Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Budite odvažni

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:BO)
Ovo je uputa Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.
↱

Budite odvažni! Wikipedijina zajednica ohrabruje suradnike da budu odvažni u ažuriranju članaka. Wiki stranice kao ove brže se razvijaju kada svatko pomaže popravljati probleme, gramatički ispravljati, dodavati činjenice, provjeriti preciznosti formulacija itd. Od svakoga očekujemo da bude odvažan. Koliko ste puta nešto pročitali i pomislili: „Zašto ovo nije ispravljeno?” Wikipedija ne samo da vam omogućava dodavanje, preispitivanje i uređivanje članka, nego i želi da vi to učinite. Istina, pri tome zahtijeva određenu količinu pristojnosti, ali to djeluje. Vidjet ćete.

Naravno, drugi će također uređivati što vi napišete. Ne gledajte na to osobno. Oni, kao i svi mi, žele Wikipediju učiniti što je moguće boljom. Iznesite svaku informaciju koju možete.

…ali ne budite nesmotreni

[uredi kôd]

Iako je odvažnost doprinositelja kao vi jedna od Wikipedijinih najvažnijih prednosti, važno je da suradnici ne uređuju nesmotreno.

Poglavito su novi suradnici često začarani otvorenošću Wikipedije i odmah skaču na posao. To je zasigurno dobra stvar. Ali molimo uočite, „biti odvažan u ažuriranju stranica” ne znači da biste trebali činiti velike promjene ili velika brisanja u kompleksnim, kontroverznim temama s dugom poviješću kao što je npr. članak Arapsko-izraelski rat 1948. ili pobačaj a da pažljivo promotrite što uređujete. Također, pravljenje dramatičnih promjena u odabranim člancima koji su prepoznati kao Wikipedijini najbolji članci zbog svoje cjelovitosti, preciznosti i neutralnosti, često je loša ideja.

U mnogo slučajeva, tekst na koji naiđete nastao je nakon dugih i napornih pregovora između Wikipedista različitih pozadina i stavova. Neoprezno uređivanje takvog članka mogli bismo predočiti kao uznemiravanje osinjeg gnijezda, i ostali suradnici koji su uključeni u uređivanje stranice mogli bi postati defanzivni.

Ako biste željeli urediti članak o kontroverznoj temi (osim ako je u pitanju jednostavna ispravka, korisna je zamisao pročitati članak u cijelosti, pregledati komentare na stranici za razgovor i možda pogledati stare izmjene kako biste si mogli predočiti način na koji je članak nastao i kakvo je njegovo trenutačno stanje. Također vrijedi pročitati povezane članke jer bi ono za što mislite da je problem ili nedostatak moglo nestati nakon što kliknete na poveznicu-dvije. Također, pokušajte radi istinitosti provjeriti vanjske izvore provjerljivost i točnost se cijene.

Be Bold (hrv. „Budite odvažni”) postao je neslužbeni slogan Wikipedije.

Ako očekujete neslaganje sa svojom inačicom članka, ili ako želite promijeniti ili izbrisati veću količinu teksta, dobra je ideja popisati svoje prigovore, jedan po jedan, na stranici za razgovor, na prihvatljiv način navodeći osporene dijelove, objašnjavajući vaše prosuđivanje i nudeći uvjerljive izvore (ako je to u datom slučaju prikladno). Zatim pričekajte bar jedan dan na odgovore: ljudi uređuju Wikipediju u svoje slobodno vrijeme i možda ne odgovore smjesta. Ako nitko ne prigovori, nastavite, ali uvijek premjestite veće izbrisane dijelove teksta na stranicu za razgovor uz popis prigovora na tekst kako bi drugi razumjeli promjene koje ste unijeli i bili u stanju slijediti povijest izmjena dotične stranice. Također ne zaboravite ostaviti pregledan rezime uređivanja s detaljima vaših promjena i prosuđivanja.

Kategorije i predlošci

[uredi kôd]

Iako je općenito u redu biti odvažan u ažuriranju članaka, biti odvažan u ažuriranju ili stvaranju kategorija ili predložaka, pogotovo predložaka, često može biti jako loše. To je zato jer promjene kategorija – a još više promjene predložaka – mogu utjecati na velik broj stranica. U slučaju predložaka, promjena kôda na jednom predlošku koji se vrlo često rabi može uzrokovati probleme na Wikipedijinim serverima. (To je razlog zbog kojega su najčešće rabljeni predlošci zaštićeni od uređivanja.) Prije bilo kakve promjene na kategorijama i/ili predlošcima, obično vrijedi na stranici za razgovor ili relevantnim stranicama WikiProjekta o tome postaviti prijedlog.

Smjernica 60 minuta

[uredi kôd]
↱

Osim kod kontroverznih tema, i kod novih članaka (članaka nastalih u posljednjih 60 minuta) potrebno je pažljivo postupanje. Često suradnik počne novi članak, zadovoljan je njime i snimi ga, te potom ipak vidi potrebu ispraviti ili dopuniti još ponešto. Ako uletimo i ispravimo neku očitu pogrešku, novi suradnik bit će zbunjen jer će se dogoditi sukob uređivanja. Stoga je poželjno dopustiti svim suradnicima vremena da završe svoj rad na novom članku (dajte vremena novom članku da se slegne). Ako uočite pogrješku u novom članku novog suradnika preporuča se poželjeti dobrodošlicu novom suradniku i ljubazno ga upozoriti na nju, jer time se neće dogoditi sukob uređivanja, a suradniku će biti drago što netko uočava njegov rad.

Zašto „Smjernica 60 minuta”, a ne „pravilo”? Zato jer nije nužno striktno pridržavanje (tj. ne postoji kazna ako se smjernica prekrši jednom ili dvaput, ili za nekoliko minuta), ali poželjno je pridržavati se navedene smjernice, jer uzastopno nepoštivanje smjernice može se tumačiti kao kršenje smjernice Wikipedija:Molimo budite dobri prema novim suradnicima (ako se radi o novom suradniku).

Vidi još

[uredi kôd]