Ravne njive

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Coat of arms of Split.svg
Gradski kotar
Ravne Njive

Ravne Njive District (Split).svg
Područje gradskog kotara Ravnih njiva

Površina: 0,39 km2
Stanovništvo: 5.812[1] stan.
Gustoća stanovništva: 14.903 stan./km2
Dan kotara: {{{dan kotara}}}

Ravne njive su gradski kotar u sjeveroistočnom dijelu Splita, smješten južno od gradskog kotara Brda, sjeverno od Kocunara, a sjeverozapadno od gradskog kotara Pujanka. Gradski kotar Ravne njive nalazi se između ulice Domovinskog rata s juga i Hercegovačke ulice sa sjevera, te od Solinske ulice na zapadu do Zagorskog puta na istoku (po drugoj verziji do Avenije ZNG).

Ravne njive su najvećim dijelom izgrađene od 1974. do 1976. Odnosi se to na 6-katne zgrade (s detaljima u raznim bojama, po kojima su zgrade, najviše među djecom, i nazivane - zelena, siva...). Najzapadniji dio se sastoji od nebodera visine do 16 katova, izgrađenih 80-tih godina 20. st, u čijem se sastavu nalaze i banka, samoposluga, župni ured i dr, a pored njih je veliki dječji vrtić i s istočne strane ambulanta. Ravne njive imaju površinu od 39 ha, a na tom području živi 5812 stanovnika.

Ravne njive imaju istoimenu osnovnu školu (2009./10. slavi 30 godina postojanja), knjižnicu, ambulantu, dječje vrtiće, športske terene, poštu, tri banke (od kojih je jedna u sastavu trgovačkog centra), novouređene parkove, a osnovana je i župa sv. Mateja te je izgrađena nova crkva.

Ekonomija Ravnih njiva[uredi | uredi kôd]

U novije vrijeme uređen je u potpunosti i rubni južni dio kotara, u kojem su izgrađeni veliki trgovački centri (Tommy, Kaufland), a između njih je tvornica DES (za osobe s invaliditetom) i poslovni centar (SEM i Split Ship Management), u kojem je medicinski laboratorij, teretana, konzulat[čiji?], Splitska televizija (STV), salon namještaja i mnoštvo drugih sadržaja. U središtu kotara je veliki hotel/prenoćište "Željezničar", u čijem je sastavu i druga ambulanta u kotaru s ordinacijom medicine rada.

Komercijalni sadržaji u kotaru su još i prodajni salon i servis Peugeot i brojni kafići, autoškola, ljekarna, banke OTP (pored Victe) i Erste (u supermarketu Kauflanda), trafike, kladionica, kiosk Tiska i hipermarket Tommy. Općenito gledavši, u kotaru Ravne njive, za razliku od stanja od prije 10 ili 15 godina, postoje svi sadržaji koje stanovnici mogu zatrebati, uz izuzetak kulturnih ustanova tipa kino ili kazalište, pa je kvaliteta življenja u zadnjih desetak godina uvelike unaprijeđena te je sada vrlo dobra.

Prometna povezanost[uredi | uredi kôd]

Uz sve nabrojeno, Ravne njive su izvrsno prometno povezane s ostatkom grada, a izuzetno lako je doći iz pravca Solina i autoceste A1. Gradskim autobusima 3, 9, 11, 14 i 20 izravno je moguće doći u bilo koji dio grada, jer su im polazne postaje upravo u ovom kotaru, a osim njih na obodnim ulicama kotara smještene su postaje autobusa koji ovuda prolaze u smjeru centra i iz njega (kao npr br. 1, 2, 10, 16, 20, 22, 32, 35, 37 i drugi).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GIS Grada SplitaInačica izvorne stranice arhivirana 13. ožujka 2012. Gradski kotari Page white acrobat.png(PDF)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]