Neslanovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gradski kotar
Neslanovac

Neslanovac District (Split).svg
Područje gradskog kotara Neslanovca

Površina: 0.97 km2
Stanovništvo: 3.672[1] stan.
Gustoća stanovništva: stan./km2
Dan kotara: {{{dan kotara}}}

Neslanovac je gradski kotar na istočnom dijelu Splita, smješten sjeverno od gradskog kotara Pujanke, a istočno od gradskog kotara Brda.

Nastao je 1988. godine dijeljenjem nekadašnje mjesne zajednice Brda na sadašnje kotareve Neslanovac, Ravne njive i Brda. Danas ima oko 7500 stanovnika. Kvart je većinom stambeni, s velikim brojem malih obiteljskih kuća. Predsjednik vijeća kotara je Mirko Prančević (HDZ).

Neslanovac ima i nekoliko parkova, trgovačke centre Bauhaus i Opel te Crkvu Sv. Marko Evanđelist kao i kavez za mali nogomet nasuprot crkve.

Omeđen je sa sjevera Solinskom cestom od koje koja spaja istočnu točku Sjeverne luke i Solinske ceste do granice s Gradom Solinom, s istoka ulicom Zbora narodne garde od granice Grada Solina do spajanja s ulicom Domovinskog rata, s juga ulicom Domovinskog rata, sa zapada Sarajevskom ulicom od spajanja s ulicom Domovinskog rata do Solinske ceste te s juga ulicom Domovinskog rata od spajanja sa Sarajevskom ulicom do Solinske ceste.

U budućnosti se planira spajanje ulice i mosta Zagorskog puta sa Pujankama te gradnju ulice Put Smokovika ispod mosta Smokovik prema Mejašima, preko Mall of Splita do krizanja s novoizgrađenom (2014.) Ulicom 141. brigade te bi se tako napravilo krizanje triju cesta Hercegovačke, Zagorskog puta i Put Smokovika na Neslanovcu te Put Smokovika, 141. brigade i Puta sv. Spasa na Mejašima s čime bila dodani semafori, pješaški prijelaz i autobusne stanice do Vrborana i Kile.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Neslanovac se u razdoblju od 1869.1887. bio, zajedno s današnjim južnim Brdima i Ravnim njivama zvao Wasser-Leitung, što na njemačkom znači "vodena linija/menadžment/upravljanje". Pretpostavka je da naziv dolazi zbog toga što je u tim naseljima prolazio Dioklecijanov vodovod. Krajem 19. st. tu bio Smokovich, tj. nastao na današnjem istoku Neslanovca. Brda, Neslanovac i R. njive su bili važan za transport vode i prometa robe i putnika prema gradu Splitu. [3]

Ekonomija[uredi | uredi kôd]

U Neslanovcu se nalazi trgovina Studenac i Konzum, dva autosalona, tri kafića i Fast Food "Garfield".

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Gradski kotar Neslanovac ima dva dječja vrtića (DV Nešpulica i DV Veseli patuljci) te jednu osnovnu školu (Osnovna škola Ravne njive-Neslanovac) koju pohađaju stanovnici dvaju kotara, Neslanovca i Ravnih njiva.

Prometna povezanost[uredi | uredi kôd]

Kotar je izvrsno povezan s gradom, a lako je doći iz pravca Grada Solina i autoceste A1. Postoje određeni problemi oko dovršetka izgradnje Zagorskog puta koji povezuje trgovački centar Bauhaus, ali i sami Grad Solin. Stanovnici se često voze javnim gradskim prijevozom sa linijama br. 3 i br. 9.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GIS Grada SplitaInačica izvorne stranice arhivirana 13. ožujka 2012. Gradski kotari Page white acrobat.png(PDF)
  2. Inicijativa "Za naš Neslanovac" traži izgradnju Puta Smokovika os 1. neslanovac.hr. Pristupljeno 28. lipnja 2019.
  3. Split u Austro-Ugarskoj. mapire.eu. Pristupljeno 28. siječnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]