Razgovor sa suradnikom:TheNiceOne221

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

TheNiceOne221, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili OOUI JS signature icon LTR.svg na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:TheNiceOne221") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 00:34, 9. siječnja 2019. (CET)

Zaštićeni životopisi[uredi]

Poštovani, postavili ste pitanje o kojem aktivno razmišljam, te sam neka svoja razmišljanja već napisao, prije otprilike šest mjeseci na Wikipediji:

Svjestan sam, kako je to bila jedna od ranijih iteracija mojih razmišljanja na tu temu, da je bila nesavršena, ne toliko zbog toga što je pristup načelno bio loš, nego sam možda previše pažnje posvetio nebitnome.

Uglavnom, Wikipedija na hrvatskome jeziku osim jezikoslovnih svađa zanemarive važnosti, poput one treba li pisati zemljopis ili geografija, ili koja je prava nijansa plave na zastavi RH, koje takvima ocjenjujem po tome što te svađe na našem projektu nisu dobile, niti će ikad dobiti ikakav odjek u širem društvu; imala je jednu veću količinu rasprava nacionalno-političke naravi, koje postoje u širem društvu te su na Wikipediju došle jer postoje i drugdje, od nacionalističkih presezanja do neznanstvenih teorija, tipa srpstva Dubrovnika, koje je u prikladnoj mjeri, onoj koju je navedeni pojam imao u prošlosti, valjano opisano. Osim dakle lokalnih svađa bez šireg značenja i nacionalno-političkih presezanja, najveći problem se zapravo pokazao u oblikovanju jasnih enciklopedijskih kriterija za životopise, gdje je bilo relativno lako iskopirati odnosno prilagoditi smjernice za životopise živih osoba - WP:ŽŽO, kojih se svi suradnici, unatoč jasnim privilima ne pridržavaju koliko bi trebali.

Kod ostalih životopisa (čiji predmet nisu živi ljudi), kad je riječ o političkim temama, došlo je do brojnih zaoštravanja komunikacije između suradnika. Najčešće rješenje, uporaba izvora, pa potom - uporaba vjerodostojnih izvora, tamo gdje postoji veći broj sukobljenih izvora, može riješiti veći dio problema. No ne može sve.

Moja osnovna ideja, izložena prije otprilike šest mjeseci je jedino pravo rješenje:

- Valja izbjegavati karakterizirati ljude kao zločince u životopisima, nego valja navoditi što su radili odnosno čime su se bavili, bili političari ili nešto treće; te se može navesti u prikladnoj mjeri kojih su povijesnih događaja bili akteri. U člancima o povijesnim događajima može se detaljno navesti kontekst tih događaja, te obrazložiti uloga pojedinih ljudi u navedenim događajima.

- Ako se netko negdje navodi na popisu najvećih (ratnih) zločinaca 20. stoljeća, ili cjelokupne ljudske povijesti, to je činjenica. Valja razmotriti koliku pažnju treba dati takvim činjenicama, treba li to navoditi u uvodnom odlomku, ili je primjerenije takve činjenice navoditi u kontekstu događaja koji su doveli do takvih činjenica.

Kad dogovorimo kako bi trebalo pisati životopise preminulih ljudi, sljedeći korak je smanjivanje zaštite svih životopisa zaključanih samo za administratore na razinu zaključanosti za prijavljene suradnike jedan po jedan. Takav pristup je jedini smislen, jer prije nekog vremena je Maestro išao eksperimentirati s otključavanjem zaključanih članaka, bez prethodne "pripreme terena", pa se ustanovilo da to ne može tako. Dakle, cilj je - da Wikipedija bude slobodna najviše što to može biti, dakle, da broj zaključanih članaka bude najmanji moguć, a to je realno moguće samo ako postoje jasna, civilizirana pravila.

Naša su pravila jasna i civilizirana, ali jedan manji broj slučajeva ipak nisu predvidjela. Bilo bi konačno vrijeme da reguliramo i te slučajeve, tako da nam opet članci o Titu i Hitleru budu otključani, da ih svatko može uređivati. Uz naravno, poštivanje svih enciklopedijskih pravila. SpeedyGonsales 17:35, 13. siječnja 2019. (CET)

Test[uredi]

Information.svg Dobro došli na Wikipediju, zahvaljujemo na vašem testiranju. Vaš je test uspio i upravo je uklonjen. Ako želite i dalje testirati, činite to na stranici za vježbanje, a možete i pogledati kratki uvodni tečaj za više informacija o uređivanju na Wikipediji. Ako se niste do sada prijavili možete to učiniti ovdje. Hvala na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 21:37, 15. kolovoza 2019. (CEST)

Vandalizam[uredi]

Information.svg Dobro došli na Wikipediju. Iako su svi dobrodošli činiti konstruktivne doprinose na Wikipediji, vaša nedavna izmjena u članku Frane Tente nije izgledala konstruktivnom i zbog toga je uklonjena. Ako želite, možete testirati na stranici za vježbanje i pogledati uvodni tečaj za više informacija o uređivanju na Wikipediji. --Mateo K 01 (razgovor) 20:47, 29. prosinca 2019. (CET)