Papinska akademija znanosti

Koordinate: 41°54′15″N 12°27′9″E / 41.90417°N 12.45250°E / 41.90417; 12.45250
Izvor: Wikipedija
Papinska akademija znanosti
Pontificia Academia Scientiarum
Osnovana1936.
VrstaPapinska akademija
Predsjednik:Werner Arber
Sjedište:Ljetnikovac Pija IV.
Web stranica:casinapioiv.va
Zgrada Akademije

Papinska akademija znanosti (lat.: Pontificia Academia Scientiarum, tal.: Pontificia Accademia delle Scienze) je najuglednija papinska akademija čije središte se nalazi u Ljetnikovcu Pija IV. unutar Vatikanskih vrtova.[1] Akademiju je osnovao 1936. godine papa Pio XI. i uspješano djeluje sve do danas. Cilj mu je promicanje napretka matematičkih, fizikalnih i prirodnih znanosti i studija srodnih epistemološkim problemima. Lincejsku akademiju (Lynceorum Academia) osnovao je 1603. Federico Cesi na poticaj pape Klementa VIII. Predsjednik prve akademije je bio Galileo Galilei. Nakon smrti svoga osnivača bila je ukinuta, a obnovljena je 1847. za vrijeme Pija IX. pod imenom Pontificia Academia Novorum Lynceorum.

Na Akademijinom popisu akademika nalaze se neka od najuglednijih imena u znanosti 20. stoljeća, uključujući nobelovce kao što su Ernest Rutherford, Max Planck, Otto Hahn, Niels Bohr i Charles Hard Townes.

Članovi[uredi | uredi kôd]

Novi članovi Akademije biraju sami članovi Akademije između muškaraca i žena svih rasa i religija te se temelji na visokoj znanstvenoj vrijednosti njihovih aktivnosti i njihovom visokom etičko-moralnom profilu. Njih tada službeno imenuje rimski prvosvećenik. Akademijom upravlja predsjednik, imenovan od članova i od strane Pape, uz pomoć znanstvenog vijeća i kancelara. U početku se Akademija sastojala od 80 akademika, 70 njih koji su bili imenovani za život, a 1986. papa Ivan Pavao II. je podigao broj doživotnih članova na 80, rame uz rame s ograničenim brojem počasnih akademika uključujući: kancelara akademije, ravnatelja vatikanskog opservatorija, prefekta vatikanske Apostolske knjižnice i prefekta vatikanske tajnog arhiva.

Predsjednik[uredi | uredi kôd]

Predsjednika akademije između članova imenuje papa. Trenutačni predsjednik je dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju 1978., Werner Arber. Za predsjednika ga je imenovao papa Benedikt XVI. u siječnju 2011., postavši tako prvi protestant koji vrši tu službu.

Redovni članovi[uredi | uredi kôd]

Počasni članovi[uredi | uredi kôd]

Članovi dobitnici Nobelove nagrade[uredi | uredi kôd]

Tijekom desetljeća djelovanja, Akademija je imala brojne dobitnike Nobelove nagrade u svojim redovima., od kojih su mnogi bili imenovani akademicima prije nego što su primili ovu prestižnu međunarodnu nagradu.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zbornik radova: Suvremena znanost i vjera (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 24. rujna 2015. Pristupljeno 2. ožujka 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Novi predsjednik Papinske akademije znanosti: ...Jedan od poznatijih članova je britanski fizičar Stephen Hawking, imenovan akademikom 1986...

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Papinska akademija znanosti