Razlika između inačica stranice »Zvuk«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 31 bajt ,  prije 4 godine
m
Decibel je bezdimenzionalna, [[logaritam]]ska mjera odnosa dviju veličina, te je potrebno odrediti iznos referentne veličine.
Standardno se razina zvuka u decibelima prikazuje u odnosu na referentni iznos od 20 µPa koji načelno odgovara [[Prag čujnosti|pragu čujnosti]], pa se to obično naznačuje dodatkom SPL (engl.: ''Sound Pressure level'').
Na primjer, šapat ima 30&nbsp;dB(A)<sub>SPL</sub>, govor 60&nbsp;dB(A)<sub>SPL</sub>,
buka 90&nbsp;dB(A)<sub>SPL</sub>, a za zvuk inteziteta 120&nbsp;dB<sub>SPL</sub> kažemo da je [[granica bolibola]].
Kod izražavanja glasnoće uzima se u obzir da ljudsko [[uho]] nije jednako osjetljivo na sve frekvencije. Stoga su definirani težinski faktori kojima se određuje s kojim značajem se pojedina frekvencija uzima u obzir kod mjerenja glasnoće zvuka. Za ljudsko uho su ti težinski faktori dati kao ''krivulja A'' (prema standardu EN 61672-1/-2), a mjerenja zasnovana na tim težinskim faktorima se označavaju kao dB(A), a ponekad i kao dBA ili dB<sub>A</sub>.
 
[[Decibel]] je mjerna jedinica izvedena iz jedinice [[Bel (jedinica)|bel]] ('''B''') - nazvan tako u čast [[Alexander Graham Bell|A.G. Bella]], izumitelja [[telefon]]a - no iz praktičnih se razloga koristi deset puta manja logaritamska mjera decibel ('''dB''').
 
== Osjet zvuka ili osjetljivost uha ==

Navigacijski izbornik