Razgovor sa suradnikom:Glosator

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Glosator, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Glosator") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 23:09, 16. prosinca 2016. (CET)

Dopuštenje[uredi]

[1][2] Jeste li Vi nositelj autorskih prava za ove fotografije? Ako jeste, onda naznačite licenciju {{Predložak:Cc-by-sa-3.0-hr}} ako je objavljujete pod uvjetima iz licencije Creative Commons Imenovanje/Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL, jer djela pod neslobodnom licencijom ne smijemo držati. Kubura (razgovor) 20:42, 23. prosinca 2017. (CET)

Hvala na upozorenju. Dodana licenca prema Vašim uputama. Glosator (razgovor) 21:12, 23. prosinca 2017. (CET)

Veselo, Glosatore. Je li IvanJ unio točno? Piše da ste vi autor.[3] Kubura (razgovor) 02:39, 26. prosinca 2017. (CET)

Točno je, ista je fotografija, samo rezana drugačije. Glosator (razgovor) 20:55, 26. prosinca 2017. (CET)

Slike na kojima su istekla autorska prava[uredi]

Bilo bi dobro iste postavljati na Zajednički poslužitelj (spremište slobodnih datoteka) tako da se njima mogu služiti svi Wikimedijini projekti.--MaGaporuči mi 12:54, 25. lipnja 2018. (CEST)

P.S. Jeste li pogledali napomenu o uporabi karte koju ste postavili?--MaGaporuči mi 12:58, 25. lipnja 2018. (CEST)

Vašu napomenu? Moram prvo proučiti kako se postavlja jer sam novi na wikipediji.{{subst:nepostpisan|Glosator}}

Ne moju, već napomenu na NSK (odakle preuzimate karte) gdje pored svake karte uredno stoji da su Sva prava pridržana.--MaGaporuči mi 13:59, 25. lipnja 2018. (CEST)

Vidim sad napomenu, ali zvuči potpuno besmisleno da se ne mogu koristiti isječci karte iz fundusa Nacionalne knjižnice za nekomercijalnu uporabu. Ako je protivno pravila Wikipedije u redu, neka se pobriše.Glosator (razgovor) 14:23, 25. lipnja 2018. (CEST)

Stoji i da je korištenje preslika dopušteno za osobnu uporabu i istraživački rad. Zahtjev za komercijalnu uporabu reprodukcija potrebno je dostaviti Knjižnici u pisanom obliku. Wikipediju ne smatram komercijalnom uporabom pa smatram da ne treba podnositi zahtjev za dopuštenjem.Glosator (razgovor) 14:23, 25. lipnja 2018. (CEST)

Da se razumijemo, nisam pravnik i ne mogu zalaziti u dubioze o autorskim pravima, ali znam što znači da su sva prava pridržana, koliko god da to glupo zvučalo za ove karte koje su nastale prije 200 i kusur godina. Baj d vej, nebitno je što netko smatra, bitno je kako to zakon o autorskim pravima smatra.--MaGaporuči mi 14:25, 25. lipnja 2018. (CEST)

Slažem se, ali mislim da ne postoji razlog da se uporaba za potrebe wikipedije ne smatra istraživačkim radom. U svakom slučaju je bliže istraživačkom radu nego bilo čemu drugom, a NSK je izrijekom navela da je uporaba koja nije komercijalna dopuštena. Ako mogu ostaviti na osobnu odgovornost onda OK, a ako ne, onda ću uklonit slike.Glosator (razgovor) 14:38, 25. lipnja 2018. (CEST)

Dopuštaju za osobnu uporabu i istraživački rad. Wikipedija nije istraživački rad, a nije ni komercijalna, tako da nisam pametan.--MaGaporuči mi 14:43, 25. lipnja 2018. (CEST)

Ok, postavit ću upit NSK-u pa postupiti sukladno odgovoru. Dotad neka ostanu.Glosator (razgovor) 14:53, 25. lipnja 2018. (CEST)

Obavijestite nekoga od aktivnih administratora o eventualnom odgovoru iz NSK-a.--MaGaporuči mi 15:04, 25. lipnja 2018. (CEST)

P.S. Ubuduće, nemojte postavljati isječke slika. Šteta je jer bi nekome možda trebala cijela slika. Za prikaz isječka slike imamo predložak koji je vrlo jednostavan za uporabu.--MaGaporuči mi 15:07, 25. lipnja 2018. (CEST)

Razgovori[uredi]

Bok Glosatore! Kad ostalim suradnicima odgovaraš ovdje (na svojoj stranici za razgovor), oni ne dobivaju nikakvu obavijest da si im pisao. Stoga te lijepo molim, pročitaj ovdje kako održavati dvosmjerni razgovor (čitljivim). Face-wink.svg Dvanaesti Igrač 22:28, 27. lipnja 2018. (CEST)

Hvala na informaciji! S obzirom na kompliciranost drugih opcija, zasad ću se držati opcije stavljanja obavijesti da odgovaram na svojoj stranici, ako netko pokrene razgovor na mojoj stranici. Face-wink.svg Glosator (razgovor) 22:40, 27. lipnja 2018. (CEST)
Ja sam sada slučajno naletio na tvoj odgovor dok sam pregledavao nedavne promjene, ne znači da će netko drugi slučajno nabasati također. Možeš ti ostaviti obavijest da odgovaraš na svojoj SZR, ali tada će se suradnik kome odgovaraš morati vraćati na tvoju SZR kako bi provjerio da li si mu odgovorio, zato jer neće dobivati nikakve obavijesti. Uostalom, ne vidim u čemu je problem jednostavno kliknuti na SZR suradnika koji ti je pisao i ostaviti poruku na njegovoj stranici. Preporučam da se držiš pravila komunikacije. Dvanaesti Igrač 23:00, 27. lipnja 2018. (CEST)
Uspio si! Vidiš da nije bilo tako teško. Tako ubuduće i nema problema! Face-wink.svg Dvanaesti Igrač 23:07, 27. lipnja 2018. (CEST)

Stari grad Brubno[uredi]

Poštovani, ne možete prenositi dulje tekstove iz knjiga od slova do slova ako niste autor dotičnoga teksta, odnosno ako nisu istekla autorska prava. Tekst je premješten na stranicu za razgovor i bit će obrisan za 2 tjedna ako u međuvremenu ne postane valjani enciklopedijski članak. Možete sami napisati kraći uvod, citirati 2-3 rečenice i staviti izvor na knjigu i stranicu od kuda ste citirali. Sve ostalo nije korektan niti enciklopedijski pristup. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 23:25, 29. srpnja 2018. (CEST)

Napisali ste: cilj je Wikipedije prenositi znanje - točno U redu
Napisali ste: Autor od kojeg je preuzet sadržaj zasigurno ga je i sam negdje prepisao - Vi zaključujete da je autor prekršio autorska prava jer je pisao o 14. stoljeću, pa to i Vama daje pravo da kršite autorska prava? Ne može tako.
Napisali ste: činjenice ne pripadaju dotičnom autoru koji ih je prikupio i objavio na jednom mjestu. Činjenice pripadaju povijesti i na njih nitko ne može imati autorsko pravo - točno U redu
Sličan problem znamo imati kad suradnici pišu životopise, i znalo se dogoditi da suradnici iz glave napišu po 2-3 rečenice identično kao u nekoj knjizi. Tu ste u pravu, nad činjenicama ne postoji autorsko pravo, ali to ipak Vama ne daje pravo iskopirati stranicu knjige ili cijelu knjigu, ako se ona sastoji pretežno od činjenica. Morala bi se, knjiga, sastojati 100 % od činjenica da biste ih mogli prepisati. Napisao sam gore kako postupa većina suradnika, pa pretpostavljam da ono što mogu drugi suradnici možete i Vi. SpeedyGonsales 01:23, 3. kolovoza 2018. (CEST)