Razgovor sa suradnicom:IvančicaL

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

IvančicaL, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:IvančicaL") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 22:34, 20. studenog 2013. (CET)

Potpis[uredi kôd]

Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju. BlackArrow (razgovor) 00:41, 21. studenog 2013. (CET)

Potpisati se nakon poruke možete jednostavnim upisivanjem četiri tilde na kraju teksta (što izgleda ovako: ~~~~) ili klikom na ikonicu potpisa kao na slikama sa strane. Pozdrav! BlackArrow (razgovor) 00:48, 21. studenog 2013. (CET)

Moram priznati da mi uopće nije jasno kako funkcionira ovaj razgovor. A nije ni važno. Ionako namjeravam samo lektorirati jer nisam shvatila ni kako to ide s prevođenjem.--IvančicaL (razgovor) 00:55, 21. studenog 2013. (CET)

Eto, uspili ste! Vidite da nije bilo tako teško. Za bilo koja dodatna pitanja, slobodno se obratite. BlackArrow (razgovor) 01:01, 21. studenog 2013. (CET)

Poruke[uredi kôd]

Obje su stigle. SpeedyGonsales 01:02, 21. studenog 2013. (CET)

Pregledao sam vašu izmjenu, a zatim sam vidio i što ste napisali suradniku SpeedyGonsales. Prvo ću vas pozdraviti, drago bi mi bilo ako bismo za stalno imali lektoricu na Wikipediji, zaista nam je potrebno čišćenje članaka.

A razlog javljanja je u stvari spomenuta izmjena, u kojoj ste napisali "izazovali su" - da li se radio o tipfeleru (izazvali su) ili je vaš oblik ispravan?

Pitanje, nevezano za vaše uređivanje: u rečenici "Tek što ih poraziše, izazovali su ih na dvoboj Fomhoire" javlja se aorist koji nije svojstven hrvatskom jeziku, za razliku od recimo bugarskog, u kome se isključivo koristi za propovijedanje umjesto prefekta. Mislite li da se i u ostatku članka (zaratiše, poraziše...) aorist treba popraviti u perfekt?

A ova pitanja imaju još jedan cilj, koji sam naknadno zadao (pod uvjetom da odgovorite): utrenirati vas za razgovor sa suradnicima ili na stranicama za razgovor o člancima. Jednostavno je, piše se na sugovornikovoj stranici (klik na poveznicu desno od suradničkog imena), čita na svojoj. U početku (ma kakvi u početku, meni je još uvijek!) problem je pratiti slijed razgovora, tome može pomoći poveznica (kao što sam ja uradio na vrhu) na izmjenu na koju se odgovor odnosi. Na razgovorima se uvijek potpišite s 4 tilde (~~~~). I to je sve. Nadam se da vas tehničke poteškoće neće odvratiti od razgovora, možda budem imao još neko pitanje

Još jednom, dobro nam došli!  • Bonč (razgovor) • Tagline: Mijenjam cimera koji hrče za cimerku koja uzdiše. •  02:26, 21. studenog 2013. (CET)

[1] Skoro da ste svladali, samo još da odijelite novi razgovor naslovom, lakše se prati: ja pri odgovoru navedem isti naslov od suradnika, a kad sam ja začetnik razgovora, stavljam isti naslov kao naziv članka (ako se odnosi na članak) ili suštinu poruke (ako je neka napomena suradniku).
Ne trebate se ispričavati, greške se dešavaju, čak i meni!
Nisam mislio da vi trebate ispravljati članak. U stvari sam tražio potvrdu mog mišljenja o upotrebi aorista u hrvatskom jeziku. Kako mi radimo enciklopediju, trebamo pisati standardnim jezikom, nemamo zadatak očuvanja bogatstva jezika (za to mogu poslužiti sestrinski projekti Wikizvor i Wikiknjige). Do vašeg sređivanja nisam vidio taj članak. Osim aorista, u članku se često koristi buduće i sadašnje vrijeme, čak i miješanje u jednoj rečenici "Sve do željeznog doba, koje će na otoku započeti dolaskom prvih keltskih plemena, od kojih prvi val dolazi..." Članak definitivno treba sređivanje, ja ću ga za sada označiti predloškom za stil pisanja.
 • Bonč (razgovor) • Tagline: Prodajem enciklopediju. Moja žena zna sve. Imam Wikipediju! •  16:26, 21. studenog 2013. (CET)
[2] Hvala na ponudi! Ne bih nastavljao diskusiju, slažem se s tim što ste napisali o pravopisu. Ja sam o vremenima govorio isključivo s aspekta Wikipedije, odnosno enciklopedijskog stila pisanja, pjesnicima svakako ne možemo ograničiti slobodu izražavanja (naravno, izvan Wikipedije, na Wikipediji se ne piše književnim jezikom). Lp,  • Bonč (razgovor) • Tagline: Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti. (Alan Ford) •  21:48, 21. studenog 2013. (CET)

Slijed razgovora[uredi kôd]

[3] Aorist je gramatički ispravno rabljen, ali ne odgovara pripovjedačkom načinu na Wikipediji (mislim). Kako na Wikipediji ne postoje vlasnici članaka, svatko je slobodan uređivati, čak i ako odstupa od ideje prehodnog autora (za razliku od vašeg posla u kome se nastoji očuvati).

Kod razgovora: nova tema ide pod novi naslov. Naslov se kreira dodavanjem dva ili više znaka jednakosti oko riječi ili rečenice, u posebnom redu i obvezno na početku reda. Broj znakova jednakosti određuje stupanj podnaslova (u stvari, sve su podnaslovi, nikad se ne stavlja naslov s jednim znakom jednakosti, to je "rezervirano" za naslov stranice), npr.

== Razina 1 ==
=== Razina 2 ===
itd.

Ako je nastavak razgovora pod istom temom, onda se uobičajeno ne stavlja novi naslov, već se nova poruka uvlači (indent) malo udesno pomoću jedne ili više dvotočaka (:), npr.

: prvi nastavak teme
:: drugi nastavak teme

odnosno kao u primjeru mojih gornjih poruka.

Razmak na početku reda ima funkciju "zaštite" teksta:

ovaj tekst se neće prelomiti u novi red

Za detalnije upute pogledajte Što sve možete s tekstom i slikama.

BTW, ako u postavkama postavite spol, softver će vam postaviti odgovarajuće obraćanje (suradnica).

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Ljudi se dijele na razne načine, a množe samo na jedan.[Nedostaje izvor] •  01:50, 22. studenog 2013. (CET)

Aorist[uredi kôd]

[4] Kako su rekli u Kviskoteci, "U pitanju je odgovor": kako bi ste ga vi napisali da ste autorica i da pišete ispočetka? Hoću reći, sami određujete da li ćete, što i u kojoj mjeri ispravljati. Isto vrijedi i za aorist.

I meni se ne sviđa ovakav razgovor, kad nije čitav na istoj strani. Pokušao sam na drugi način (skupina predložaka {{wb}}), ali su mi "zabranili" kao neprikladno. Da li je moglo jednostavnije? Mislim da je, međutim, ne bih dobio upozorenje kod nove poruke ako nije na mojoj stranici razgovora, kao što se često dešava s novim suradnicima, da mi suradnik odgovori na svojoj stranici i ja tu poruku uopće ne vidim.

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Bolje biti malo lud, nego malo pametan. •  16:03, 22. studenog 2013. (CET)

Voće[uredi kôd]

[5] Koji negativni bodovi? Gdje, na Wikipediji? Ne mogu se sjetiti da postoji nešto takvo.  • Bonč (razgovor) • Tagline: All hope abandon, ye who enter messages here. •  22:40, 23. studenog 2013. (CET)

[6] Da li ste imali na umu ovaj broj -28: 17:17, 21. studenog 2013.‎ IvančicaL (6.674 bajtova)  (-28) ‎ ? Taj broj označava razliku u bajtovima, nakon vašeg sređivanja članak je za 28 bajtova (~znakova) kraći od prethodne inačice (6674 - 6702 = -28). U popisu vaših doprinosa je prikazivanje skraćeno, tako da vidite samo razliku (-28), koja zaista može zbuniti.  • Bonč (razgovor) • Tagline: Ja sam kao novinari: univerzalna neznalica. •  00:00, 24. studenog 2013. (CET)