Razgovor sa suradnikom:Mmaddo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 18:34, 28. kolovoza 2010. (CEST)

Unos podataka koji se ne slažu s izvorom[uredi]

[1] i ovo [2].
Unio si brojke koje reference unutar iste rečenice ne potvrđuju, nego govore stari podatak.
AC/DC je prodao oko 150 milijuna primjeraka albuma diljem svijeta,<ref>[http://www.cbc.ca/arts/music/story/2007/08/02/acdc-downloading.html?ref=rss Podatci o prodaji albuma]</ref> uključujući i 68 milijuna samo u SAD-u. ''Back in
si promijenio u
AC/DC je prodao oko 200 milijuna primjeraka albuma diljem svijeta,<ref>[http://www.cbc.ca/arts/music/story/2007/08/02/acdc-downloading.html?ref=rss Podatci o prodaji albuma]</ref> uključujući i 71 milijuna samo u SAD-u. ''Back in .
Međutim, u nastavku teksta je poveznica [3], koja govori o
Formed in 1973 in Sydney, Australia, by brothers Angus and Malcolm Young, AC/DC went on to sell more than 150 million records worldwide, including 1979's Highway to Hell and 1980's Back in Black
Nikakvih "200 milijuna", niti "68 milijuna". Samo onih 150 milijuna.
Kad su se podatci prominili i želiš unit te nove podatke u članak, moraš navesti i izvor za svoje uređivanje. Ovako si unio podatak koji govori suprotno od izvora. Ubuduće svakako unesi izvor kada ažuriraš. Kubura (razgovor) 01:55, 30. kolovoza 2010. (CEST)

I ovdi. Za ovo triba izvor [4]. Sad ću ga ja upisat, ali ubuduće ćeš to morat činit ti. Kubura (razgovor) 01:58, 30. kolovoza 2010. (CEST)

OK, hvala na savjetima. Poveznica je ostala na izvor iz 2007.g., a u članku se kaže do danas.Mmaddo (razgovor) 22:05, 30. kolovoza 2010. (CEST)

Kalendarske godine[uredi]

Kaledarske godine se pišu kao redni broj, daklem, s točkom, a ne bez [5]. Kubura (razgovor) 04:10, 30. kolovoza 2010. (CEST)

Prikaži[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na Wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju..

Danas si nakrcao nekoliko nepotrebnih snimanja na članku o Ericu Claptonu. To je moglo biti u manje snimanja. Kubura (razgovor) 03:46, 5. rujna 2010. (CEST)

Pri tom mislim na ona "mala snimanja", ne ona snimanja na kojima si snimio na tisuće bajtova podataka. Kubura (razgovor) 03:49, 5. rujna 2010. (CEST)

OK, u pravu si, hvala na savjetu. Prevodio sam direktno sa nekoliko stranica i vjerojatno sam i nehotice više puta snimio neg što je bilo potrebno... Bitna je dobra volja i uloženi trud, zar ne...Mmaddo (razgovor) 17:18, 5. rujna 2010. (CEST)

Layla[uredi]

Nakon prozivanja na stranici za razgovor primoran san ti odgovoriti. Članak Layla (pjesma Eric Clapton) primistija san na naziv Layla iz razloga što nije pravilan naziv (u zagradi se koristi genitiv) i zato što ne postoji članak naziva "Layla". Isti taj članak sada postoji pod imenom Layla (pjesma) tako da nitko ne želi obrisat nečiji trud i rad nego ga se samo želi standardizirat sa ostalim člancima na Wikipediji. I još nešto, kad odgovaraš nekom na poruku napravi to na njegovoj stranici za razgovor jer će tako dobit obavijest o primljenoj poruci. Pozdrav. BlackArrow (razgovor) 20:32, 10. rujna 2010. (CEST)

Sve ti je objašnjeno u prijašnjoj poruci, sada te samo molin da malo pripaziš sa prozivanjem drugih i kako se obraćaš nekome. BlackArrow (razgovor) 20:39, 10. rujna 2010. (CEST)

Padeži kod stranih imena i prezimena[uredi]

Bog, Mmaddo.
Strana imena i prezimena imaju istu sklonidbu po padežima kao i hrvatska.
Ako je muško ime i prezime, u padežu se mijenjaju oba: Eric Clapton, Erica Claptona, Ericu Claptonu, Erica Claptona, Eriče Claptone, Ericu Claptonu, Ericom Claptonom.
Ako je žensko ime i prezime, u padežu se mijenja samo ime, prezime ostaje isto. Izuzetci su, jasno, slavenska prezimena koja nisu na suglasnik, nego su kao pridjevnog oblika: Valentina Terješkova, Valentinu Terješkovu, Valentini Terješkovoj... i slično.
Ovdi si nekoliko puta pogriješio [6]. Pripazi na to. Bog, Kubura (razgovor) 02:26, 11. rujna 2010. (CEST)

Žuti karton


Nedolični komentar; idući neće biti toleriran. Nitko ne smije biti izložen ruganju; toliko da znate. --Zeljko (razgovor) 06:30, 15. rujna 2010. (CEST)


Crveni karton.
Blokirani ste!


Zbog ovoga. Vi ovdje očito niste došli sa dobrim namjerama. Doprinosi vam se svode na izrugivanje. --Zeljko (razgovor) 06:34, 15. rujna 2010. (CEST)


Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 2 tjedna!

Razlog je: Napadačko ponašanje i obeshrabrivanje izglađivanja nesporazuma.


U par dana ste nanizali nedolična uređivanja. Ovaj tekst vam nije mogao ići, pa je to na kraju bio uklonio administrator [7]. Ukratko, započeli ste ovako [8], kolega Bugoslav, kojega ste napali i izrugivali mu se je to uklonio [9], Vi ste to opet vratili [10] i na kraju je to morao dotjerati administrator [11]. U manje od 48 sati ste napravili uređivanje zbog kojeg Vas je kolega blokirao [12], a onda ste još napali suradnika (izrugujući mu se) koji se išao ispričati kolegi s kojim je imao neslaganja [13]. Kolega je kolegi rekao "Oprosti", a to je poželjno na wikipediji. A ne da se stvaraju svađe. A Vi ste ga onakvom porukom ponizili i obeshrabrili zato što je želio izgladiti sve nesporazume.
Tek ste par tjedana na hr.wiki (od 28. kolovoza 2010.), a već ste počeli s takvim ponašanjem. Šta Vam to treba? Kubura (razgovor) 06:53, 15. rujna 2010. (CEST)

Administrator mora biti primjer. blokirao sam suradnika zbog nedoličnog doprinosa. Ali nitko se ne može iživljavat nad drugima nakon što sam odrezao odgojnu mjeru/kaznu. . Nemojte to radit. Za suradnika 13 ću zbog ovakvij ispada tražit da vrati adminske ovlasti. --Zeljko (razgovor) 17:30, 15. rujna 2010. (CEST)

Na ovoj se vikipediji nitko ne može nikome rugati, niti se itko (administrator) smije uz prava koja su mu izglasana, iživljavati nad drugima; nema se opravdanja. Zato sam ter deblokirao. U slučau da opet napraviš isti grih, bit češ blokiran najmanje 6 mjeseci. --Zeljko (razgovor) 18:01, 15. rujna 2010. (CEST)