Književnost: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 8 bajtova ,  prije 1 godinu
uklanjanje izmjene 5640904 suradnika 161.53.180.20 (razgovor)
(Ždždždlsđdđ)
Oznaka: uklonjeno uređivanje VisualEditor mobilni uređaj m.wiki vandalizam?
(uklanjanje izmjene 5640904 suradnika 161.53.180.20 (razgovor))
Oznaka: uklanjanje
Književnost je i zbir tekstova [[pedagogija|pedagoškog]], [[filozofija|filozofskog]], [[religija|religijskog]], općenito humanističkog značaja, za razliku od djela uže [[znanost|znanstvene]], prirodnjačke, tehničke ili praktične naravi.
 
Književnošću se nazivaju i djela takozvane "lijepe književnosti", najraznovrsniji sasaaaaaaaatavcisastavci ostvareni kao [[umjetnost]] riječi i pisane riječi, u kojima [[pisac]] izražava osobni [[svjetonazor]] i vlastite zamisli subjektivne naravi, koje se ne mogu iznijeti kao objektivna znanstvena činjenica.
 
Sadržaj književnosti su imaginativno uobličena piščeva [[mašta]] i njegove predodžbe, koje teže prema umjetničkom doživljavanju. Književnost kao oblik umjetničkog stvaralaštva je tema raznovrsnih književnoteorijskih promišljanja, koja nisu uvijek usuglašena. Ipak, utvrđena su tri sastojka koja su bitna za pojavu lijepe književnosti: osobno iskustvo pisca i njegova namjera koja prethodi književno djelu, samo književno djelo, te primanje književnog djela u [[svijest]]i čitatelja.

Navigacijski izbornik