Trockizam

Izvor: Wikipedija

Trockizam je teorija marksizma i lenjinizma koju je zagovarao Lav Trocki i njegovi bliski suradnici. Trockizam je kao ideologija suprotan staljinizmu u nekoliko pogleda te je zbog toga i zbog osobnog antagonizma Staljina i Trockog bio zabranjen u SSSR-u, a osobe označene kao trockisti većinom su završavali u gulazima ili bili pogubljeni. Većina "trockista" to uopće nisu bili, već je to često bio tek povod za micanje nepodobnih osoba za vrijeme Staljinove vladavine.

Osnove trockizma[uredi | uredi kôd]

Lav Trocki

- Teorija permanentne revolucije, prema kojoj kolonijalne i polukolonijalne (nerazvijene u odnosu na Zapad) zemlje ne mogu, zbog slabosti vlastite buržoazije, provesti buržoasko-demokratsku revoluciju, nego radnici svoje demokratske zadatke mogu ostvariti jedino diktaturom proletarijata. Ta je teorija izravna suprotnost kominternskoj politici "Dva stadija", prema kojoj, da bi uopće neka zemlja stigla u socijalizam, mora proći kapitalistički period.[1] Permanentna revolucija, za razliku od Staljinove teorije socijalizma u jednoj zemlji. Teorija širenja ("izvoženja") revolucije jer socijalizam, prema Trockom, nije mogao preživjeti u neprijateljskom, kapitalističkom okruženju.

- Proleterski internacionalizam u suprotnosti sa Staljinovom "Socijalizmom u samo jednoj zemlji", jer, prema Trockom, radničke države ne mogu same opstati u kapitalističkom okruženju, te su, ako ne "izvoze" revoluciju, osuđene na birokratizaciju i polaganu propast (ovo se uglavnom odnosi na SSSR i njemačku revoluciju 1919.g)[2]

- Tranzicijski program, "most" između minimalnog i maksimalnog programa[3]

- Kritika SSSR-a poslije 1924.g., analiza pogrešaka i Staljinove politike i podrška političkoj revoluciji u takvoj "deformiranoj radničkoj državi"[4] Bila je to kritika staljinističke vlasti u SSSR-u, koji su nazivali deformiranom radničkom državom. Trockizam podupire demokratizaciju sovjetskog društva (poput ponovnog uvođenja sovjeta).

Četvrta internacionala[uredi | uredi kôd]

Grb Četvrte internacionale

Trockisti su 1938. godine osnovali Četvrtu internacionalu, kao pandan Trećoj internacionali koja je postala tek marioneta u Staljinovim rukama. Ideju o osnivanju 4. internacionale je dao sam Trocki u svojem "Otvorenom pismu za Četvrtu internacionalu".[5] Četvrta internacionala je doživjela neuspjeh te se u narednim desetljećima raspala na niz manjih grupacija, od kojih dobar dio još uvijek upotrebljava njeno ime.

Lava Davidoviča Trockog ubio je Kominternin plaćenik Ramón Mercader 21. kolovoza 1940. godine u Meksiku.

Trockizam u svijetu[uredi | uredi kôd]

Trockizam je dobio puno pobornika u svijetu, te je odigrao važnu ulogu u Španjolskom građanskom ratu preko organizacije POUM (Partido Obrero de Unificación Marxista) koja se većinom borila u Kataloniji rame uz rame s anarhistima. S dolaskom staljinističke opcije na vlast u Španjolskoj Republici, POUM je bio uništen. Jedan od poznatih boraca POUM-a bio je i britanski pisac George Orwell.

Drugi veliki bastion trockizma bio je SAD u kojem je stvorena trockistička Socijalistička radnička partija pod vodstvom Jamesa P. Cannona i Tonyja Cliffa.

U Hrvatskoj, neslužbena organizacija Radnička borba inspirirana je političkom filozofijom Lava Trockog.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Navigacija