Primitivni komunizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Primitivni komunizam je termin koju su upotrebljavali Karl Marx i Friedrich Engels za opisivanje svojeg razumijevanja pre-agrarne forme komunizma [1] Ovaj model primitivnog komunizma odnosi se na rana ljudska društva, jer društva lovaca-sakupljača nemaju definirane hijerarhijske strukture i ne stvaraju proizvode viškove. [2]. Isto tako ta primitivna društva imaju sve odlike koje su označene kao ciljevi komunizma.

U ranim društvima, sve osobe koje su sposobne raditi sakupljaju hranu, i svi članovi dijele ono što se proizvelo sakupljanjem i sa lovom. Privatno vlasništvo je bilo nepostojeće, ili je bilo toliko malo kao recimo odjeća i sitni osobni predmeti. Viškovi su bili nepostojeći jer, sve što se proizvelo brzo bi se potrošilo. Sve što je bilo trajnije vrijednosti kao alatke ili kuće bile su u vlasništvu zajednice. [3]. Zbog svega toga, nema potrebe za državom.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Scott, John; Marshall, Gordon (2007). A Dictionary of Sociology, USA: Oxford University Press ISBN 978-0198609872
  2. Lee, Richard (1969). Man the Hunter, Aldine Transaction ISBN 9780202330327
  3. http://wps.ablongman.com/long_stearns_wc_4/0,8725,1123074-,00.html


Society.svg Nedovršeni članak Primitivni komunizam koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.