Neslanovac

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Gradski kotar
Neslanovac

Neslanovac District (Split).svg
Područje gradskog kotara Neslanovca

Površina: 0.4 km2
Stanovništvo: 7500 stan.
Gustoća stanovništva: stan./km2
Predsjednik Vijeća: {{{predsjednik Vijeća}}}
Dan kotara: {{{dan kotara}}}

Neslanovac je gradski kotar na istočnom dijelu Splita, smješten sjeverno od gradskog kotara Pujanke, a istočno od gradskog kotara Brda.

Nastao je 1988. godine dijeljenjem nekadašnje mjesne zajednice Brda na sadašnje kotareve Neslanovac, Ravne njive i Brda. Danas ima oko 7500 stanovnika. Kvart je većinom stambeni, s velikim brojem malih obiteljskih kuća. Predsjednik vijeća kotara je Mirko Prančević (HDZ).

Neslanovac ima i nekoliko parkova, trgovačke centre Bauhaus i Opel te Crkvu sv. Marka kao i kavez za mali nogomet nasuprot crkve.

Omeđen je sa sjevera Solinskom cestom od koje koja spaja istočnu točku Sjeverne luke i Solinske ceste do granice s Gradom Solinom, s istoka ulicom Zbora narodne garde od granice Grada Solina do spajanja s ulicom Domovinskog rata, s juga ulicom Domovinskog rata, sa zapada Sarajevskom ulicom od spajanja s ulicom Domovinskog rata do Solinske ceste te s juga ulicom Domovinskog rata od spajanja sa Sarajevskom ulicom do Solinske ceste.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Gradski kotar Neslanovac ima dva dječja vrtića (DV Nešpulica i DV Veseli patuljci) te jednu osnovnu školu (Osnovna škola Ravne njive) koju pohađaju stanovnici dvaju kotara, Neslanovca i Ravnih njiva.

Prometna povezanost[uredi VE | uredi]

Kotar je izvrsno povezan s gradom, a lako je doći iz pravca Grada Solina i autoceste A1. Postoje određeni problemi oko dovršetka izgradnje Zagorskog puta koji povezuje trgovački centar Bauhaus, ali i sami Grad Solin. Stanovnici se često voze javnim gradskim prijevozom sa linijama br. 3 i br. 9.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]