Valerijanov memorandum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Valerjianov memorandum (naziv po episkopu Valerijanu, vikaru njegove svetosti Patrijarha), službeni je dokument Srpske pravoslave crkve i predan njemačkomu vojnom zapovjedniku Srbije, generalu Ludwigu von Schröderu, u Beogradu 9. srpnja 1941. godine

Memorandum kleveće Hrvate optužujući ih za ubojstva 100.000 Srba u ND Hrvatskoj. Ponovno u kolovozu 1941. godine generalu Heinrich Danckelmannu optužuje Hrvate za 180.000 pobijenih Srba u NDH, a brojka se do kraja rujna 1941. godine popela na 300.000 ubijenih.

Odaslane su izvan zemlje i snažnom propagandom velikosrpske mreže razglašene po čitavom svijetu.

U memorandumu su iznesene tvrdnje da su već u ljetu 1941. godine, primjerice, svi Srbi u kotarevima Imotski, Gospić, Glina, Grahovo, Korenica, Gračac, i nizu drugih, pobijeni i istrijebljeni. Riječ je o potpunim izmišljotinama što se može vidjeti u popisu stanovništva 1948. godine.

Svrhe i poslijedice memoranduma[uredi VE | uredi]

Jedna od posljedica "Valerijanova memoranduma" bio je pad umjerene vlade generala Simovića u Londonu. Tada je Draža Mihailović postavljen za novog ministra obrane Jugoslavije. U danima kada SPC širi prvu inačicu "Valerijanova memoranduma", 23. lipnja 1941. godine počinje srpska pobuna u ND Hrvatskoj.[1][2][3]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Snježana Šetka, Povjesničar Stjepan Lozo: U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su 'strašne' ustaše optužili za zločin nad njima, slobodnadalmacija.hr, 4. studenoga 2018., pristupljeno 30. prosinca 2018.
  2. sv, Odgovor Stjepana Loze Hrvoju Klasiću i Damiru Piliću: ‘Sramota kakvi pojedinci predaju na Filozofskom fakultetu i deformiraju nove generacije hrvatskih povjesničara’, narod.hr, 20. studenoga 2018., pristupljeno 30. prosinca 2018.
  3. Stjepan Lozo, Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima: projekt "Homogena Srbija" 1941.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]