Xbox 360

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Xbox 360
Left: Xbox 360 Elite, Right: Xbox 360 S and new-style controller
Proizvođač Microsoft
Inačica kodno ime Xenon
Generacija Sedma
Prvo dostupan SAD
Mediji CD, DVD i HD DVD
Upravljač  Xbox 360 Controller
Online service Xbox Live!
Prodanih primjeraka 20 milijuna
Najprodavanija igra Halo 3; 8,1 milijuna primjeraka

Xbox 360 je pretposljednja inačica Microsoftove konzole Xbox, a od prve verzije (Xbox) hardverski je jača čak 10 puta. Microsoft je počeo s prodajom Xbox 360 u SAD-u 22. studenog 2005, a uskoro nakon toga Xbox 360 stigao je u Europu, no ne i u Hrvatsku gdje se ne prodaje službeno, već je dostupan samo putem privatnih uvoznika. Ukupno je prodano oko 67.2 milijuna primjeraka konzole diljem svijeta od izlaska 2005. godine.

Hardverske specifikacije[uredi VE | uredi]

 • IBM PowerPC CPU (kodno ime Xenon) s 3 simetrične jezgre, pri taktu od 3.2 GHz, te s 1 MB L2 cachea
 • ATi grafički čip (kodno ime Xenos), s radnim taktom od 500MHz, te s 10MB ugrađenim DRAM-om
 • 20GB Tvrdi disk (izmjenjiv)
 • 512MB GDDR3 RAM memorije na 700MHz
 • 12x DVD ROM
 • 3x USB 2.0 ports
 • 1x HDMI sučelje
 • Wireless podrška, no nije ugrađen
 • Sve igre podržane u 16:9 formatu, te rezoluciji 720p i 1080i s anti-aliasingom
 • 22.4 GB/s širina memorijskog sučelja sabirnice
 • 256 GB/s memorijske propusnosti prema ugrađenom DRAM-u
 • 21.6 GB/s prednja sabirnica
 • 500 milijuna trokuta po sekundi


Hardver Xbox 360 konzole je zaokret u skroz drugom smjeru u odnosu na stariju generaciju. Intelov x86 Celeron-M je naslijedio IBM-ov PowerPC CPU s tri identične jezgre opće namjene gdje svaka kuca na 3.2 GHz. Promjena korištene arhitekture se pripisuje ograničenom vremenu razvoja prvog Xboxa, zbog čega je korištena klasična x86 PC arhitektura. Grafički čip je za razliku od prethodne generacije napravio ATi (a ne nVidia, koja radi RSX za PlayStation 3) i specifičan je po tome što je prvi čip koji je uveo objedinjene pixel i vertex shadere. Na samom čipu se nalazi 10 MiB video memorije koja zbog velike propusnosti omogućava 4x Antialiasing i Z-buffer proračune bez pada brzine izvođenja grafičkih operacija. Xbox 360 ima 512 MiB dijeljene sistemske memorije između grafičkog čipa i procesora što već počinje pokazivati probleme kako igre postaju veće i kompliciranije. Microsoft proizvodi konzolu od dijelova ostalih proizvođača, ali većina hardvera je u vlasništvu Microsofta (za razliku od prethodne generacije) što im omogućava bolju kontrolu troškova proizvodnje i mogućnost unaprjeđenja konzole u budućnosti.

Inačice[uredi VE | uredi]

Trenutno su dostupne tri različite prodajne inačice Xboxa 360: 250 GB, 4GB i 320 GB, a sve starije verzije koje ne pripadaju Slim modelima više se ne proizvode, iako su i dalje djelomično podržane od strane Microsofta. Sve tri verzije imaju jednak hardver te se razlikuju tek u dodacima koji se prodaju uz njih ili manjim hardverskim promjenama, među kojima je kapacitet tvrdog diska vjerojatno najbitniji.

Xbox 360 250 GB[uredi VE | uredi]

Ovo je prvi Xbox 360 Slim model, dolazi s 250 GB tvrdog diska i sjajno crne je boje. S isporukom u SAD-u je počeo isti dan kada je i predstavljen (14. lipanj 2010). U Europi je počeo s prodajom tek 16. srpnja 2010. Nakon početka prodaje Xbox 360 250 GB model zamijenio je cjenovni rang Xbox 360 Elite-a, a samim tim spustio cijenu tog modela.

U kolovozu 2011., Microsoft je najavio da će prestati s izradom modela sa sjajnom crnom bojom i početi proizvoditi modele s mat obradom.

Xbox 360 4 GB[uredi VE | uredi]

Drugi Xbox 360 model Slim serije dolazi s 4 GB unutarnje memorije i ima crno kućište s mat obradom, kao i 250 GB model. Xbox 360 4GB pušten je u prodaju 3. kolovoza 2010. u SAD-u i 20. kolovoza 2010. u Europi. Zamjenio je Xbox 360 Arcade model i zauzeo cjenovni rang od US$199.99 ili €199.99.

Xbox 360 320 GB (ograničene serije)[uredi VE | uredi]

U lipnju 2011., Microsoft je najavio novi model Xbox 360 Slim serije zvan "Limited Collector's Edition" kako se trebao podudarati s početkom prodaje video-igrice Gears of War 3, te se taj isti model prodavao uz prilagođenu mat obradu i 320 GB tvrdog diska. Drugi 320 GB Xbox 360 Slim ograničeni modeli pojavili su se uskoro nakon toga, poput Splinter Cell: Conviction i Call of Duty: Modern Warfare 2 izdanja koji su dolazili zajedno s primjerkom igrice.

Hardverski problemi[uredi VE | uredi]

Zbog većeg broja razloga, Xbox 360 je pretrpio nekoliko hardverskih problema koji se rješavaju manjim hardverskim revizijama koje zamjenjuju starije konzole, bilo putem prodaje ili zamjene pokvarenih konzola novima. Najpoznatija takva promjena je bila prelazak na Falcon matične ploče, koje su mnogo pouzdanije i tiše. Sve Arcade konzole imaju tu ploču ugrađenu, no na tržištu još postoji priličan broj Premium i Elite konzola sa starim pločama, iako sve nove konzole koriste Falcon ploču.

 • Jedan od velikih problema konzole je buka pri paljenju kao i bučan DVD čitač. Prve verzije konzola zbog prilično novog hardvera i ubrzane pojave na tržištu su bile nestabilne, jako su se grijale i često kvarile.
 • Xbox 360 nema ugrađeno napajanje kao prethodnik ili Sonyjeve konkurentne konzole, nego vanjski adapter koji je stvorio dodatne probleme brojnim korisnicima jer se puno grije, pa ga je trebalo stavljati na dobro prozračena mjesta.
 • Jesenska softverska nadogradnja (koja je donijela podršku za 1080p i HD DVD pogon) je brojnim vlasnicima uništila konzolu što je izazvalo burne reakcije medija i vlasnika konzola.

Službena izjava Microsofta je da samo 3-5% proizvedenih konzola pate od gore navedenih problema. Iako je danas većina problema riješena, korisnici se često bune na lošu sistemsku podršku i buku DVD pogona, kao i na grijanje konzole. Najčešća manifestacija sistemskih problema je RROD (Red Ring Of Death, eng. crveni krug smrti), indikator općenite sistemske greške koji se prikazuje kroz četiri LED diode na prednjem dijelu konzole, u crvenoj boji.

Softverske značajke[uredi VE | uredi]

Sučelje za upravljanje konzolom se, kao i u prethodnoj verziji, zove Xbox Dashboard i on je ujedno i temeljni operativni sustav na konzoli. Iz njega se pristupa svim mogućnostima konzole kao i Xbox Live-u. Dashboard se automatski ažurira najnovijim inačicama preko Xbox Live usluge i uvijek donosi nove mogućnosti i popravke starijih propusta i bugova. Tako je npr. omogućena podrška za HD rezoluciju 1080p i HD DVD optički pogon. Xbox 360 može pokretati i igre za prošlu generaciju Xbox konzole, ali zbog drugačije arhitekture procesora i grafičkog čipa na novijoj konzoli, igre za stariju konzolu se moraju emulirati. Jedini problem kod ovakvog rješenja je što se konzola za vrijeme emulacije znatno više grije, čime je smanjena stabilnost u radu. Popis podržanih Xbox igara je dostupan na službenoj stranici i raste iz dana u dan. Također, sve igre koje su podržavale Xbox Live na prijašnjoj konzoli, podržavaju ga i na novoj.

Microsoft je izdao novo ažuriranje za Xbox 360 Dashboard 6. prosinca 2011. Ažuriranje uključuje potpuno novo korisničko sučelje zvano Metro UI (kao na Windows Phone i Windows 8 platformi) i donosi nove značajke puput "Cloud storage" usluge za pohranu podataka sa Xbox 360 konzole.

Multimedija i igre[uredi VE | uredi]

Xbox 360 HD DVD optički pogon

Xbox 360 donosi podršku za DVD filmove kao i prethodna mu verzija, a s tvrdim diskom otvaraju se mnoge nove mogućnosti kao skidanje demo igara ili najavnih videa za najnovije igre i filmove. Sve igre za Xbox 360 konzolu moraju obavezno biti u visokoj definiciji i podržavati rezoluciju od minimalno 720p. Trenutačno je za konzolu dostupno gotovo 1000 igara, od kojih je najpoznatija i najuspješnija Halo 3 koja je prodana u više od 8 milijuna primjeraka. Sve igre dolaze na dvoslojnim DVD diskovima. Nakon što je HD-DVD izgubio bitku za prevladavajući medij visoke rezolucije od Blue-ray konzorcija, dodatni HD-DVD pogon više se ne proizvodi, a prodaje se tek u rijetkim dućanima po cijeni od 99$. Ostali popularni dodaci su bežični headset i Xbox Live! Vision kamera.

Xbox 360 također ima mogućnost spajanja na lokalnu mrežu ili izravno u računalo i s njega preuzimati fotografije, glazbu i video sadržaj, ali i prenositi taj isti sadržaj. Podržano je mnogo glazbenih i video formata, čak i DivX i XviD, među ostalima.

Xbox Live[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Xbox Live

Općenito[uredi VE | uredi]

Xbox Live! je Microsoftova vlastita internet usluga trenutačno dostupna samo za Xbox 360 i u ograničenom obliku za PC korisnike. Sastoji se od Xbox Live! Arcade, Xbox Live! Marketplace i Xbox Live! Video Marketplace. Xbox Live! Arcade je posebna usluga preko kojeg se mogu kupiti i igrati klasične igre (platformske, kartaške, logičke, itd.) kao i najnovije inačice starijih, jako popularnih igara. Xbox Live! Marketplace je usluga preko koje se mogu kupiti grafičke teme za Dashboard, slike za korisničku karticu (Gamercard) i dodatni sadržaj za igre, poput pjesama, nivoa ili predmeta u samim igrama. Xbox Live! Video Marketplace je najnovija u nizu usluga i dostupna je samo u SAD-u, a služi za kupovinu najnovijih filmova i serija u običnoj (DVD) kvaliteti i u visokoj definiciji.

Postoje dva načina pretplate na Xbox Live: Gold pretplata s cijenom (u SAD-u) od 49.99$ i besplatna Silver pretplata. Usluge su identične, osim što Silver pretplata ne omogućava igranje multiplayer igara. Sve novčane transakcije putem Xbox Live! servisa se plaćaju s Microsoft Pointsima (bodovima) koji se mogu kupiti u apoenima od 700, 1400, 1500, 1600, 2100, 2800, 3500, 4000 i 4200 pointsa (bodova).

Dostupnost[uredi VE | uredi]

Xbox Live dostupan je u brojnim zemljama svijeta dok u Hrvatskoj nije. Iako se vlasnik konzole u Hrvatskoj može registrirati na Xbox Live, ne može izabrati Hrvatsku kao mjesto stanovanja već neku drugu europsku državu. Microsoft je nedavno izjavio da će ukidati sve korisničke račune za ovu uslugu čija IP adresa ne odgovara registriranom mjestu stanovanja, jer ti korisnici krše autorska prava kao npr. za pristup audio i video sadržaju koji još nije dostupan preko ovlaštenih distributera u vlastitoj zemlji, iako još niti jedan takav slučaj u Hrvatskoj nije prijavljen. Jedan od glavnih razloga nedostupnosti u Hrvatskoj smatra se visoka stopa piratstva.

Dodaci[uredi VE | uredi]

Korisnici imaju mogućnost kupiti velik broj dodataka za Xbox 360, koji variraju od službenih tvrdih diskova, kamera, headseta, kontrolera i punjača, do neslužbenih daljinskih upravljača, različitih adaptera i kontrolera poput popularnih glazbenih instrumenata korištenih u igrama Guitar Hero i Rock Band.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Gamepad.svg  Novije igraće konzole
32-bitna/64-bitna generacija
PlayStation | Nintendo 64 | Sega Saturn
Šesta generacija
Dreamcast | GameCube | PlayStation 2 | Xbox
Sedma generacija
Nintendo Wii | PlayStation 3 | Xbox 360