Spinut

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Gradski kotar
Špinut

Špinut District (Split).svg
Područje gradskog kotara Spinuta

Površina: 1,21 km2
Stanovništvo: 7.445 stan.
Gustoća stanovništva: 6.153 stan./km2
Predsjednik Vijeća: Andrija Čaljkušić
Dan kotara: 31. svibanj

Spinut ili Špinut (manje korišten, neslužben i arhaičan naziv) je gradska četvrt u Splitu, a ujedno i jedan od kotareva grada Splita. Na području Spinuta živi 7 i pol tisuća stanovnika. Dobio je ime po "spini" ili drači.

Četvrt se nalazi na sjeverozapadnom dijelu grada. Sa zapada je omeđen brdom Marjan, a sa sjeverozapada mu se pruža Kaštelanski zaljev, sa brojnim lučicama, sportskim objektima i klubovima. Omeđen je gradskim četvrtima Skalice, Dobri i Varoš.

Na području Spinuta nalazi se crkvica Gospe od Spinuta iz 11. stoljeća koja pripada skupini tkz. marjanskih crkvica.

Etimologija[uredi VE | uredi]

Ovaj predio Splita dobio je naziv po spini (drača), a to ime potječe vjerojatno još iz ranog srednjeg vijeka. Prvi put se spominje daleke 1096. godine kao "a Spinuti agrum", a dijelovi zemljišta samostana sv. Benedikta u Splitu locirani su na području "in Spinuti" u 12. stoljeću. To ime nalazimo i u gradskim kupoprodajnim ugovorima u 14. stoljeću i nadalje.[1]

Javne ustanove[uredi VE | uredi]

Na predjelu gradskog kotara Spinut nalaze se brojna sportska društva. Poznati su sportski klubovi VK Mornar, veslački klub Gusar, jedriličarski klub JK Špinut, nogometni klub Dalmatinac, Ronilački klub Spinut koji djeluju u ovom dijelu grada. Osim toga, budući da predio Poljud smješten sjeverno od Spinuta, pripada gradskom kotaru Spinut, unutar njegovih granica nalaze se i nogometni stadion na Poljudu, dom nogometnog kluba Hajduk Split, kao i gradski bazeni. Osim toga, i Lora, glavna luka Hrvatske ratne mornarice smještena je također unutar ovog gradskog kotara.

Unutar gradske četvrti Spinut smješten je velik broj škola i fakulteta, te je svakako uz Split 3 učeničko i studentsko središte Splita.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Novak, Grga, Povijest Splita, knjiga prva, str. 560.

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]