Lovret

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gradski kotar
Lovret

Lovret District (Split).svg
Područje gradskog kotara Lovreta

Površina: 1,62 km2
Stanovništvo: 10 517[1] stan.
Gustoća stanovništva: 6492 stan./km2
Dan kotara: 1. svibnja[1]

Lovret je gradska četvrt u Splitu, a ujedno i jedan od kotareva grada Splita. Kao i kod mnogih drugih kotareva u Splitu, granice kotara se ne podudaraju s granicama četvrti.

Gradski kotar je omeđen sa sjevera: morskom obalom od istočne ograde brodogradilišta "Brodosplit" do istočne ograde vojne luke "Lore"; s istoka: Ulicom Domovinskog rata od njenog spajanja s Putem Stinica do ograde "Brodosplita" te dalje do mora; s juga: Gundulićevom ulicom od križanja sa Zrinsko-Frankopanskom ulicom do spajanja s Ulicom Domovinskog rata; sa zapada Zrinsko-Frankopanskom ulicom do vojne luke "Lora" te dalje ogradom koju dijele "Lora" i "Brodosplit" do mora.[2]

Na području ovog gradskog kotara smjestila se Osnovna škola „Skalice“ koja je svoja vrata učenicima otvorila još davne 1970. godine kada su u školu došli učenici sa cijelog područja tadašnje mjesne zajednice Lovret.

Unutar ovog gradskog kotara smještene su gradske četvrti "Lovret", "Skalice" i "Brodarica", a tu je smješteno i brodogradilište "Brodosplit". Gradnjom centra "Jokera" i otvaranjem većeg broja trgovina na tom prostoru ovaj kotar je dobio i predznak trgovački.[3]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 "Ivo Bego: Svim žiteljima čestitam Dan kotara Lovret!". Dalmatinski portal. 1. svibnja 2018.. https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/ivo-bego--svim-ziteljima-cestitam-dan-kotara-lovret/31106 Pristupljeno 24. svibnja 2019. 
  2. "O nama". lovret-split.com. http://lovret-split.com/category/o-nama/ Pristupljeno 24. svibnja 2019. 
  3. "Karta Lovret". kartasplita.com. http://www.kartasplita.com/karta-lovret/ Pristupljeno 24. svibnja 2019. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lovret