Ofenziva Meuse-Argonne

Izvor: Wikipedija
Ofenziva Meuse-Argonne
Dio Prvog svjetskog rata (Zapadno bojište)
Meuse-Argonne Offensive - Map.jpg
Mapa ofenzive
Vrijeme 26. rujna11. studenog 1918.
Lokacija Flag of France.svg Argonska šuma, Francuska
Ishod konačna pobjeda Antante
kapitulacija Njemačke
završetak Prvog svjetskog rata
Sukobljeni
Flag of the United States.svg SAD
Flag of France.svg Francuska
Flag of Germany (1867–1918).svg Njemačko Carstvo
Vođe
Flag of the United States.svg John J. Pershing
Flag of the United States.svgHunter Liggett
Flag of France.svg Henri Gouraud
Flag of France.svg Henri Mathias Berthelot
Flag of Germany (1867–1918).svg Georg von der Marwitz
Flag of Germany (1867–1918).svg Max von Gallwitz
Vojne snage
1,200,000 ~450,000
Posljedice
Flag of the United States.svg 122,063 ubijenih i ranjenih
Flag of France.svg 70,000
Ukupno: 192,063 ubijenih i ranjenih
90,000 – 120,000

Ofenziva Meuse-Argonne je bila posljednja saveznička ofenziva na Zapadnom bojištu u Prvom svjetskom ratu. Ofenziva je bila posljednja faza Stodnevne ofenzive i dovela je do konačnog njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu. Bitka se vodila od 26. rujna do 11. studenog 1918. godine na području Argonske šume u Francuskoj.

Nakon njemačkog povlačenja s Marne, general Ferdinand Foch i vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga kroje seriju usklađenih napada na vidno oslabljenu njemačku vojsku. Jedan od tih napada bio je usmjeren na dolinu rijeke Meuse, prema željezničkim središtima Mézière i Sedan. Američke trupe krenule su zapadno od rijeke Meuse, dok su francuske išle zapadno od Argonske šume. Amerikanci su se ubrzo našli u problemu kada su kročili u gustu Argonsku šumu, koja im je stvarala probleme. Prvi iznenadni napad generala Pershinga prodro je čak 8 km uz rijeku Meuse, ali samo 3 km kroz Argonsku šumu. Amerikanci su prodirali polako i postepeno destabilizirali njemačke obrambene pozicije. Jedanaestoga dana borbe, Nijemci su shvatili kako su poraženi te su se povukli kako ne bi bili zarobljeni.

U međuvremenu, Francuzi su sigurno prodirali uz rijeku Aisne.

Do 31. kolovoza, Amerikanci su prodrli 16 km, a Francuzi 32 km tako da je Argonska šuma ubrzo očišćena od Nijemaca. Žestoke borbe nastavile su se tijekom listopada. U borbi je sudjelovalo 1,200,000 Amerikanaca, što je bio najveći američki angažman u Prvom svjetskom ratu, od kojih je čak 10 % ubijeno ili ranjeno, što su bili enormni gubitci. Dana 10. studenog, saveznici su stigli do Sedana i preuzeli željeznice. Iako je planirana još jedna, posljednja ofenziva na Njemačku, primirje je proglašeno 11. studenog 1918. godine, čime je završen Prvi svjetski rat.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ofenziva Meuse-Argonne