Džamija Jeni

Koordinate: 41°01′29″N 29°00′54″E / 41.024787°N 29.015107°E / 41.024787; 29.015107
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Yeni Camii)
Džamija Jeni Valide

Džamija Jeni Valide (Turski: Yeni Valide Camii) u Istanbulskoj četvrti Üsküdar, izgrađena je od 1708. do 1710. godine za Gülnuş Emetullah Sultan, majku osmanskog sultana Ahmeda III. kao posljednja velika džamija zlatnog doba Osmanskog Carstva.

Arhitektura[uredi | uredi kôd]

Unutrašnjost džamije Jeni

Džamija svojim tlocrtom podsjeća na Rustem Pašinu džamiju u Tahtakaleu, iako je mnogo veća. Dakle, ima tradicionalni tlocrt upisanog kvadrata s jednom velikom plitkom kupolom koju podržavaju četiri polukupole i dva bočna minareta. Na njoj su primijenjeni tradicionalni materijali i konstrukcije, ali i ukrasi. Uz dvorišni zid nalazi se sjajna javna česma, ubožnička česma i škola za dječake. Česma i otvorena grobnica sultanove majke su izvanredno lijepi primjeri turske umjetnosti.

U džamiji, minber (propovjedaonica), mihrab (oltar) i ograde na galerijama odražavaju tradicionalni stil. No, emajlirane zidne pločice (pocakljene pločice), svojom bojom, motivima i dizajnom, ali is svojom jedinstvenom tehnikom nastanka su originalne. Naslikani kaligrafski ukrasi također predstavljaju izvanredan slikarski stil, a djelo su Hezarfena Mehmet Efendije.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Džamija Jeni