Razgovor sa suradnikom:Mirko Leško

  Izvor: Wikipedija
  Wikipedijin
  uvodni tečaj
  Tečaj

  Naslovna stranica
  Uređivanje članaka
  Oblikovanje članaka
  Wikipoveznice
  Sestrinski projekti
  Slike
  Tablice
  Stranice za razgovor
  Ne zaboravite
  Prijavljivanje
  Imenski prostori
  Zaključak

  Dodatno

  Pomoć:Sadržaj

  Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

  Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


  Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

  Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


  Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
  Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


  Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

  Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

  Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

  Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


  Još jednom, dobro došli! --Treecko 16:37, 18. studenog 2006. (CET)

  Zaglavlje[uredi kôd]

  Pozdrav! Možeš li u članku o planiranju napraviti jednu rečenicu zaglavlja koja bi počinjala nečim kao: Planiranje je...? Tako da članak ne počinje podnaslovom.--Donatus 21:56, 18. studenog 2006. (CET)

  Pozdrav i tebi! Upravo sam učinio kako si rekao. Nadam se da sad članak zadovoljava. Slafko 22:08, 18. studenog 2006. (CET)

  Odlično. Samo sam podebljao naslovni pojam, inače je ok. Hvala.--Donatus 22:10, 18. studenog 2006. (CET)

  Obavijest za predložak info slika[uredi kôd]

  Vaša/e slika/e krši/e članak 3. točka 6. općih pravila označavanja novih slika. Molim postavite ovaj info okvir o slikama u podnaslov Opis na stranicama dolje navedenih slika.
  {{Infoslika
  |Opis=
  |Izvor=
  |Datum=
  |Autor=
  |Objašnjenje=
  }}
  
  
  • Iza Opis upisuje se kratak opis slike
  • Iza Izvor upisuje se izvor slike (vaša vlastita produkcija, slika sa Interneta sa punom poveznicom na sliku, slika skenirana sa točnim ISBN -om)
  • Iza Datum upisuje se datum kada je slika napravljena
  • Iza Autor upisuje se ime autora te slike
  • Iza Objašnjenje upisuje se dopunsko objašnjenje za sliku

  Hvala!

  -- Andrej Šalov 22:55, 18. studenog 2006. (CET)


  Slika:Mind-mapa-manager.png može biti izbrisana jer sam ju greškom dvaput postavio. Hvala.
  U redu. Hvala! -- Andrej Šalov 23:06, 18. studenog 2006. (CET)

  Velika slova[uredi kôd]

  U vašim člancima malo je previše velikih slova molim vas nastojte to izbjegavati. Na Wikipediji izbjegavamo korištenje velikih slova pogotovo kao poveznice ili imena članaka. Za istaknuti nešto koristimo bold ili italik. '''ovo je bold''' a to izgleda ovako ovo je bold, a ''ovo je italik'' što izgleda ovako ovo je italik.

  Hvala!

  -- Andrej Šalov 00:10, 19. studenog 2006. (CET)

  Primljeno na znanje, nov sam u uređivanju članaka pa vas molim da mi ukažete na detalje kojih bi se trebao držati. Slafko 00:14, 19. studenog 2006. (CET)

  Naslovi članaka[uredi kôd]

  Bok! Imam jedan prijedlog. Ako je moguće, bilo bi dobro da vodiš računa o tome može li izraz koji izabereš kao naslov članka značiti možda i nešto drugo ili ima li možda neko općenito značenje, a ne samo vezano uz ekonomiju ili management. Ukoliko je takav slučaj, bilo bi dobro da sam izmisliš neki određeniji naslov za svoj članak. Negdje sam već ja napravio razdvojbu (čini mi se kod misije), no bilo bi bolje da to napraviš sam, a ne da netko drugi izmišlja naslove za članke koje pišeš, jer možda neće odgovarati. Sad sam primijetio, na primijer, članak Pravila, no »pravila« je mnogo širi pojam od onoga o čemu u njemu pišeš, pa bi bilo dobro da tvoj članak ima i određeniji naslov. Sličan je slučaj i s člancima Plan, Ciljevi, možda i Planiranje. Hvala za pomoć oko Tomosa :-) --Donatus 16:01, 19. studenog 2006. (CET)

  Slažem se sa tobom, ali tu postoji i problem sa moje strane što su takvi naslovi standardizirani u ekonomiji. Npr. pet osnovnih funkcija managementa su planiranje, organiziranje,vođenje, kontrola, upravljanje ljudskim potencijalima. Sad ako hoću pbraditi svako to područje onda ne znam kako drugačije nazvati te funkcije. Da li je rješenje da u zagradi dodajem (ekonomija) ili možda neku drugu oznaku koja bi sugerirala da se radi o ekonomskom pojmu? Slafko 19:21, 19. studenog 2006. (CET)

  Da, moguće je tako sa zagradama riješiti problem. Možeš staviti (ekonomija) ili neki drugi pojam za kojim misliš da će bolje opisati područje na koje se riječ odnosi.--Donatus 19:40, 19. studenog 2006. (CET)

  Međuwikipoveznice[uredi kôd]

  Drago mi je da je netko ozbiljno "zaronio" i u ekonomiju. Dalje bih te zamolila da vidiš kako se postavljaju međuwikipoveznice, koje služe da bi se povezali isti pojmovi na Wikipedijama. Ja sam ti stavila međuwikipoveznice u članak Porez, a ti pokušaj u ostale članke, jer uvijek je lakše autoru članka postaviti i međuwikipoveznice s obzirom da najbolje poznaje temu, a često je i upoznat s npr. engleskim (ili na nekom drugom jeziku) nazivom tog pojma prema kojem ga može i pronaći na ostalim wikipedijama. Još nešto, da li si u mogućnosti da nam se pridružiš i na IRC-u, jer tako se najbrže uči i upoznaje. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 11:49, 22. studeni 2006. (CET)

  Upravo sa ekonomijom ću se i najviše baviti tako da imam u planu kroz godinu dana pokriti većinu područja koja sam prolazio kroz studij. Primijetio sam to sa međuwikipoveznicama i budem ih postavio na buduće članke i na one koje sam već napisao. Također ću vam se pridružiti na IRC-u, od sutra! Pozdrav! Slafko 16:10, 22. studeni 2006. (CET)


  Radovi[uredi kôd]

  Bok! Nemoj stavljati na puno naziva RADOVI, a ništa ne napisati. Možda bi netko htio napisati u tim člancima nešto dok ti ne počneš. Najprije izaberi jedan članak koji ćeš obrađivati i tamo stavi predložak RADOVI, a tek potom na druge.

  Tvoj popis članaka na kojima stoji RADOVI, a nijedne rečenice:

  Obavijest za predložak info slika[uredi kôd]

  Vaša/e slika/e krši/e članak 3. točka 6. općih pravila označavanja novih slika. Molim postavite ovaj info okvir o slikama u podnaslov Opis na stranicama dolje navedenih slika.
  {{Infoslika
  |Opis=
  |Izvor=
  |Datum=
  |Autor=
  |Objašnjenje=
  }}
  
  
  • Iza Opis upisuje se kratak opis slike
  • Iza Izvor upisuje se izvor slike (vaša vlastita produkcija, slika sa Interneta sa punom poveznicom na sliku, slika skenirana sa točnim ISBN -om)
  • Iza Datum upisuje se datum kada je slika napravljena
  • Iza Autor upisuje se ime autora te slike
  • Iza Objašnjenje upisuje se dopunsko objašnjenje za sliku

  Hvala!

  -- Andrej Šalov 19:42, 27. studeni 2006. (CET)

  Slika:Mrtvi teret oporezivanja.svg[uredi kôd]

  Tek sad vidim da je preuzeta sa en:wiki, pa te molim postupi ovako. Postavi ponovo istu sliku ali sa imenom koje ima na en:wiki (olakšava posao u budućnosti ako ta slika završi na Zajedničkom poslužitelju medija). I kao izvor stavi poveznicu na tu sliku na en:wiki. Sve ostalo je u redu. Kad postaviš istu ovu sliku sa imenom koje ima na en:wiki ovu sa hrvatskim nazivom ću izbrisati.

  Hvala!

  -- Andrej Šalov 20:22, 29. studeni 2006. (CET)

  Učinjeno. Možeš obrisati sliku sa hrtvatskim nazivom. Ali obriši i TacNetSocialLoss.svg jer sam pogriješio i stavio krivo ime. Pozdrav! Mirko Leško 21:47, 29. studeni 2006. (CET)

  Carine[uredi kôd]

  U članku Carine bio je problem u predlošku »Infobox carina.« Naime, trebalo je još na kraju dopisati i </noiclude>. Ta komanda služi da sve ono što se nalazi između <noiclude> i </noiclude> ne bude uključeno s predloškom u stranicu u koju upisuješ predložak. Tako, u ovom konkretnom slučaju, kategorija »infokviri« vrijedi samo za »Infobox carina«, a ne i za članak Carine. Kad ne bi stavili tu komandu, i članak Carine bio bi svrstan u kategoriju Infokviri, što bi bilo krivo. Komanda, pak, da bi mogla raditi, mora imati i početak i kraj. Kako je u ovom predlošku nedostajao kraj, softver ju je prepoznavao kao običan tekst.--Donatus 12:59, 2. prosinac 2006. (CET)

  Kategorije[uredi kôd]

  Bok,

  Radiš super posao! Što se tiče kategorija, slažem se u potpunosti, s tim da napominjem da se kategorije ne mogu "premjestiti" kao stranice već moraš svaki pojedini članaka postaviti u tu novu kategoriju. --Ante Perkovic 00:13, 3. prosinac 2006. (CET)

  Slafko,[uredi kôd]

  hvala ponovo, i ovako s tragom, ne samo na ircu:-)) Branka France

  Valute[uredi kôd]

  Svaka čast za infoboxove za valute! samo tako dalje! Sale 18:34, 6. prosinac 2006. (CET)

  Suradnja[uredi kôd]

  Ciao!

  Drago mi je da si mi se javio jer ja sam totalno nova u ovim vodama i baš sam se pitala kako doći do osobe koja uređuje ekonomiju. Ja sam inače starosjedioc u Istri :))) - živim u Višnjanu. Dipl. sam učiteljica razredne nastave, ali sam na magisteriju iz managementa i poslovne organizacije, pa bih pisala o obje struke - no vidim da je obrazovanje u PUNO gorem stanju. Biti će mi drago ako imaš koji savjet o načinu pisanja članka ili ako ću moći pomoći u izgradnji kategorije ekonomije na bilo koji način. Pozdrav --Daisy 18:43, 6. prosinac 2006. (CET)

  Valute[uredi kôd]

  Evo, predložak ima novo ruho. Nadam se da ti se sviđa, ako imaš primjedbe i ideje samo reci. Prilagodila sam predložak na postojećim člancima valuta. Neki parametri su malo izmijenjeni pa sad kod inflacije za izvor stoji "izvor_datum_inf=", a Kubura mi je ukazao :)) i na č pa je parametar sad "novČanice=". Kada pišeš adresu web stranice počinješ od www, više ne treba od http://. Pozdrav --MayaSimFan 12:12, 7. prosinac 2006. (CET)


  ako smijem uljudno zamoliti da napišete desetak rečenica (barem) o svakoj valuti, barem prevođenjem najosnovnijega s neke strane wikipedije jer članci o valutama izgledaju sablasno uglavnom samo s tečajevima i predlošcima. unaprijed hvala, --West Brom 4ever ® 23:44, 8. prosinac 2006. (CET)

  kategorije za valute[uredi kôd]

  Wikicitati »Neki od naziva : Monete po zemljama, Državne monete, Novac po zemljama i sl. -- Mirko Leško 00:37, 9. prosinac 2006. (CET)«

  A sto kazes na "Valute"? --Ante Perkovic 22:15, 9. prosinac 2006. (CET)

  Slika:Slovenski tolar 1000 front.jpg[uredi kôd]

  Potkrala se greška. Molim ispraviti kao zadnji put. Hvala! -- Andrej Šalov 21:08, 10. prosinac 2006. (CET)

  Kolega[uredi kôd]

  Hvala kolega na čestitkama :-))) --Roberta F. 20:43, 12. prosinac 2006. (CET)

  Mirko,[uredi kôd]

  hajde da vidimo zajedno, može li se otvoriti nova potkategorija za ekonomiju, trgovina. Čini mi se, da bi se našlo dovoljno članaka:-) Pozdrav Branka France 13:54, 17. prosinac 2006. (CET)

  Mirko,[uredi kôd]

  vidim da se prihvaćaš i drugih tema, i baš me raduje:-)) pozdrav Branka France 13:35, 19. prosinac 2006. (CET)

  Ne mogu non-stop po ekonomiji, pa malo sređujem ostale članke. Vidjet ćemo što će ispasti od toga :)) Mirko Leško 13:37, 19. prosinac 2006. (CET)

  Čuj, naravno da se čovjek umori od uvijek istih tema:-(( Lutaj, doprinosi, uživaj, jer sve drugo bi bilo muka, nikom na korist, a tebi sigurno ne na radost:-) A wiki, ako te ne veseli, nema smisla...:-)Prema tome, nađi mjeru...:-) i, uživaj, drugačije je muka. Pozdrav Branka France 13:46, 19. prosinac 2006. (CET)

  Hvala na željama! Sale 22:46, 12. siječanj 2007. (CET)

  Rukometno SP[uredi kôd]

  Hoću, Mirkec. Živia mi, Kubura 08:26, 22. siječanj 2007. (CET)

  Premještaj[uredi kôd]

  Kasnije sam gledala koje bi to članke trebalo obrisati, ali nisam bila sigurna, jer one koji su ostali nisam našla na Wječniku. Najbolje da kad premjestiš članak staviš na njega oznaku {{bris}} i samo u Sažetak napišeš da je premješteno na Wječnik i onda ćemo ih obrisati. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 02:19, 5. veljača 2007. (CET)

  bog[uredi kôd]

  obrati pažnju. pozdrav, --West Brom 4ever ® 00:00, 20. veljača 2007. (CET)

  pozz[uredi kôd]

  evo da ti se javim, imaš li mozda nekih podataka o suvremenim hrvatskim ekonomskim teoretičarima..treba mi za maturalni rad a nemam bas materijala..pa javi mi se na imejlich : ninushka18@net.hr eto bar da znam da si ovo procitao.. Nikolina

  Glasovanje[uredi kôd]

  Wikipedija očito ima nekih tehničkih poteškoća, pa molim da ponovite glasovanje (vaša promjena je obrisala neke glasove). SpeedyGonsales 13:11, 6. svibanj 2007. (CEST)

  SWOT[uredi kôd]

  He,he, brz si, svaka čast :-)) --Roberta F. 11:51, 11. svibanj 2007. (CEST)

  Sretan rođendan :-))[uredi kôd]

  Sretan rodendan.pngBirthday candles.jpgBalloon arch.jpgod srca --Roberta F. 14:58, 3. lipanj 2007. (CEST)

  Sretan ti rođendan i od mene! Ostavih ti mali poklon na suradničkoj. Face-grin.svg--Treecko 15:10, 3. lipanj 2007. (CEST)


  • Nisam ni sumnjao da ćete me se sjetiti... Face-grin.svg Hvala Vam, moji dragi suradnici. Mirko Leško 17:28, 3. lipanj 2007. (CEST)


  Sretan rođendan!!!


  S velikim zakašnjenjem, uz nadu da češ mi oprostiti Face-grin.svg Sve najbolje povodom rođendana i pozdrav!!! LukaKrstulović 01:03, 8. lipanj 2007. (CEST)

  Hvala[uredi kôd]

  Zahvaljujem na odzivu prilikom mog izbora za administratora. Andrej Šalov 15:20, 23. lipanj 2007. (CEST)

  Gnu/Linux[uredi kôd]

  Molim vas da, ukoliko imate vremena, sudjelujete u glasanju o raščlambi stranica Linux. Hvala, --Paxcoder 15:30, 10. veljača 2008. (CET).

  Obavijest za slike[uredi kôd]

  Nuvola apps important.svg
  Stop hand.svg
  Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

  Suradniče,

  Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

  Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

  Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

  Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

  Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

  Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

  Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

  Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

  Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

  Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
  Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

  act[uredi kôd]

  Bok Mirko, evo: act, samo još malo dotjeraj članak (ako želiš naravno) pa možeš meni javiti da ga premjestim. Lijep pozdrav ;o) --Dalibor Bosits © 12:49, 25. ožujak 2008. (CET)

  eee[uredi kôd]

  pa de sam ja do tebe ti si i na wikiju..:D

  Pele

  Sretan rođendan![uredi kôd]

  Sretan rodendan.gif i puno pozdrava :-)) --Roberta F. 03:13, 3. lipnja 2010. (CEST)Odgovor[odgovori]