Razlika između inačica stranice »Književnost«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 8 bajtova ,  prije 1 godinu
Ždždždlsđdđ
m (Reverted edits by 2A02:27B0:4A01:88E0:9846:9E4C:8FC7:1C92 (talk) to last version by Filip Veliki: test edits, please use the sandbox)
Oznake: brzo uklanjanje SWViewer [1.4]
(Ždždždlsđdđ)
Oznaka: uklonjeno uređivanje VisualEditor mobilni uređaj m.wiki vandalizam?
Književnost je i zbir tekstova [[pedagogija|pedagoškog]], [[filozofija|filozofskog]], [[religija|religijskog]], općenito humanističkog značaja, za razliku od djela uže [[znanost|znanstvene]], prirodnjačke, tehničke ili praktične naravi.
 
Književnošću se nazivaju i djela takozvane "lijepe književnosti", najraznovrsniji sastavcisasaaaaaaaatavci ostvareni kao [[umjetnost]] riječi i pisane riječi, u kojima [[pisac]] izražava osobni [[svjetonazor]] i vlastite zamisli subjektivne naravi, koje se ne mogu iznijeti kao objektivna znanstvena činjenica.
 
Sadržaj književnosti su imaginativno uobličena piščeva [[mašta]] i njegove predodžbe, koje teže prema umjetničkom doživljavanju. Književnost kao oblik umjetničkog stvaralaštva je tema raznovrsnih književnoteorijskih promišljanja, koja nisu uvijek usuglašena. Ipak, utvrđena su tri sastojka koja su bitna za pojavu lijepe književnosti: osobno iskustvo pisca i njegova namjera koja prethodi književno djelu, samo književno djelo, te primanje književnog djela u [[svijest]]i čitatelja.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik