Lovret

Izvor: Wikipedija

Gradski kotar
Lovret

Područje gradskog kotara Lovreta
Površina: 1,62 km2
Stanovništvo: 9.290[1] stan.
Gustoća stanovništva: 6492 stan./km2
Dan kotara: 1. svibnja[2]

Lovret je gradska četvrt u Splitu, a ujedno i jedan od kotareva grada Splita. Kao i kod mnogih drugih kotareva u Splitu, granice kotara se ne podudaraju s granicama četvrti.

Gradski kotar je omeđen sa sjevera: morskom obalom od istočne ograde brodogradilišta "Brodosplit" do istočne ograde vojne luke "Lore"; s istoka: Ulicom Domovinskog rata od njenog spajanja s Putem Stinica do ograde "Brodosplita" te dalje do mora; s juga: Gundulićevom ulicom od križanja sa Zrinsko-Frankopanskom ulicom do spajanja s Ulicom Domovinskog rata; sa zapada Zrinsko-Frankopanskom ulicom do vojne luke "Lora" te dalje ogradom koju dijele "Lora" i "Brodosplit" do mora.[3]

Na području ovog gradskog kotara smjestila se Osnovna škola „Skalice“ koja je svoja vrata učenicima otvorila još davne 1970. godine kada su u školu došli učenici s cijelog područja tadašnje mjesne zajednice Lovret.

Unutar ovog gradskog kotara smještene su gradske četvrti "Lovret", "Skalice" i "Brodarica", a tu je smješteno i brodogradilište "Brodosplit". Gradnjom centra "Jokera" i otvaranjem većeg broja trgovina na tom prostoru ovaj kotar je dobio i predznak trgovački.[4]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GIS Grada SplitaArhivirana inačica izvorne stranice od 13. ožujka 2012. (Wayback Machine) Gradski kotari (PDF)
  2. Ivo Bego: Svim žiteljima čestitam Dan kotara Lovret!. Dalmatinski portal. 1. svibnja 2018. Pristupljeno 24. svibnja 2019.
  3. O nama. lovret-split.com. Pristupljeno 24. svibnja 2019.
  4. Karta Lovret. kartasplita.com. Pristupljeno 24. svibnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Lovret