Ivan Vrdoljak: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 13: Redak 13:


Ivan Vrdoljak je 2000. godine postao tajnik HNS-ove podružnice Osijek i član Županijskog vijeća HNS-a Osječko-baranjske županije. Godinu dana poslije izabran je za člana Središnjeg odbora HNS-a, a 2002. i za predsjednika osječkog HNS-a. 2004. napreduje do funkcije predsjednika Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a, a postaje i članom Predsjedništva stranke te vijećnik u Županijskoj skupštini Osječko-baranjske županije. 2006. je izabran za vijećnika u osječkom Gradskom vijeću.<ref name=bio/>
Ivan Vrdoljak je 2000. godine postao tajnik HNS-ove podružnice Osijek i član Županijskog vijeća HNS-a Osječko-baranjske županije. Godinu dana poslije izabran je za člana Središnjeg odbora HNS-a, a 2002. i za predsjednika osječkog HNS-a. 2004. napreduje do funkcije predsjednika Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a, a postaje i članom Predsjedništva stranke te vijećnik u Županijskoj skupštini Osječko-baranjske županije. 2006. je izabran za vijećnika u osječkom Gradskom vijeću.<ref name=bio/>
Na izborima 2008. pod njegovim vodstvom koalicija HNS-HSU-Zeleni osvojila je malo ispod 9%. Obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika grada Osijeka zaduženog za društvene djelatnosti i gospodarstvo. Obnašao je dužnost ministra gospodarstva<ref> [http://www.vecernji.hr/hrvatska/vlada-nakon-cacica-novi-ministar-gospodarstva-ivan-vrdoljak-475388 Večernji list], Ivanka Toma, ''»Nakon Čačića novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak!«'', objavljeno 14. studenog 2012., pristupljeno 3. listopada 2016.</ref> u [[Dvanaesta Vlada Republike Hrvatske|dvanaestoj Vladi RH]] (u koaliciji HNS, SDP, IDS, HSU, poznatijoj pod imenom Kukuriku koalicija<ref>'Kukuriku koalicija' naziv je saveza političkih stranaka bliskih svjetonazora i sličnih programa: SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a; stranaka koje su donijele odluku o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na predstojeće izbore zastupnika za Hrvatski sabor, s ciljem izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade, 13. rujna 2011., [http://www.kukuriku.org/o-koaliciji kukuriku.org], pristupljeno 28. kolovoza 2012.</ref>).
Na izborima 2008. pod njegovim vodstvom koalicija HNS-HSU-Zeleni osvojila je malo ispod 9%. Obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika grada Osijeka zaduženog za društvene djelatnosti i gospodarstvo.
Trenutačno obnaša dužnost ''ministra gospodarstva'' u [[Dvanaesta Vlada Republike Hrvatske|dvanaestoj Vladi RH]] (koaliciji HNS, SDP, IDS, HSU, poznatijoj pod imenom Kukuriku koalicija<ref>'Kukuriku koalicija' naziv je saveza političkih stranaka bliskih svjetonazora i sličnih programa: SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a; stranaka koje su donijele odluku o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na predstojeće izbore zastupnika za Hrvatski sabor, s ciljem izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade, 13. rujna 2011., [http://www.kukuriku.org/o-koaliciji kukuriku.org], pristupljeno 28. kolovoza 2012.</ref>).


==== Sukobi interesa, kontroverze i prijevare ====
==== Sukobi interesa, kontroverze i prijevare ====

Inačica od 3. listopada 2016. u 11:28

Ivan Vrdoljak

Ivan Vrdoljak (Osijek, 1972.) hrvatski političar, predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati, ministar gospodarstva u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske.

Životopis

Ivan Vrdoljak rođen je 1972. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju (smjer matematika-informatika) i Elektrotehnički fakultet na kojem je i diplomirao elektrotehniku. Na početku radnog vijeka radio je u tvrtki RPM Engeharia u Brazilu kao projektant u programima AutoCad, a zatim u Novoj livani u Osijeku kao inženjer-pripravnik u automatizaciji. Potom je prešao u tvrtku Neo inženjering gdje postaje voditelj projekata u procesima automatizacije i upravljanja. 2001. zajedno sa suradnicima osniva tvrtku ATO Inženjering u Osijeku, u kojoj je bio i direktor.[1] Ivan je polaznik Akademije za politički razvoj Vijeća Europe, generacija 2005., član je Lovačkog saveza Hrvatske i Lovačkog društva Mursa iz Osijeka. Bavi se nogometom (osnivač i član malonogometnog kluba HNS Osijek).[1]

Političko djelovanje

Ivan Vrdoljak je 2000. godine postao tajnik HNS-ove podružnice Osijek i član Županijskog vijeća HNS-a Osječko-baranjske županije. Godinu dana poslije izabran je za člana Središnjeg odbora HNS-a, a 2002. i za predsjednika osječkog HNS-a. 2004. napreduje do funkcije predsjednika Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a, a postaje i članom Predsjedništva stranke te vijećnik u Županijskoj skupštini Osječko-baranjske županije. 2006. je izabran za vijećnika u osječkom Gradskom vijeću.[1] Na izborima 2008. pod njegovim vodstvom koalicija HNS-HSU-Zeleni osvojila je malo ispod 9%. Obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika grada Osijeka zaduženog za društvene djelatnosti i gospodarstvo. Obnašao je dužnost ministra gospodarstva[2] u dvanaestoj Vladi RH (u koaliciji HNS, SDP, IDS, HSU, poznatijoj pod imenom Kukuriku koalicija[3]).

Sukobi interesa, kontroverze i prijevare

Sam Vrdoljakov ulazak u politiku bio je vrlo kontroverzan i neumjesan. Naime, za Hrvatske lokalne izbore 2009. u Osijeku, Vrdoljak se predstavljao plakatom na kojem je držao dvije loptice u razini svojeg spolovila s natpisom The Men with the Balls! (Čovjek s »jajima«!), čime je želio poručiti »da se radi o poštenom i hrabrom čovjeku čistih ruku«.[4]

U javnosti je bio prozivan i zbog lažiranja vrijednosti svoga stana, kupljenoga po povlaštenoj cijeni, zatajivši gotovo 50 kvadrata otpalih na spremište, ne plaċajuċi time porez, jer je stan kupio nezakonito.[4] Vrdoljak je taj slučaj nazvao sitnicom.[5]

Sredinom lipnja 2012. godine, slavonskog poduzetnika Željka Biloša nazvao je Dario Karlovčan, koji je od najvećeg poreznog dužnika u Hrvatskoj tražio zaposlenje i sugerirao mu da ga predlożi Vrdoljaku. Prema zapisima koje su donijele novine »Telegram«, Vrdoljak je Karlovčanina postavio kao ravnatelja Agencije za opremu pod tlakom s plaċom od 17.880 kuna.[6] Karlovčanin je tri mjeseca kasnije na račun Agencije kupio šest službenih automobila u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna, zbog čega je završio u svim medijima.[6]

Vrdoljak je bio uhvaċen i u aferi sa smijenjenom ravnateljicom Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je Bilošu nezakonito oprostila 9,5 milijuna kuna poreznih dugovanja za tvrtku OLT iz Osijeka. U cijelu priču bila je umiješana i Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu te Mate Radeljiċ, tadašnji savjetnik predsjednice RH za unutarnju politiku i vlasnik Osječke televizije. Protiv svih navedenih bila je podignuta optužnica, a država je ukupno bila ošteċena za gotovo 30 milijuna kuna.[7]

U još jednom sukobu interesa našao se preko svoje supruge Ivane. Ona je u svibnju 2016. tvrtku »Visan« prodala zadarskom poduzetniku Goranu Tudoroviću s dugovima od 270.000 kuna i novčanim gubitcima. Budući da je Vrdoljak Tudorovićev projekt »Nova kamping« na Pagu proglasio državnim interesom i uvrstio na popis strateških investicija, Tudorović je dobio novac za njegovu realizaciju. No, do sukoba interesa je došlo i kada se saznalo da je Tudorovićev poslovni partner i vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac ostvario dobit tvrtke sa 60 milijuna na 4 milijarde zbog osobnog prijateljstva s Vrdoljakom.[8]

Najdulji sukob interesa, koji se provlačio kroz cijeli mandat (2011.-2015.), vezan je uz nezakonito poslovanje s HEP-om. Kao vlasnik 1/6 dionica tvrtke »ATO INŽENJERING«, koja je sve poslove radila samo za HEP, Vrdoljak je državu oštetio za 150 milijuna kuna. Ostatak dionica imalo je 55 osoba, koje je Vrdoljak postavljao u HEP-u prilikom pranja novca.[9] Julija Đanić, supruga Gorana Đanića, načelnika Opċine Podgorač nedaleko od Našica i Vrdoljakova kuma, vlasnica tvrtke TERA d.o.o koja je za HEP obavljala djelatnosti poput popravka dalekovoda, iznudila je od Vrdoljaka pobjedu na natječajima za obavljanje elektroinstalacijskih radova i time (s Vrdoljakom) prekršila Ustav Republike Hrvatske.[5]

Izvori

  1. a b c Narod.hr, I.J., 《Tko je Ivan Vrdoljak - čovjek koji je bio protiv referenduma o braku i koji nosi brojne repove iza sebe?》, objavljeno 16. travnja 2016., pristupljeno 1. listopada 2016.
  2. Večernji list, Ivanka Toma, »Nakon Čačića novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak!«, objavljeno 14. studenog 2012., pristupljeno 3. listopada 2016.
  3. 'Kukuriku koalicija' naziv je saveza političkih stranaka bliskih svjetonazora i sličnih programa: SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a; stranaka koje su donijele odluku o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na predstojeće izbore zastupnika za Hrvatski sabor, s ciljem izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade, 13. rujna 2011., kukuriku.org, pristupljeno 28. kolovoza 2012.
  4. a b Dnevno.hr, Iva Međugorac, »MINISTAR S MU*IMA: Nova velika Kukuriku afera! Kumovi, ženine firme i svi sumnjivi poslovi Ivana Vrdoljaka!«, objavljeno 25. svibnja 2015., pristupljeno 2. listopada 2016.
  5. a b Dnevno.hr, I. Deliċ, »Donosimo zanimljiv detalj kojega vam je HDZ-ov Fiolić prešutio prozivajući Vrdoljaka!«´´, objavljeno 3. lipnja 2016., pristupljeno 2. listopada 2016.
  6. a b Telegram, Telegram.hr, »Ekskluzivni transkripti u Telegramu: Ministar Vrdoljak uhvaćen u namještanju poslova, zapošljavanju preko veze i zataškavanju poreznih dugova!«, objavljeno 29. lipnja 2015., pristupljeno 1. listopada 2016.
  7. Telegram, Ana Raiċ Kneževiċ, »Doznali smo što je Vrdoljak obećao osječkom poduzetniku optuženom zajedno s bivšom šeficom Porezne!«, objavljeno 23. lipnja 2015., pristupljeno 1. listopada 2016.
  8. Direktno.hr, Direktno.hr/HRT, »HRT: Ivan Vrdoljak preko supruge u sukobu interesa!«, objavljeno 1. listopada 2016., pristupljeno 1. listopada 2016.
  9. Direktno.hr, Direktno.hr, »Vrdoljak bivšoj firmi i ženi priskrbio 150 milijuna kuna!«, objavljeno 25. svibnja 2016., pristupljeno 1. listopada 2016.