Hadroni: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ZéroBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: war:Hadron
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Hadroni''' su [[subatomske čestice]] na koje djeluje [[rezidualna jaka nuklearna sila]]. Sastoje se od [[kvark]]ova i antikvarkova, koji su [[fermioni]], te [[gluon]]a, koji su [[bozoni]].
'''Hadroni''' su [[kompozitna čestica|kompozitne čestice]] na koje djeluje [[jaka sila]]. Postoje dvije vrste hadrona. Jedna vrsta su [[barion]]i koji su sastavljeni od tri kvarka. Druga vrsta su [[mezoni]], koji su sastavljeni od jednog [[kvark]]a i jednog [[kvark|antikvarka]]. Kako i sami hadroni mogu biti fermioni ili bozoni, ovisno o tome se dijele na [[barion]]e, u koje spadaju i [[nukleon]]i, te [[mezon]]e.

Ostale vrste hadrona mogu postojati, kao što su [[tetrakvark]]ovi i [[pentakvark]]ovi, ali nema trenutnih dokaza koji uvjerljivo upućuju na njihovo postojanje.



Kako i sami hadroni mogu biti fermioni ili bozoni, ovisno o tome se dijele na [[barion]]e, u koje spadaju i [[nukleon]]i, te [[mezon]]e.
Kako i sami hadroni mogu biti fermioni ili bozoni, ovisno o tome se dijele na [[barion]]e, u koje spadaju i [[nukleon]]i, te [[mezon]]e.

Inačica od 9. kolovoza 2012. u 01:00

Hadroni su kompozitne čestice na koje djeluje jaka sila. Postoje dvije vrste hadrona. Jedna vrsta su barioni koji su sastavljeni od tri kvarka. Druga vrsta su mezoni, koji su sastavljeni od jednog kvarka i jednog antikvarka. Kako i sami hadroni mogu biti fermioni ili bozoni, ovisno o tome se dijele na barione, u koje spadaju i nukleoni, te mezone.

Ostale vrste hadrona mogu postojati, kao što su tetrakvarkovi i pentakvarkovi, ali nema trenutnih dokaza koji uvjerljivo upućuju na njihovo postojanje.


Kako i sami hadroni mogu biti fermioni ili bozoni, ovisno o tome se dijele na barione, u koje spadaju i nukleoni, te mezone.

Nedovršeni članak Hadroni koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.