Neslanovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gradski kotar
Neslanovac

Neslanovac District (Split).svg
Područje gradskog kotara Neslanovca

Površina: 0.4 km2
Stanovništvo: 7500 stan.
Gustoća stanovništva: stan./km2
Dan kotara: {{{dan kotara}}}

Neslanovac je gradski kotar na istočnom dijelu Splita, smješten sjeverno od gradskog kotara Pujanke, a istočno od gradskog kotara Brda.

Nastao je 1988. godine dijeljenjem nekadašnje mjesne zajednice Brda na sadašnje kotareve Neslanovac, Ravne njive i Brda. Danas ima oko 7500 stanovnika. Kvart je većinom stambeni, s velikim brojem malih obiteljskih kuća. Predsjednik vijeća kotara je Mirko Prančević (HDZ).

Neslanovac ima i nekoliko parkova, trgovačke centre Bauhaus i Opel te Crkvu Sv. Marko Evanđelist kao i kavez za mali nogomet nasuprot crkve.

Omeđen je sa sjevera Solinskom cestom od koje koja spaja istočnu točku Sjeverne luke i Solinske ceste do granice s Gradom Solinom, s istoka ulicom Zbora narodne garde od granice Grada Solina do spajanja s ulicom Domovinskog rata, s juga ulicom Domovinskog rata, sa zapada Sarajevskom ulicom od spajanja s ulicom Domovinskog rata do Solinske ceste te s juga ulicom Domovinskog rata od spajanja sa Sarajevskom ulicom do Solinske ceste.

U budućnosti se planira spajanje ulice i mosta Zagorskog puta sa Pujankama te gradnju ulice Put Smokovika ispod mosta Smokovik prema Mejašima, preko Mall of Splita do krizanja s novoizgrađenom (2014.) Ulicom 141. brigade te bi se tako napravilo krizanje triju cesta Hercegovačke, Zagorskog puta i Put Smokovika na Neslanovcu te Put Smokovika, 141. brigade i Puta sv. Spasa na Mejašima s čime bila dodani semafori, pješaški prijelaz i autobusne stanice do Vrborana i Kile.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Neslanovac je u razdoblju od 1869.1887. bio, zajedno s današnjim južnim Brdima i Ravnim njivama se zvao Wasser-Leilung, što s njemačkog znači "vodeni leilung". Krajem 19. st. bio Smokovich, tj. nastao na istoku Neslanovca.[2]

Ekonomija[uredi | uredi kôd]

U Neslanovcu se nalazi trgovina Studenac i Konzum, dva autosalona, tri kafića i Fast Food "Garfield".

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Gradski kotar Neslanovac ima dva dječja vrtića (DV Nešpulica i DV Veseli patuljci) te jednu osnovnu školu (Osnovna škola Ravne njive-Neslanovac) koju pohađaju stanovnici dvaju kotara, Neslanovca i Ravnih njiva.

Prometna povezanost[uredi | uredi kôd]

Kotar je izvrsno povezan s gradom, a lako je doći iz pravca Grada Solina i autoceste A1. Postoje određeni problemi oko dovršetka izgradnje Zagorskog puta koji povezuje trgovački centar Bauhaus, ali i sami Grad Solin. Stanovnici se često voze javnim gradskim prijevozom sa linijama br. 3 i br. 9.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Inicijativa "Za naš Neslanovac" traži izgradnju Puta Smokovika os 1. neslanovac.hr. Pristupljeno 28. lipnja 2019.
  2. Split u Austro-Ugarskoj. mapire.eu. Pristupljeno 28. siječnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]