Mejaši (Split)

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Gradski kotar
Mejaši

Mejaši District (Split).svg
Područje gradskog kotara Mejaša

Površina: 3,6 km2
Stanovništvo: 5.304 stan.
Gustoća stanovništva: 1473,3 stan./km2
Predsjednik Vijeća: Ivan Jurić
Dan kotara: {{{dan kotara}}}

Mejaši su kvart u istočnome dijelu Splita, smješten istočno od gradskih kotara Pujanka, Visoke, te sjeverno do gradskog kotara Sirobuje.

Mejaši su relativno mlad kvart (s ostatkom grada zgradama su spojeni 2000-ih, a većina kuća privatne su kuće sagrađene poslije 1970-ih), sa sve više i više novih stambenih zgrada. Kroz kotar prolazi jedna od najdužih ulica u gradu, 'Vukovarska ulica', što pospješuje brz dolazak do središta grada.

U samom središtu kotara je i istoimena škola, a stotinjak metara sjeverno je i novoizgrađena župa sv. Spasa. Iako su donedavno Mejaši bili sinonim za komunalnu neopremljenost i zapuštenost, danas su prepoznati kao perspektivno područje zanimljivo brojnim investitorima. U kotaru je također i gradsko groblje Lovrinac. U posljednjih par godina Mejaši su se razvili, gotovo kao grad za sebe, uz popratne sadržaje, ljekarnu, dječje parkove i igrališta, a prije 4 godine izgrađena je i školska dvorana u sklopu osnovne škole. Na samom rubu nalazi se veliki trgovački centar City Center One Split koji zapošljava ljude s Mejaša, ali i iz drugih gradskih kotareva, pa i iz okolnih gradova.

Prometna povezanost[uredi VE | uredi]

Kao što je gore navedeno kroz samo središte kotara prolazi Vukovarska ulica, koja se planira izgraditi skroz do izlaza iz Splita, spaja ovaj kotar sa samim centrom Splita, pa i sa trajektnom lukom, te željezničkim i autobusnim kolodvorom. Gradskim autobusima broj 3, 6 i 18 moguće je izravno doći do ostalih dijelova grada, na zapadnome rubu kotara nalazi se tzv. Splitska zaobilaznica koja se spaja sa autocestom A1 u Dugopolju.

Izvori[uredi VE | uredi]