Autocesta A11

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Autocesta A11
Sisačka autocesta
Autocesta A11.svg
Croatia Autocesta A11.svg
Osnovni podaci
Vrsta: Autocesta
Planirana dužina: 47.5 km
Vrijeme izgradnje: od 2006. (u izgradnji)
Upravitelj: Hrvatske autoceste d.o.o.
Od: Zagreb (čvorište Jakuševec, A3)
Do: Sisak
Regije: Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija
Gradovi: Zagreb, Sisak
Velika Gorica from air 2.JPG
Autocesta A11 južno od Velike Gorice (iz zraka, listopad, 2008.)

Autocesta A11 je buduća autocesta koja će, kada bude dovršena, povezivati gradove Sisak i Veliku Goricu sa Zagrebom i Zračnom lukom Zagreb.

Projektiranje[uredi VE | uredi]

Izgradnja autoceste započela je dana 5. travnja 2006. u Kušancu, u blizini budućeg čvora Velika Gorica jug. Radove su otvorili premijer Ivo Sanader te ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker.[1] Planirana duljina autoceste iznosi 47.5 km, s tri dionice: Jakuševec - Velika Gorica jug (9.5 km), Velika Gorica jug - Lekenik (20.2 km) i Lekenik - Mošćenica (17.8 km), gdje će se autocesta spojiti na postojeću državnu cestu D37 Sisak - Petrinja.

U ožujku 2007. godine ova je autocesta postala predmetom političkog spora između vladajućeg HDZ-a i grada Velika Gorica, čiji je gradonačelnik Tonino Picula iz redova SDP-a. Vlada je optužila Piculu i SDP da opstruiraju donošenje izmjena Prostornog plana Zagrebačke županije, a time indirektno i gradnju A11.[2] Picula je konstantno odbacivao takve optužbe.[3]

Stanovništvo Turopolja potpisalo je peticiju u kojoj traži reviziju trase na području od Mraclina do Lekenika kako bi se izbjegla devastacija naselja i okoliša te uštedilo u cijeni gradnje prebacivanjem trase na javno zemljište.[4] Paralelni projekt izrađen je u Zavodu za prometnice Građevinskog fakulteta u Zagrebu.[5] Akcija za promjenu trase autoceste koju već godinama traži pučanstvo Turopolja dobiva kontinuirano sve širi prostor u hrvatskim medijima.[6]

Dionica autoceste između Velike Gorice i Buševca duga 9 km puštena je u promet 9. svibnja 2009. Najznačajniji objekti su most preko kanala Sava-Odra, most Buna i most Barbarički Jarak. Izgrađeni su i čvorovi Buševec, te čvor Velika Gorica Jug kao i dva cestarinska prolaza - u Buševcu i Mraclinu.

Dionica autoceste između Buševca i Lekenika duga 11.2 km puštena je u promet 22. travnja 2015. Izgradnja ceste započela je 2010. godine, a izgrađeno je ukupno 20 objekata, i to 2 mosta, 1 prolaz za životinje, 1 vijadukt, 1 ekodukt (prijelaz za životinje), 1 putni prolaz, 6 putnih prijelaza te 8 propusta. Izgrađeni su i čvor Lekenik s pripadajućim nadvožnjakom, cestarinski prolaz Lekenik i projektom planirani prateći uslužni objekt Pešćenica.

Završetkom poddionice Buševec - Lekenik u prometu je 20.2 km autoceste A11 Zagreb-Sisak, a njenim će se puštanjem u promet skratiti vrijeme putovanja između Zagreba i Siska, ostvariti spoj na autocestu A3 (Zagrebačka obilaznica) preko brze ceste čvor Kosnica - čvor Velika Gorica jug, dok će se dio od naplatne postaje Lekenik povezati spojnom cestom na državnu cestu D30. Cestarina od čvorišta Lekenik do čvorišta Velika Gorica jug (naplatna postaja Mraclin) za osobne automobile je devet kuna.[7]

Dionica autoceste između Jakuševca (čvor Kosnica) i Velike Gorice (čvor Velika Gorica jug) u završnoj je fazi i njeno puštanje u promet očekuje se uskoro.

Izlazi i gradovi[uredi VE | uredi]

Županija km Izlaz Naziv Odredište Napomena Otvorenje
Zagreb (grb).gif
Grad Zagreb
0,0 1 Jakuševec A3 
E65-HR.svg
E70-HR.svg
E71-HR.svg
Poveznica s autocestom A3 i zagrebačkom obilaznicom
1,0 2 Odra-Mlaka Poveznica prema Odri i Mlaki
Zagrebačka županija (grb).gif
Zagrebačka županija
2,3 3 Velika Gorica sjever D30  Sjeverna poveznica prema Velikoj Gorici
8,7 4 Velika Gorica jug D31  Južna poveznica prema Velikoj Gorici 9. svibnja 2009.
12,1 Zabrana prolaska bez zaustavljanja – cestarina Naplatna postaja Mraclin Dovršena, ali još ne radi
18,1 5 Buševec D30 
Ž3116
Poveznica prema Buševcu
Sisačko-moslavačka županija (grb).gif
Sisačko-moslavačka županija
23,8 Prometni znak Parkiralište Odmorište Pešćenica 22. travnja 2015.
29,4 6 Lekenik D30 
Ž3230
Poveznica prema Lekeniku
xx,x Zabrana prolaska bez zaustavljanja – cestarina Naplatna postaja Sisak
xx,x 7 Sisak D36  Poveznica prema Sisku
xx,x 8 Mošćenica D37  Poveznica prema Petrinji
Legenda
U izgradnji
Planirano

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Autocesta A11