Barion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oktet lakih bariona sa spinom 1/2

Barioni su fermioni na koje djeluje jaka sila, ili drugim riječima hadroni polucjelobrojnog spina.

Dijagram protona, jednog od najpoznatijih bariona, koji se sastoji od dva gornja kvarka i jednog donjeg kvarka.

To su su mješovite čestice sačinjene od tri kvarka, za razliku od mezona, koji se sastoje od jednog kvarka i jednog anti-kvarka. I barioni i mezoni su Hadroni, čestice sačinjene samo od kvarkova i/ili anti-kvarkova. Naziv barion dolazi iz grčkog "βαρύς" (barys) - "težak", jer se prije vjerovalo da imaju veće mase od drugih tvarnih čestica.

Do prije par godina, vjerovalo se da je pokusno dokazano postojanje pentakvarkova – bariona sačinjenih od četiri kvarka i jednog anti-kvarka.[1][2] Fizičari kao cjelina nisu vjerovali u mogućnost njihovog postojanja do 2006.[3] 13. srpnja 2015., CERN je objavio rezultate sukladne sa postojanjem pentakvarkova tijekom raspada donjeg Lambda bariona ().[4]

S obzirom da su barioni sastavljeni od kvarkova, na njih djeluje jaka nuklearna sila. Za razliku od njih, leptoni nisu sačinjeni od kvarkova, pa na njih ne djeluje jaka nuklearna sila. Najpoznatiji barioni su protoni i neutroni koji sačinjavaju največi dio vidljive materije u svemiru, dok su elektroni, još jedna velika gradivna jedinica atoma, leptoni. Svaki barion ima pripadajuću antičesticu, antibarion u kojoj su kvarkovi zamijenjeni antikvarkovima. Npr. proton se sastoji od dva gornja kvarka i jednog donjeg kvarka, a njegova antičestica, antiproton se sastoji od dva gornja antikvarka i jednog donjeg antikvarka.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. H. Muir (2003)
  2. K. Carter (2003)
  3. W.-M. Yao et al. (2006): Particle listings – Positive Theta
  4. R. Aaij et al.