Wikipedija:Prijedlozi/Imenski prostor za nacrte

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!


Pokreće se rasprava o uvođenju dva nova imenska prostora, slično kao na Vikipediji na srpskom jeziku i na drugim projektima gdje postoje ti imenski prostori.

Riječ je o imenskim prostorima za nacrte (engl. draft).

{{ns:118}} koji bi se zvao Nacrt

i

{{ns:119}} koji bi se zvao Razgovor o nacrtu

Ti bi imenski prostori služili za premještanje blažih slučajeva strojnog prevođenja iz GIP-a, za stvaranje začetaka članaka iz seminarskih radova, za rad s tečajkama i tečajcima na tečajevima, te u drugim opravdanim slučajevima gdje više suradnika treba uređivati nacrte izvan glavnoga imenskog prostora. Rasprava traje 7 dana. Budući da ovo nije glasanje, mole se sudionici rasprave da ne glasaju. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 16:10:28, 31. siječnja 2020. (CET)[odgovori]

Zar se zaboravilo hrvatski? Glasovanje, glasovati, glasuju. Kubura (razgovor) 19:09, 3. veljače 2020. (CET)[odgovori]
Meni se jako sviđa prijedlog i podržavam ga. --Jure Demižon (razgovor) 18:46, 31. siječnja 2020. (CET)[odgovori]
Ja sam ZA za. To bi riješilo prethodne primjedbe na trenutni sustav premještanja na razgovor. --Hmxhmx (razgovor) 21:37, 31. siječnja 2020. (CET)[odgovori]
Podržavam, to bi riješilo potencijalne paradoksalne situacije kad je potrebno stranicu prebaciti na Razgovor koji već postoji. --Suradnik A10 (razgovor) 11:22, 1. veljače 2020. (CET)[odgovori]
Jedino ova situacija daje za razmišljati; no to se može riješiti neprebacivanjem na SZR, nego izravnim postavljanjem predloška na vrh stranice. Kubura (razgovor) 19:09, 3. veljače 2020. (CET)[odgovori]
Imam samo dobre riječi za prijedlog. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 14:29, 1. veljače 2020. (CET)[odgovori]
To je upravo ono što nam treba. --Mosorska gušterica (razgovor) 11:18, 7. veljače 2020. (CET)[odgovori]
U slučaju da stranicu treba premjestiti na Razgovor, a tamo razgovor već postoji, samo su dvije opcije: 1) pobrisati je 2) premjestiti je na Razgovor i time izbrisati sam Razgovor, pri čemu se gubi (tj. skriva) Razgovor, kao i cijela njegova povijest promjena. Slažem se da je sadašnje rješenje zapravo nespretno i da ne postoji način kako premjestiti stranicu na Razgovor a da bude "vuk sit, a koza cijela". Iskreno, ja sam do sad naletio na takav problem, ali bi ga riješio na jedan od 2 navedena načina. Ovaj prijedlog je dobro poboljšanje.
P.S. Molim suradnike da u raspravi izbjegavaju nespretne formulacije koje bi mogle uvrijediti druge sudionike u raspravi, jer ću sve takve komentare revertati, kao što sam već napravio. --Lasta 11:15, 9. veljače 2020. (CET)[odgovori]
 Komentar: Prema wikipediji na srpskome jeziku većina pretraživača ne indeksira nacrte. Zanimljiva prednost. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 4,38; 10. veljače 2020. (SEV)

Nisam siguran da nam treba ovaj imenski prostor. Predstavljao bi novi oblik bespotrebnog administriranja. Nekad smo stavljali oznaku "Mrva" za članke u nastajanju, a u teoriji, svaki članak se trajno razvija i dopunjuje. Od koristi može biti Wikipedija:Stranica za vježbanje. --Ex13 (razgovor) 20:36, 16. veljače 2020. (CET)[odgovori]

Ovo je jedno od mogućih rješenja za problem koji sada imamo s premještanjem za razgovor, ali ne mora biti jedino rješenje. Ja sam nedavno brisao članke kojima je istekao rok od 14 dana i radio sam dupli posao, brišući i članke i razgovore. Primjetio sam i problem kad pretražujem doprinose suradnika po imenskim prostorima, jer sam gledao koje sve članke treba provjeriti i eventualno pobrisati. Dio članaka je bio u imenskom prostoru Razgovor i tako ih uopće nisam primjetio. @@Ex13, koji je tvoj prijedlog poboljšanja sadašnjeg načina? --Lasta 20:54, 16. veljače 2020. (CET)[odgovori]

 Komentar: Iako suradnik može premještati sadržaj po volji, na nekim projektima premještanje određenih imenskih prostora ograničeno je samo na određene suradničke skupine (Vikinovosti na srpskom jeziku).

Lakše se slučajno ukloni predložak tipa {{Razdvojba}}, {{wprojekt|energetika|Fakulteta strojarstva i brodogradnje}}, a članci bez dijela naslova (razdvojba) teže ostaju uočljivi. Slično i članci u razvoju u okviru wikiprojekata (primjer).

Na stranice u imenskom prostoru nacrta dalo bi se primijeniti i jednostavnije (blaže) uvjete patroliranja, sa što manje intervencija u nacrt dok je u fazi razrade.

Filtriranje takvog sadržaja bilo bi omogućeno i u Posebno:Sve stranice. Stranice nastale unutar wikiprojekata dodatno bi trebale nositi dodatak naslovu (wikiprojekt), da i tako budu vidljivije u nedavnim promjenama i dostupne u Posebno:Sve stranice.

Dosad se suradnicima ostavljalo u pravilu 14 dana da srede članak u GIP-u ili na SZR uz GIP. Bilo je i produljivanja roka. Ne vidim da je kategorija zatrpana na Vikipediji na srpskom jeziku.

Smisao nacrta nije samo olakšavanje rada ako je SZR članka zauzeta sadržajem i raspravom o članku (što joj je i glavna namjena), već i mogućnost produljivanja mogućnosti uređivanja nacrta izvan GIP-a (dok god postoje nove izmjene nacrta, a najdulje do mjesec dana od zadnje izmjene sadržaja nacrta).

Stranice za vježbanje u pravilu uređuje samo suradnik čija je to podstranica. Dosad se pokazalo da suradnici očekuju i kolaboraciju na takvim stranicama, što je predodređeno stanje u slučaju stranica u imenskom prostoru nacrta. Da ne ulazimo u pitanje automatske detekcije imenskog prostora i mogućnosti da se predložak koji će označavati nacrte automatski ne prikazuje nakon premještanja u GIP.

Također bi se suradnicima moglo savjetovati da ne premještaju nacrt u GIP, već da ručno premjeste sadržaj, i to iz više razloga.

U konačnici, korištenje novog sustava koji bi kao zadano imao premještanje neodgovarajućeg sadržaja u imenski prostor nacrta proizvelo bi puno manje pogrešnih čitanja i dodatnih komunikacijskih situacija sa suradnicima kojima itekako može biti nejasno što to znači premještanje članka iz GIP-a u Razgovor.

Ne vjerujem da bi bilo ikakvo opterećenje da članci koji su završavali na razgovoru budu obilježeni vrlo sličnim predloškom kao što je {{subst:NSBris}} koji bi iste nacrte uvrštavao u odgovarajuće kategorije unutar kategorije Članci predloženi za brisanje. Stranice u imenskom prostoru nacrta ne bi mogle izbjeći detekciju, a uz malo dodatnog truda ne bi se mogle ni premještati izvan imenskog prostora nacrta bez odgovarajućeg pripadništva suradničkoj skupini (što se može poslije definirati). Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 15,14; 20. veljače 2020. (SEV)

Onda gren ovako skratit. PROTIV PROTIV Time se samo postiže premještanje na drugo mjesto, staro nismo rješili, a dobivamo novi imenski prostor za održavati. Umanjuje nam se broj članaka, a mrva je korisna informacija, kao i puni članak. Da nije tako, ne bidu preuzimali sadržaje naših mrva. Nije rješenje predložiti, a netko drugi (odnosno uvijek isti) će to rješavati.
Ako je članak totalni nered, poput strojnog prijevoda, inojezični.... onda se odmah stavlja {{bris}}, slično kao kad su u pitanju kriteriji ili autorska prava — predložak na vrh članka.
Ako je SZR od članka zauzeta, ne ćemo prebaciti nesređeni članak na SZR, nego će na vrh članka u GIP-u biti subst:Bris s nadnevkom brisanja. Kubura (razgovor) 17:16, 21. travnja 2020. (CEST)[odgovori]

@Kubura, prvi dio tvog komentara se bavi kriterijima za brisanje članaka, a ovdje se raspravlja o tome gdje će članci biti dok su na ledu i gdje će se raspravljati o tome trebaju li se pobrisati. Ovo nije rasprava o kriterijima za brisanje, molim te sa se držiš teme.
Wikicitati »Ako je članak totalni nered, poput strojnog prijevoda, inojezični.... onda se odmah stavlja {{bris}}, slično kao kad su u pitanju kriteriji ili autorska prava — predložak na vrh članka.
Ako je SZR od članka zauzeta, ne ćemo prebaciti nesređeni članak na SZR, nego će na vrh članka u GIP-u biti subst:Bris s nadnevkom brisanja.«
Onda uopće ne trebamo premještati na SZR. Zašto bi dio članaka rješavali na jedan način, a drugi dio na drugi? Zašto ne bi na svaki sporni članak stavili rok od 14 dana i ostavili ga u GIP?
Poanta je da stranica Razgovor služi za razgovor! Svaka stranica mora imati odgovarajuću stranicu za razgovor na kojoj se može raspraviti o toj stranici. Sva rješenja koja to negiraju su loša. --Lasta 17:57, 26. travnja 2020. (CEST)[odgovori]
@Lasto, šema s pribacivanjen na SZR starija je o' mojega adminskeg staža. Tako smo se uhodali i ušemili.
Šta se mene tiče, more se ostavit sve pridloške na vrh članka, a ne na SZR. Bit će manje koraka. Kubura (razgovor) 00:38, 27. travnja 2020. (CEST)[odgovori]

Prijedlog je usvojen. --Ivi104 (razgovor) 07:15, 18. prosinca 2020. (CET)[odgovori]



Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!