Suhopolje

Koordinate: 45°48′N 17°30′E / 45.80°N 17.50°E / 45.80; 17.50
Izvor: Wikipedija
Suhopolje

grb
Država Hrvatska
Županija Virovitičko-podravska

NačelnikSiniša Horvat
Naselja22 općinska naselja

Površina166,6 km2[1]
Površina središta29,7 km2
Koordinate45°48′N 17°30′E / 45.80°N 17.50°E / 45.80; 17.50

Stanovništvo (2021.)
Ukupno5 267 [2]
– gustoća32 st./km2
Urbano2 237
– gustoća177 st./km2

Poštanski broj33410 Suhopolje
Stranicasuhopolje.hr

Zemljovid

Suhopolje na zemljovidu Hrvatske
Suhopolje
Suhopolje

Suhopolje na zemljovidu Hrvatske

Suhopolje je općina u Hrvatskoj, u sastavu Virovitičko-podravske županije. Dan općine je 15. kolovoza, blagdan Velike Gospe.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Suhopolje je u središnjem dijelu Virovitičko-podravske županije. Sa sjevera graniči s Općinom Gradina, sa zapada Gradom Virovitica, s istoka Općinom Sopje i Gradom Slatina, s jugoistoka Općinom Voćin, a s jugozapada Općinom Đulovac koja se nalazi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U odnosu na prostor Virovitičko-podravske županije Općina Suhopolje zauzima centralni položaj prostirući se nizinskim predjelima južno od rijeke Drave, sjevernim obroncima Bilogore, a neposredno uz državnu cestu D2 Osijek-Varaždin. Reljef u bilogorskom dijelu je blago brdovit i stepenastog karaktera. Najviši dijelovi općine su u Bilogori gdje pojedina uzvišenja dosežu visinu do 250 m n.v., a najniži prema rijeci Dravi nisu viši od 110 m.n.v. i predstavljaju tipičan ravničarski kraj.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Općina ima 7.925 stanovnika u ukupno 23 naselja.

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Crkva sv. Terezije

Crkva sv. Terezije Avilske

Župna crkva Sv. Terezije izgrađena je u klasicističkom stilu od 1807.g. do 1816.g., a posvećena je 1821.g. Odluku o gradnji župne crkve donio je vlasnik posjeda Terezovac grof Ivan Nepomuk Janković sa svojom suprugom groficom Terezijom Janković. Grofici u čast župna je crkva posvećena sv. Tereziji Avilskoj. Crkva je klasicistička građevina s četverokutnim svetištem i kružnim brodom nadsvođenim kupolom. Uz kružni brod su dva pobočna zvonika u čijem su prizemlju dvije kapelice. Uz glavno pročelje je portik sa stupovima. Timpanon i krov nose četiri dorska stupa. Crkva je izgrađena od opeke. Konstrukcija kupole sastoji se iz dva dijela: vanjskog i unutarnjeg. Sva je građena od drveta. Kupola nad svetištem je od opeke. [1]

Inventar crkve sv. Terezije

Inventar župne crkve sv. Terezije Avilske u Suhopolju datira iz vremena izgradnje crkve s početka 19. st., te nosi stilske karakteristike klasicizma. Inventar čine sljedeći predmeti: glavni oltar sv. Terezije s oltarnom palom, krstionica, dva drvena postamenta, šest svijećnjaka, dvije kanonske ploče, oltarna pregrada, propovjedaonica, oratorij, orgulje, slika „Pieta“, slika „Sv. Trojstvo“. [2]

Dvorac Jankovića u Suhopolju

Dvorac Janković u Suhopolju
Park oko dvorca Janković

Kompleks dvorca nalazi se u središtu Suhopolja. Okružen je parkom. Kompleks obuhvaća jednokatnu središnju zgradu dvorca i dva prizemna krila istočno i zapadno od nje, urušenu kapelicu u dnu parka, bivšu ledenicu i preostali park. Središnja i dvije bočne zgrade zatvaraju izduženi pravokutni plato – unutrašnje dvorište. U sredini dvorišta je velika okrugla fontana. Središnja jednokatna zgrada ima oblik kvadra na koji su naknadno dograđivani sa sjeveroistoka rizalitni segment, sa sjeverozapadne strane terasa, sa zapadne, bočne strane slikoviti i naglašeni ulazni paviljon te s dvorišne, južne strane također ulazni paviljon od drva. Objekt sjedinjuje zajedničko složeno drveno krovište. [3]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Osnovna škola Suhopolje

Izgrađena je 1973. godine. Godine 2004. godine postala je Eko škola.

Dječji vrtić Suhopolje

"Zabavište u Suhopolju" osnovano je 1904. godine. Novac je darovala Katarina Csasni, a grof Elemir pl. Janković je u dogovoru s mještanima odlučio da se od tog novca podigne zabavište. Zgrada je u vrlo kratkom roku podignuta, a na ulaz je postavljen natpis "Zaklada Katarine Csasni". Zabavištem su od osnutka rukovodile sestre svetog Križa sve do 1944. godine. Dječji vrtić u dvorcu ponovno je otvoren 3. svibnja 1964., dok se u zgradi vrtića nalazila škola. Vrtić djeluje u sastavu škole. 1973. godine nakon što je sagrađena nova zgrada škole, vrtić se vraća su svoju prvobitnu zgradu u kojoj djeluje i danas. Vrtić se osamostaljuje 1997. godine kada ima 63 djece.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Likovni klub Paleta

Likovni klub Paleta Suhopolje ima tridesetak članova, među kojima su slikari, fotografi, keramičari. Svake godine se održava Likovna kolonija te tematske i netematske izložbe tokom godine. Predsjednica kluba je Tugomila Reder.

Kulturno-umjetnička udruga Suhopolje (KUUS)

Osnovana je 6. ožujka 2008. u okviru koje djeluju folklorna, tamburaška, etno, animatorska, informatička, ritmika i dramsko-foto-filmska sekcija. Ima stotinjak članova.

DVD Suhopolje[uredi | uredi kôd]

Na području Općine Suhopolje djeluju 2 Dobrovoljna vatrogasna društva DVD Borova i DVD Suhopolje kao središnja postrojba.DVD Suhopolje je osnovano 1876 godine,a trenutno ima 125 članica i članova.Ima 25 operativnih vatrogasaca te 11 djece i mladeži.Izlazi na sve vrste intervencija(požarne,prometne,tehničke i dr.)na području Općine Suhopolje.Posjeduje 4 vatrogasna vozila od toga 2 za gašenje i spašavanje te 2 kombi vozila.U Suhopolju je zaposlen i jedan profesionalni vatrogasac koji je ujedno i zapovjednik društva.Predsjednik je Marijan Brlek dok je zapovjednik Mirko Solar.Godišnje imaju 50-ak raznih intervencija.

Šport[uredi | uredi kôd]

Stadion HNK Suhopolje
Karate klub "Mladost" iz Suhopolja postoji od 1996. god. Kroz klub je prošlo 200-tinjak članova od kojih su danas mnogi završili fakultete i uz pomoć karatea postali korisni i uspješni članovi ovog društva. Klub je 2005. sudjelovao na 3 međunarodna turnira i osvojio 11 medalja u sva tri sjaja. Od početka aktivnog sudjelovanja na natjecanjima klub broji preko 100 medalja, također u sve 3 boje. Predsjednik kluba je Marijan Oklopčić.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Registar prostornih jedinica Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Wikidata Q119585703
  2. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima (hrvatski i engleski). Državni zavod za statistiku. 22. rujna 2022. Wikidata Q118496886

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Suhopolje
Nedovršeni članak Suhopolje koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.