Matulji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Matulji
Matulji (grb).gif
Matulji na karti Hrvatska
Matulji
Matulji
Matulji na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 45°22′N 14°20′E / 45.36°N 14.33°E / 45.36; 14.33
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Primorsko-goranska
Načelnik općine Mario Ćiković
Naselja u sastavu općine Brdce, Bregi, Brešca, Jurdani, Jušići, Kućeli, Lipa, Male Mune, Mali Brgud, Matulji, Mihotići, Mučići, Pasjak, Permani, Rukavac, Rupa, Ružići, Šapjane, Vele Mune, Veli Brgud, Zaluki, Zvoneće, Žejane
Površina 175,6 km2
Stanovništvo (2001.) 10.544
Poštanski broj 51211 Matulji
Matulji HR.jpg

Matulji su općina u Istri, Hrvatska. Dio su Primorsko-goranske županije.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Zgrada općine Matulji
Željeznička postaja Opatija-Matulji

Matulji su općina u Primorsko-goranskoj županiji, zemljopisno gledano se nalaze u srcu Istre. Uostalom, danas se zemljopisna pripadnost Matulja Istri očuvala i kod velike većine Matulježa koji se osjećaju kao Istrijani, dok se drugi osjećaju kao Kvarnerini/Primorci/Fiumani, Matulji se nalaze u blizini Opatije i Kastva, današnji Matulji nemaju izlaz na more kao što su nekad imali kao dio Općine Opatija (kuća koja se nalazi u omiljenom okupljalištu Matulježa imala je adresu Matulji br.1), dio Općine Matulji se nalazi u opatijskom zaleđu, dok se drugi dio nalazi na Ćićariji, na području Općine Matulji nalaze se i dva cestovna granična prijelaza Rupa i Pasjak.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Na površini od 175,6 km2 živi oko 11 tisuća stanovnika stanovnika, što daje gustoću naseljenosti 63 st./km2. Radno sposobnih je nešto više od 7 tisuća u 23 naselja pod upravom Općine Matulji.

Uprava[uredi VE | uredi]

Trenutačno općinom vlada SDP na čelu s načelinkom Mariom Ćikovićem. U vijeću Općine Matulji nakon izbora 2017. godine su osim SDP-a i IDS, HDZ i druge stranke.

Povijest[uredi VE | uredi]

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Obrtništvo i malo poduzetništvo na području općine Matulji se razvijalo od samih početaka, pa su i danas glavni gospodarski nositelji upravo oni. U Matuljima je poznati hrvatski liječnik dr Boris Nemec otvorio prvu privatnu ortopedsku bolnicu, Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju dr Nemec.

U općini Matulji posluje 595 poduzetnika od toga:

  • Malih poduzeća: 238
  • Srednjih poduzeća: 4

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Na području općine Matulji djeluju dvije osnovne škole; Osnovna škola dr. Andrije Mohorovičića u Matuljima (s područnim odjelima u Rukavcu i Jušićima) i Osnovna škola Drage Gervaisa u Brešcima.

Kultura[uredi VE | uredi]

Pored zgrade općine, nalazi se crkva matuljske župe Krista Kralja. Župa ima preko pet tisuća vjernika, a u sastavu je Riječke nadbiskupije.

Župa dobiva prvog hrvatskog svećenika tek krajem 1940-ih godina 20. stoljeća. Razlog tomu jest mladi rođendan župe i talijanska okupacija ovog dijela Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Zanimljivo je da je Matuljska župa dobila prvog svećenika tek 2018., nakon više od 100 godina.

Šport[uredi VE | uredi]

Velika sportska dvorana u Matuljima otvorena je u svibnju 2014.. Povodom otvorenja ove dvorane, iste godine je po prvi put u Matuljima održana serija Lijepom našom. HRT-ova se serija opet našla u Matuljima u veljači 2018.

Automobilistički klub Učka Sport.

Od 2006. održava se Liburnijski malonogometni maškarani turnir.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Matulji koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.