Winx

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Winx Club
Autor Iginio Straffi
Glazba Michele Bettali
Stefano Carrara
Fabrizio Castania
Maurizio D'Aniello
Glumci Lorena Nosić
Karmen Sunčana Lovrić
Nina Benović
Zrinka Antičević
Tana Mažuranić
Lana Blaće
Država podrijetla Italija
Jezik talijanski
Broj epizoda 182 (popis epizoda)
Broj sezona 8
Produkcija
Producent Iginio Straffi
Izvršni producent(i) Joanne Lee
Trajanje epizode 25 minuta
Prikazivanje
TV kuća Fox Kids (sezona 1-2)
Rai 2
Rai Gulp
U Hrvatskoj Nova TV
Mini TV
Nickelodeon
Emitiranje 28. siječnja 2004. – još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Winx Club je talijanska animirana serija čiji su kretatori i producenti Iginio Straffi i njegova kompanija Rainbow S.r.l. To je prvi talijanski crtić koji se prikazivao u SAD-u[1] i do danas je bio emitiran u više od 150 zemalja diljem svijeta.[2]

Radnja[uredi VE | uredi]

Serija prikazuje Bloom i njezine najbolje prijateljice Floru, Stellu, Musu, Tecnu, Laylu (koja se od pete sezone zove Aisha) i Roxy koje sebe nazivaju "Winx". U Magičnoj dimenziji i na Zemlji zajedno se bore protiv zlih protivnika i otkrivaju nove moći i transformacije koje ih čine snažnijima.

Sezona 1 (2004.)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Winx (sezona 1)
Bloom živi kao obična djevojka na Zemlji u gradu Gardeniji. Jednog ljetnog dana u parku ugleda borbu između vile Stelle i ogra Knuta. Umiješa se u borbu i tako spozna svoje magične moći. Bloom i Stella zajedno odlaze u Magix gdje se nalazi Alfea, škola za vile. Tamo osnuju Winx Club zajedno sa Florom, Musom i Technom. No, u Magixu postoji i škola za vještice – Mračni Toranj koji pohađaju Icy, Darcy i Stormy. One su tri opasne vještice koje žele pronaći i ukrasti moć zmajevog plamena. Nakon nekoliko borbi s Winxicama, vještice otkriju da upravo tom moći raspolaže Bloom. Uskoro, Bloom saznaje da su je njezini roditelji iz Gardenije, Mike i Vanessa, posvojili, pa tako kreće u potragu o sebi i svom stvarnom porijeklu. Uskoro saznaje da joj je princ Sky, u kojeg se zaljubila, lagao te odluči napustiti Magix. Trixice je slijede i napadnu, a Bloom, pošto je sama, ne uspije u pokušaju da se obrani te moć zmajevog plamena završava u rukama Trixica. Koristeći Bloominu moć, vještice zavladaju Magixom. Bloom u tim trenutcima odlazi u Domino gdje saznaje da je ona kćer kralja i kraljice Domina i zadnja nasljednica trona. Saznaje kako ju je njezina sestra Daphne odvela na Zemlju kada je još bila novorođenče da bi ju spasila od antičkih vještica. Bloom na kraju uspjeva vratiti zmajev plamen, vratiti se jača nego ikad, pobijediti Trixice te vratiti svjetlost u Magičnu dimenziju.

Sezona 2 (2006.)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Winx (sezona 2)
U drugoj sezoni Winxicama se pridružuje Layla koja dovodi Pixije – mini vile, koje se povezuju sa svakom od Winxica. Layla također donosi vijest o Darkaru koji se udružio s Trixicama i želi preuzeti moć nad Magičnom dimenzijom. Kako bi se uspješno obranile od novih neprilika, djevojke moraju dobiti novu moć – Charmix, a dobivaju je svojom iskrenošću i snalažljivošću. Darkar pošalje Trixice da otmu Bloom i on je pretvori u zlu vilu. Winxice su dobile moći Charmixa i otišle spasiti Bloom i tako su jednom zauvijek porazile Darkara.

Sezona 3 (2007.)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Winx (sezona 3)
Iz Dimenzije Omega, udruživši se sa Trixicama, pobjegao je zli čarobnjak Valtor koji je pokorio Andros Laylin planet te je pretvorio većinu sirena u morska čudovišta. No moć sirena nije mu dovoljna da povrati svoju nekadašnju pa odluči pokoriti i druge čarobne planete i tamo uzeti svu čaroliju. Valtor postaje prijetnja Winxicama, no u isto vrijeme je povezan sa Bloominom prošlošću. Kako bi postale jače, Winxice moraju dobiti Enchantix moći, a dobivaju je žrtvujući se za svoje bližnje. Winxice će ga na kraju poraziti, a sirene koje je preobrazio u čudovišta će se vratiti u normalu kao i svaka čarolija koju je ukrao.

Sezona 4 (2009.)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Winx (sezona 4)
Winxice odlaze na Zemlju gdje pronalaze Roxy – posljednju vilu sa Zemlje. Ona je u opasnosti jer joj prijete zli Čarobnjaci crnog kruga, a kako bi ju spasile i vratile magiju na Zemlju, Winxice trebaju moć Believix. Nju pak mogu dobiti, ali i ojačati samo ako uspiju uvjeriti stanovnike Zemlje da ponovno počnu vjerovati u postojanje vila.

Sezona 5 (2012. – 2013.)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Winx (sezona 5)
Nova prijetnja Winxicama je Tritannus, kojemu Trixice pomažu da zavlada oceanom. Tritannus je ujedno i Aishin rođak koji je postao ljubomoran jer je njegov otac Neptune izabrao njegovog brata Nereusa za novog kralja oceana. Tritannus je napao Nereusa na krunidbi pa je zavrišio u Androsovom oceanskom zatvoru gdje je i upoznao Trixice. Kada je dotaknuo naftu pretvorio se u čudovište i otišao pokoriti sve oceane kako bi skupio snagu da otvori portal za Beskrajni Ocean. Kako bi se bolje snašle pod vodom i porazile Tritannusa, Winxice prvo dobivaju moć Harmonix, a zatim Sirenix. Tritannus će ukrasti moći Selkiima (Mini-sirenama koje su čuvarice oceanskih vrata), ali Winx će im povratiti ukradenu moć tako da će se jedna po jedna povezati s jednim Selkiem. Na kraju sezone, Bloom iskoristi svoju Sirenix želju kako bi svoju sestru Daphne vratila u život, a samim time i oslobodila Sirenix davno bačenog prokletstva od strane zle nimfe Politee.

Sezona 6 (2014.)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Winx (sezona 6)
Trix se vraćaju i preuzimaju kontrolu nad Mračnim Tornjem (Oblak Kula) i udružuju se sa vješticom Selinom. Ona posjeduje vrlo opasnu knjigu zvanu Legendarium koja legende pretvara u stvarnost. Tijekom borbe, Winxice gube svoje moći,sve osim Bloom, a mogu ih vratiti tako da zasluže novu moć – Bloomix. Bloom je svakoj dala dio svoje zmajeve vatre, ali one moraju napraviti neko hrabro djelo kako bi otključale Bloomix. Sljedeća transformacija, pod imenom Mythix, služi im kako bi ušle u svijet legendi.

Sezona 7 (2015.)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Winx (sezona 7)
Winxice otkrivaju vilinske životinje, magična bića koja posjeduju specijalne talente i kojima prijete zla Kalshara i Brafilius. Kako bi ih spasile, Winxice moraju putovati kroz vrijeme i dobiti nove moći – Butterflix, kasnije i Tynix koji im služi za ulazak u mini-svijet vilinskih životinja.

Emitiranje[uredi VE | uredi]

Winx Club je s prikazivanjem započeo 24. siječnja 2004. na talijanskom kanalu Rai 2.

U Hrvatskoj, emitiranje je krenulo 8. ožujka 2008. godine na Novoj TV vikendom u jutarnjem terminu zaključno s 17. travnja. 2016. kada je završilo emitiranje sedme sezone.[3] Serija je puno puta bila repizirana, a posljednja repriza trajala je od 2. prosinca 2017. do 31. listopada 2019. te je svih sedam sezona bilo svakodnevno uzastopno prikazivano na kanalima Nova TV, Doma TV i Mini TV.[4] Peta, šesta i sedma sezona emitirale su se i na hrvatskom Nickelodeonu.[5]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Popis epizoda Winx Cluba

Sezona Broj

epizoda

Originalno emitiranje Emitiranje u Hrvatskoj
Premjera sezone Finale sezone Premjera sezone Finale sezone
1 26 28. siječnja 2004. 26. ožujka 2004. 8. ožujka 2008. 1. lipnja 2008.
2 19. travnja 2005. 14. lipnja 2005. 7. lipnja 2008. 31. kolovoza 2008.
3 29. siječnja 2007. 28. ožujka 2007. 18. rujna 2010. 12. prosinca 2010.
4 15. travnja 2009. 13. studenog 2009. 18. prosinca 2010. 13. ožujka 2011.
5 16. listopada 2012. 24. travnja 2013. 6. listopada 2012. 23. studenog 2013.
6 6. siječnja 2014. 4. kolovoza 2014. 11. listopada 2014. 4. travnja 2015.
7 21. rujna 2015. 3. listopada 2015. 25. listopada 2015. 17. travnja 2016.
8 15. travanja 2019. 17. rujna 2019. TBA TBA

Različite verzije[uredi VE | uredi]

4Kids TV[uredi VE | uredi]

Američka tvrtka za licenciranje 4Kids Entertainment imala je pravo na licencu serije od 2004. do 2007. pa je kroz te godine sinkronizirala i emitirala prve tri sezone Winx Cluba u SAD-u.[6] Ova se verzija razlikuje od originalne jer 4Kids Entertainment nije samo sinkronizirao Winx, već je ga je prilagodio američkom gledateljstvu znatno promijenivši dijaloge, dijelove radnje i priče likova, koristeći drugačiju uvodnu špicu[7], promjenom zvukova i zvučnih efekata, promjenom nekih imena (primjerice Bloomin planet se zove Sparks, a ne Domino kao u originalu), a u nekim se epizodama pojavljuju promijenjen redoslijed scena te scene koje su uređene zbog cenzure.[8][9]

Nickelodeon[uredi VE | uredi]

Nickelodeon je 2010. godine kupio pravo na licencu serije te sudjelovao u produkciji pete i šeste sezone.[10] Prije emitiranja novih sezona, Nickelodeon je prikazao i starije nastavke, no u potpuno novoj verziji – događaji prve i druge sezone bili su sažeti u četiri jednosatna specijala koja su uključivala novu animaciju, a njihovo je prikazivanje započelo 27. lipnja 2011. Treća i četvrta sezona su bile emitirane u originalu s novom Nickelodeonovom sinkronizacijom. U Hrvatskoj, jednosatni specijali su također bili sinkronizirani i prikazani na hrvatskom Nickelodeonu.

Hrvatska sinkronizacija[uredi VE | uredi]

A.V.I.D. Studio je sinkronizirao prve četiri sezone serije. Sezone 1 i 2 bile su zajedno sinkronizirane i emitirane 2008. godine. Dvije godine kasnije, 2010., sezone 3 i 4 su isto tako bile sinkronizirane i emitirane zajedno, no uključivale su par promjena u glumačkoj postavi - Bloom, Flora i Tecna te još neki sporedni likovi dobili su nove glasove.

NET Studio sinkronizirao je seriju od sezone 5 pa nadalje. Sinkronizacija uključuje potpuno novu glumačku postavu osim Bloom čija je glumica ostala Lorena Nosić još od sezone 3 i Flore čija se glumica iz prvih dviju sezona, Nina Benović, vratila nakon odsutnosti u sezonama 3 i 4. U drugoj polovici sezone 5, Karmen Sunčana Lovrić priključuje se glumačkoj postavi u ulozi Muse umjesto Vanda Winter. Ova glumačka postava ostaje nepromijenjena do kraja sezone 7.

Specijale je također sinkronzirao NET Studio, no za Floru, Musu, Tecnu i još neke sporedne likove nije zadržao iste glumce kao i u seriji.

Što se filmova tiče, oba imaju drugačiju glumačku postavu u odnosu na seriju. Izuzetci su Zrinka Antičević (u sezonama 5-7 glas Stelle) koja je glas Bloom u prvom i glas Stelle u drugom filmu te Zrinka Kušević koja je glas Muse i Daphne u prve četiri sezone te u drugom filmu.

A.V.I.D. Studio je od pjesama sinkronizirao samo uvodnu špicu, a tokom pjesama transformacija, završih špica i ostalih pjesama bila je ostavljena instrumentalna verzija, ili u nekim slučajevima originalna engleska verzija. NET Studio je sve pjesme sinkronzirano na hrvatski osim pjesama iz specijala i nekih iz sezone 5. Prvi film koristio je englesku verziju svih pjesama, dok su u drugom filmu sve pjesme bile sinkronizirane na hrvatski.

U nastavku se nalazi abecedni popis glumaca koji su sudjelovali u sinkronizaciji serije, njihova uloga te trajanje u seriji.

Lik Glumica Sezone
Bloom Nina Sabo 1-2
Lorena Nosić 3-7
Stella Željka Vujaković 1-4
Zrinka Antičević 5.03-7
Flora Nina Benović 1-2, 5-7
Ivana Ljubičić 3-4
Musa Zrinka Kušević 1-4
Vanda Winter 5
Karmen Sunčana Lovrić 5.14-7
Tecna Tajna Peršić 1-2
Gloria Šoletić 3-4
Tana Mažuranić 5-7
Layla / Aisha Valentina Lončarić 2-4
Lana Blaće 5-7     Glavna uloga: Winxice

Glumac/ica Uloga Trajanje
Zrinka Antičević  Bloom  Film 1
 Stella  5.03 – 7.26, Specijali, Film 2
Nina Benović  Flora  1.02 – 2.26, 5.01 – 7.26
Stormy 1.01 – 2.26, Specijali
Chatta 2.01 – 2.26
Mitzi 1.01 – 2.16
Samara 2.14
Lana Blaće  Aisha  5.01 – 7.26
Diaspro Specijali
Pjevačica – uvodna pjesma 7.01 – 7.26, Specijali
Pjevačica – Butterflix 7.03 – 7.26
Pjevačica – Tynix 7.14 – 7.24
Ana Marija Bokor Bloom 3.01 – 3.02 (stara verzija)
Omnia 5.13
Eldora 6.13 – 6.26
Robert Bošković Timmy Specijali
Nikola Dabac Avalon 2.07 – 2.24
Marko Jelić Brandon 1.01 – 7.26, Specijali
Nabu 3.18 – 4.24
Anagan 4.01 – 4.26
Buddy 3.15
Nina Kraljić Icy 5.03 – 5.26
Pjevačica – uvodna pjesma 5.01 – 5.26
Pjevačica – završna pjesma
Kristina Krepela Musa Specijali
Jadranka Krištof Pjevačica – uvodna pjesma 1.01 – 4.26, 6.01 – 6.26
Ivan Krošelj Sky 1.01 – 2.26
Zrinka Kušević  Musa  1.02 – 4.26, Film 2
Stormy 3.01 – 3.25
Tune 2.01 – 4.02
Vanessa 1.01 – 4.26
Daphne 1.06 – 2.09, Film 2
Ivana Ljubičić  Flora  3.01 – 4.26
Chatta 3.01 – 4.02
Chimera 3.01 – 3.19
Daphne 3.15
Valentina Lončarić  Aisha (Layla)  2.01 – 4.26
Mirta 1.07 – 2.26
princeza Amentia 2.04 – 2.26
Griselda 3.04 – 4.01
Junko 2.14
Galatea 3.04, 3.10
Matlin 3.22
Mara Magaš Tecna 3.01 – 3.02 (stara verzija)
Tana Mažuranić  Tecna  5.01 – 7.26
Marijana Mikulić Tecna Specijali
Marko Movre Thoren 6.03 – 6.26
Mitra Muždalo Faragonda 1.02 – 4.26
Darcy 1.01 – 3.25
Lusiz 1.11
Concorda 2.01 – 3.03
Arcadia 3.22
Morgana 4.04 – 4.26
Lorena Nosić Naratorica 3.01 – 7.23, Specijali
 Bloom 
Lockette
Tajna Peršić  Tecna  1.02 – 2.26
Digit 2.01 – 2.26
Princeza Diana 4.18 – 4.26
Sally 4.08, 4.15
Nina Sabo Naratorica 1.01 – 2.26
 Bloom 
Lockette 2.01 – 2.26
kraljca Algae 1.11
Igor Šehić Riven 1.01 – 2.26
Mike
Gloria Šoletić  Tecna  3.01 – 4.26
Griffin 3.14, 3.23, 3.25
Maia 3.16
Aurora 4.22 – 4.26
Karmen Sunčana Lovrić  Musa  5.14 – 7.26
Matija Tonković Helia 3.01 – 4.26
Tebok 3.13
Duman 4.01 – 4.24
Nives Trconić grofica Cassandra 3.19
Nebula 4.09 – 4.26
Domagoj Vorberger Valtor 3.01 – 3.26
kralj Radius 3.02
Željka Vujaković  Stella  1.01 – 5.02
Icy
Mitzina prijateljica 2.16
Mitzi 5.05
Lithia 5.01 – 5.26
Stellin čuvar Sirenixa 5.07
Musin čuvar Sirenixa 5.08
 Aisha  Specijali
Vanessa
Dinko Vujević Timmy 3.01 – 4.26
Ogron 4.01 – 4.26
Petra Vukelić  Flora  Film 2, Specijali
Darcy 5.01 – 7.26
Vanda Winter  Musa  5.01 – 5.13

DVD izdanja[uredi VE | uredi]

Mnoga DVD izdanja Winx serije bila su objavljena u Hrvatskoj. Svako izdanje sadrži hrvatsku i orginalnu englesku sinkronizaciju.

Od lipnja 2010., epizode treće sezone bile su premijerno objavljivane na DVD-ovima, prije nego su se počele emitirati na televiziji. Uz njih su također bile priložene i Winx knjige prevedene na hrvatski jezik.

DVD izdanja pete sezone su izdana i u Srbiji, jer se na DVD-ovima nalazila i sinkronizacija na srpski jezik.

DVD Datum objavljivanja Sadrži
Sezona 1 vol. 1
2008.
Sezona 1: Epizode 1-4
Sezona 1 vol. 2
2008.
Sezona 1: Epizode 5-8
Sezona 1 vol. 3
2008.
Sezona 1: Epizode 9-12
Sezona 1 vol. 4
2008.
Sezona 1: Epizode 13-16
Sezona 1 vol. 5
2008.
Sezona 1: Epizode 17-20
Sezona 1 vol. 6
2008.
Sezona 1: Epizode 21-24
Sezona 1 vol. 7
2008.
Sezona 1: Epizode 25-26
Sezona 2: Epizode 1-2
Sezona 2 vol. 1
2010.
Sezona 2: Epizode 3-6
Sezona 2 vol. 2
2010.
Sezona 2: Epizode 7-10
Sezona 2 vol. 3
2010.
Sezona 2: Epizode 11-14
Sezona 2 vol. 4
2010.
Sezona 2: Epizode 15-18
Sezona 3 vol. 1
2010.
Sezona 3: Epizode 1 i 2; Winx knjiga – "Modna revija i Stella"
Sezona 3 vol. 2
2010.
Sezona 3: Epizode 3 i 4; Winx knjiga – "Jedna pjesma i Musa"
Sezona 3 vol. 3
2010.
Sezona 3: Epizode 5 i 6; Winx knjiga – "Čarolija i Flora"
Sezona 3 vol. 4
2010.
Sezona 3: Epizode 7 i 8; Winx knjiga – "Tajanstveni ples i Bloom"
Sezona 3 vol. 5
2010.
Sezona 3: Epizode 9 i 10; Winx knjiga – "Znanstveno otkriće i Tecna"
Sezona 3 vol. 6
2010.
Sezona 3: Epizode 11 i 12; Winx knjiga – "Poseban dan i Layla"
Sezona 2 vol. 5
2010.
Sezona 2: Epizode 19-22

Izvori[uredi VE | uredi]