Prijeđi na sadržaj

Šine (Split)

Izvor: Wikipedija

Gradski kotar
Šine
Površina: 0,68 km2
Stanovništvo: stan.
Gustoća stanovništva: stan./km2
Dan kotara: 16. srpnja

Šine su stambena četvrt i gradski kotar na istoku hrvatskog grada Splita.

Gradski kotar Šine smješten je između Sirobuje sa zapada, Kamena sa sjevera, TTTS-a sa sjeveroistoka, ulice Četvrte gardijske brigade sa istoka, te Jadranske magistrale (državne ceste DC8) s južne strane.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Ovaj predio Splita dobio je naziv po šinama (tračnicama), kojima se tupina prevozila iz tupinoloma na mjestu današnje Osnovne škole "Kamen-Šine" sve do Stobreča, gdje se ukrcavala na brodove i prevozila po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu kao građevinski materijal.

Javne ustanove[uredi | uredi kôd]

Na predjelu gradskog kotara Šine nalaze se Osnovna škola "Kamen-Šine" i Dječji vrtić "Radost" - područni odjel "Margaritela".

Povijest[uredi | uredi kôd]

Od kulturno-povijesnih spomenika u kotaru se nalazi templarska crkvica sv. Petra iz 12. stoljeća.

Sredinom 20. stoljeća kreće katastarska izmjera i gradnja obiteljskih kuća na Šinama. Prve doseljenike čine mahom stanovnici obližnjih naselja, naročito Žrnovnice i Sitnoga, a kasnije i imotske krajine i Hercegovine.

U sastavu[uredi | uredi kôd]

U sastavu gradskog kotara Šine, osim Šina pripadaju: Vidovac i Slanice.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Godine 1961. na Šinama u kavi (iskopini) u kojoj se danas nalazi Osnovna Škola „Kamen-Šine“ sniman je američki film Winnetou, a kao statisti na snimanju sudjelovali su lokalni stanovnici.

Izvori[uredi | uredi kôd]