Bačvice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Bačvice. Za druga značenja, pogledajte Bačvice (razdvojba).
Gradski kotar
Bačvice

Bačvice District (Split).svg
Područje gradskog kotara Bačvica

Površina: 1,19 km2
Stanovništvo: 3.347 stan.
Gustoća stanovništva: 2.812 stan./km2
Predsjednik Vijeća: Edo Unković
Dan kotara: {{{dan kotara}}}

Bačvice su stambena četvrt i gradski kotar hrvatskog grada Splita, ali i ime plitke pješčane plaže odnosno uvale po kojoj je predio poznat. Plaža je smještena nedaleko od Gradske luke prema istoku i znamenita je po pješćanoj pličiini koja seže više desetaka metara od plaže te po lokalnoj igri, piciginu.

Gradski kotar Bačvice smješten je između mora i Zvonimirove ulice, zatim omeđen Poljičkom cestom sa sjevera, Bušićevom ulicom, Zajčevom ulicom i Putem Trstenika sa istoka te gradskom lukom sa zapada.

Od kulturno-povijesnih spomenika kotara Bačvice, ističe se crkva Gospe od Pojišana iz 10. stoljeća, sagrađana iznad uvale Bačvice, na predjelu Pojišan.[1]

Plaža Bačvice

U sastavu[uredi VE | uredi]

U sastavu gradskog kotara Bačvica, osim Bačvica pripadaju: Toć, Baterijelo, Pojišan, Ovčice i Firule.

Uvala Bačvice[uredi VE | uredi]

Uvala Bačvice duga je 600 m od kojeg pješčani dio zauzima 180 m, a ostatak uvale čini betonirano šetalište. Plaža na Bačvicama je kultno piciginsko igralište na kojemu se, od 2005. godine[2], svake godine održava Svjetsko prvenstvo u piciginu.

Tijekom proljeća 2009. gradsko poglavarstvo je odlučilo nasuti još malo materijala na ovu poznatu pješčanu plažu, što je zaustavljeno negodovanjem građana, ali šteta na plaži je već učinjena, prekrasan pijesak je uništen.

Na području pješčane plaže Bačvice izgrađeno je moderno kupalište koje je službeno otvoreno 1919. godine[3] i ubrzo je postalo omiljeno kupalište građana i njihovih gostiju. U uvali su izgrađeni kupališni objekti koji su danas preuređeni u ugostiteljske objekte i noćne klubove.

Uvala se prethodno nazivala Špalacijun i još do kraja 19. stoljeća kraj nje su se nalazili brojni vinogradi i polja. Prvo kupalište otvoreno je 1891. godine zalaganjem Ivana Košćine, a sastojalo se od dugog drvenog mula na stupićima zabodenim u pijesak i sa drvenim kabinama na obali. Godine 1901. plaža je podijeljena viskom ogradom na dva dijela, na muški i na ženski dio i bilo je zabranjeno muškarcima i ženama da se kupaju na plaži u isto doba dana. Staro kupalište stradalo je u nevremenu 1915. godine.[4]

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

  • Godine 1983. na plaži Bačvice snimljen je legendarni video spot za reklamu gaziranog pića Pipi, Dalmacijavina, u kojem je sudjelovala bivša Miss Jugoslavije, Ana Sasso. Godine 2013. skupina Studio Frendo lansirala je pjesmu "Pipi" čiji se sadržaj vrti oko te epizode na Bačvicama.
  • Splitska grupa Stivideni snimila je pjesmu "Idemo na Bačvice" posvećenu toj plaži.

Bilješke[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Prijatelj, Kruno, Spomenici Splita i okolice, Ex libris, Split-Zagreb, 2005. ISBN 953-6310-46-5

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]