Autocesta A11

Izvor: Wikipedija
Autocesta A11
Sisačka autocesta
Osnovni podatci
Vrsta: autocesta
Duljina: 30,10 km[1]
Planirana duljina: 47,5 km
Vrijeme izgradnje: od 2006. (u izgradnji)
Upravitelj: Hrvatske autoceste d.o.o.
Od: Zagreb (čvorište Jakuševec, A3)
Do: Sisak
Područja: Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija
Gradovi: Zagreb, Sisak
Autocesta A11 južno od Velike Gorice (iz zraka, listopad, 2008.)

Autocesta A11 je autocesta u Hrvatskoj koja će, kada bude dovršena, povezivati gradove Sisak i Veliku Goricu sa Zagrebom i Zračnom lukom „Franjo Tuđman”.

Projektiranje[uredi | uredi kôd]

Izgradnja autoceste započela je dana 5. travnja 2006. u Kušancu, u blizini budućeg čvora Velika Gorica jug. Radove su otvorili predsjednik vlade Ivo Sanader te ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker.[2] Planirana duljina autoceste iznosi 47,5 km, s trima dionicama: Jakuševec - Velika Gorica jug (9,5 km), Velika Gorica jug - Lekenik (20,2 km) i Lekenik - Mošćenica (17,8 km), gdje će se autocesta spojiti na postojeću državnu cestu D37 Sisak - Petrinja.

U ožujku 2007. godine ova je autocesta postala predmetom političkog spora između vladajućeg HDZ-a i grada Velika Gorica, čijim je gradonačelnikom bio Tonino Picula iz redova SDP-a. Vlada je optužila Piculu i SDP za sprječavanje donošenja izmjena Prostornog plana Zagrebačke županije, a time neizravno i gradnje A11.[3] Picula je odbacivao takve optužbe.[4]

Stanovništvo Turopolja potpisalo je predstavku u kojoj je tražilo reviziju trase na području od Mraclina do Lekenika kako bi se izbjegla devastacija naselja i okoliša te uštedilo na cijeni gradnje prebacivanjem trase na javno zemljište.[5] Usporedni projekt izrađen je u Zavodu za prometnice Građevinskog fakulteta u Zagrebu.[6] Akcija za promjenu trase autoceste Turpoljci traže godinama te dobiva sve veći prostor u hrvatskim medijima.[7]

Dionica autoceste između Velike Gorice i Buševca duga 9 km puštena je u promet 9. svibnja 2009. Najznačajniji objekti su most preko kanala Sava-Odra, most Buna i most Barbarički Jarak. Izgrađeni su i čvorovi Buševec, te čvor Velika Gorica Jug kao i dva cestarinska prolaza - u Buševcu i Mraclinu.

Dionica autoceste između Buševca i Lekenika duga 11,2 km puštena je u promet 22. travnja 2015. Izgradnja ceste započela je 2010. godine, a izgrađeno je ukupno dvadeset objekata, i to dva mosta, prolaz za životinje, vijadukt, ekodukt (prijelaz za životinje), putni prolaz, šest putnih prijelaza te osam propusta. Izgrađeni su i čvor Lekenik s pripadajućim nadvožnjakom, cestarinski prolaz Lekenik i projektom planirani prateći uslužni objekt Pešćenica. Cestarina od čvorišta Lekenik do čvorišta Velika Gorica jug (naplatna postaja Mraclin) za osobne automobile iznosila je devet kuna.[8]

Dionica autoceste između Jakuševca i Velike Gorice otvorena je 3. studenoga 2015., duga je 10,9 kilometara i nije u sustavu naplate cestarine. Na njoj su izgrađena ukupno četiri čvorišta i priključka: Jakuševec, Veliko Polje, Velika Gorica i Velika Gorica jug, dva vijadukta, industrijski kolosijek, pješački pothodnik te tri putna prijelaza. Puštanjem u promet nove dionice povezali su se Grad Zagreb i Velika Gorica punim profilom autoceste, što je omogućilo brži i sigurniji pristup terminalu najveće zračne luke u Hrvatskoj, smanjenje preopterećenost postojeće državne ceste D30 i povećanje sigurnosti u prometu. Autocesta A11 Zagreb - Sisak bi put od Zagreba do Siska trebala smanjiti za 15 do 20 minuta.[9]

Gradnja zadnje dionice, od Lekenika do Siska nije bila obuhvaćena u planu gradnje autocesta 2013. - 2016. Dio od naplatne postaje Lekenik zasada je povezan spojnom cestom na državnu cestu D30, a na čvoru Jakuševec ostvaren je spoj na autocestu A3 (Zagrebačka obilaznica). U planu je i spoj čvora Jakuševec na Sarajevsku cestu preko nadvožnjaka Ranžirni.

Izlazi i gradovi[uredi | uredi kôd]

Zagreb – Sisak (42,0 km)

Grad Zagreb
Čvorište (1) 0,0 km Čvorište Jakuševec


Bregana / Zagreb / Lipovac Otvorenje 3. studenoga 2015.
Izlaz (2) 1,0 km Odra-Mlaka

Zagrebačka županija
Izlaz (3) 2,3 km Velika Gorica sjever Ž1038
Izlaz (4) 8,7 km Velika Gorica jug Zračna luka „Franjo Tuđman” Otvorenje 9. svibnja 2009.
Zabrana prolaska bez zaustavljanja – cestarina 12,1 km Naplatna postaja Mraclin
Izlaz (5) 18,1 km Buševec

Sisačko-moslavačka županija
Prometni znak Parkiralište 23,8 km Odmorište Pešćenica Otvorenje 22. travnja 2015.
Izlaz (6) 29,4 km Lekenik
Zabrana prolaska bez zaustavljanja – cestarina xx,x km Naplatna postaja Sisak
Izlaz (7) xx,x km Sisak
Karlovac / Popovača
Legenda
Čvor s drugom autocestom
U izgradnji
Planirano

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ključne brojke (2022.) Hrvatska udruga koncesionara za autocestom s naplatom cestarine (objavljeno u svibnju 2023., pristupljeno 25. prosinca 2023.
  2. "Započela je izgradnja autoceste A11 Zagreb - Sisak" (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 21. lipnja 2007. Pristupljeno 21. studenoga 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. "HDZ: Picula koči gradnju autoceste prema Sisku". Inačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2007. Pristupljeno 22. veljače 2008.
  4. "Početak gradnje autoceste do Siska tek nakon izbora". Inačica izvorne stranice arhivirana 17. ožujka 2008. Pristupljeno 22. veljače 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. "Zahtjevi mjesnih odbora". Inačica izvorne stranice arhivirana 18. travnja 2008. Pristupljeno 27. travnja 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  6. "Nova trasa Velika Gorica - Sisak u koridoru željezničke pruge"[neaktivna poveznica]
  7. Pregled tekstova koji govore o problemima trase autoceste Zagreb - Sisak u hrvatskim medijima. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. listopada 2007. Pristupljeno 12. listopada 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  8. U promet puštena dionica Buševec - Lekenik na autocesti Zagreb - Sisak, premijer Zoran Milanović prvim putnicima podijelio ENC uređaje
  9. tportal.hr, Hrvatske autoceste (HAC) u utorak će u 17 sati pustiti u promet završenu dionicu Jakuševec - Velika Gorica, koja se spaja na autocestu A11 Zagreb - Sisak, čija je vrijednost radova 1,6 milijardi kuna, a neće biti u sustavu naplate cestarine. Cestu je otvorio premijer Zoran Milanović i požalio se na građane koji nisu htjeli prodati zemljište, zbog čega se gradnja oduljila, Hina, objavljeno 3. studenoga 2015., pristupljeno 25. studenoga 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Autocesta A11