Božićno primirje

Izvor: Wikipedija
Fotografija susreta njemačkih i britanskih vojnika za vrijeme Božićnoga primirja.

Božićno primirje dogodilo se na Božić 1914. tijekom Prvoga svjetskoga rata kada su vojnici Njemačke i Ujedinjenoga Kraljevstva (Škoti) na Zapadnome bojištu kod Ypresa kratkotrajno prekinuli oružani sukob kako bi se susreli na „ničijoj zemlji”.

25. prosinca 1914. godine, u neposrednoj blizini belgijskoga grada Ypresa, u njemačkim rovovima čulo se pjevanje božićnih pjesama. Njemački vojnici izašli su iz rovova i pozvali Škote da im se pridruže. To se i dogodilo, a zatim su vojnici na objema stranama počeli razmjenu malih darova.

Škoti su polako odgovorili vlastitim pjesmama i sviranjem tradicijskih gajdi. Njemački vojnik izašao je s malom božićnom jelkom i zakoračio u ničiju zemlju. Škoti su bili prestravljeni, no nitko ga nije htio upucati unatoč naredbama.[1]

Nijemci su također odigrali nekoliko nogometnih utakmica sa Škotima. Bilo je i pokazivanja obiteljskih fotografija te zajedničkog pokapanja mrtvih. Primirje je trajalo sve dok nadređeni ne bi izdali zapovijedi o nastavku neprijateljstava, a tada bi nastupilo opraštanje i povlačenje vojnika u svoje rovove.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. M.M., Čudesno božićno primirje iz 1914. moglo je promijeniti svijet kakav poznajemo, dnevno.hr, 25. prosinca 2013., preuzeto 23. studenoga 2015.
  2. Danijel Tatić, Božićno primirje 1914., ili kako su Božić proslavili zarobljeni hrvatski mornari u Japanu, blog.vecernji.hr, 24. prosinca 2014., preuzeto 23. studenoga 2015.