Mejaši (Split)

Izvor: Wikipedija

Gradski kotar
Mejaši


Područje gradskog kotara Mejaša

Površina: 3,6 km2
Stanovništvo: 5.304[1] stan.
Gustoća stanovništva: 1473,3 stan./km2
Dan kotara:
Pogled s tvrđave Kuk: Karepovac i istočni dio Splita.

Mejaši su kvart u istočnome dijelu Splita, smješten istočno od gradskih kotara Pujanka, Visoke, te sjeverno do gradskog kotara Sirobuje.

Mejaši su relativno mlad kvart (s ostatkom grada zgradama su spojeni 2000-ih, a većina kuća privatne su kuće sagrađene poslije 1970-ih), sa sve više i više novih stambenih zgrada. Kroz kotar prolazi jedna od najdužih ulica u gradu, 'Vukovarska ulica', što pospješuje brz dolazak do središta grada.

U samom središtu kotara je i istoimena škola, a stotinjak metara sjeverno je i novoizgrađena župa sv. Spasa. Iako su donedavno Mejaši bili sinonim za komunalnu neopremljenost i zapuštenost, danas su prepoznati kao perspektivno područje zanimljivo brojnim investitorima. U kotaru je također i gradsko groblje Lovrinac. U posljednjih par godina Mejaši su se razvili, gotovo kao grad za sebe, uz popratne sadržaje, ljekarnu, dječje parkove i igrališta, a prije 4 godine izgrađena je i školska dvorana u sklopu osnovne škole. Na samom rubu nalazi se veliki trgovački centar City Center One Split koji zapošljava ljude s Mejaša, ali i iz drugih gradskih kotareva, pa i iz okolnih gradova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U vrijeme Austro-Ugarske kvart, tada naselje se zvalo Kila, a gornji dio (danas Bilice i Dračevac) Ruile.[2]

U razdoblju 2009.2019. naselje je dobilo Vukovarsku ulicu, dva trgovačka centra i POS-ovu Kilu.


U sastavu[uredi | uredi kôd]

U sastavu gradskog kotara Mejaši, osim Mejaša nalazi se: Smokovik,[3] Vrboran, Dragovode, Mostine, Brnik, Dračevac, Bilice, Lovrinac, Kila i Karepovac. To je ujedno i najveći gradski kotar u gradu Splitu. A osim toga okuplja najviše gradskih kotara, čak njih 10 (iako možda okuplja i više).

Ukratko, gradski podkotar Dragovode se nalaze između Vukovarske ulice, Lovrinačke, Zbora narodne garde i Kralja Stjepana Držislava; Lovrinac se nalazi između Lovrinačke, Vukovarske i Stjepana Držislava do Brničke, odnosno cijelo groblje Lovrinac; granice Brnika nisu točno određene, pa se zasad zna da se podkotar nalazi u blizini CCO-a Split.

Prometna povezanost[uredi | uredi kôd]

Kao što je gore navedeno kroz samo središte kotara prolazi Vukovarska ulica, koja se planira izgraditi skroz do izlaza iz Splita, spaja ovaj kotar sa samim centrom Splita, pa i s trajektnom lukom, te željezničkim i autobusnim kolodvorom. Gradskim autobusima broj 3, 6 i 18 moguće je izravno doći do ostalih dijelova grada, na zapadnome rubu kotara nalazi se tzv. Splitska zaobilaznica koja se spaja s autocestom A1 u Dugopolju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GIS Grada SplitaArhivirana inačica izvorne stranice od 13. ožujka 2012. (Wayback Machine) Gradski kotari (PDF)
  2. Split u Austro-Ugarskoj. mapire.eu. Pristupljeno 28. siječnja 2019.
  3. Projekt Smokovik ili Kako Narod Gradi. Pristupljeno 28. lipnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]