Dodatak:Popis potresa u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Popis potresa u Hrvatskoj koji su bili barem magnitude 6,0 ili inteziteta VII-VIII. Korelacija između magnitude i inteziteta je pozitivna, ali nije +1; ona ovisi o više faktora uključujući dubinu hipocentra, teren i udaljenost od epicentra.

Potresi s epicentrom van granica Hrvatske izdvojeni su u posebnu tablicu.

Tablica je sortirana prvo po Mercallijevoj ljestvici inteziteta te zatim po Richterovoj magnitudi.

Epicentralno područje Mercalli Richter Dubina
hipocentra
[km]
Rasjed Broj poginulih Datum Bilješke Ref
Dubrovnik X 2000-3000 6. travanj 1667. Kamenje se kotrljalo sa Srđa prema gradu. [1]
Virovitica IX-X lipanj 1757. Radilo se o dva potresa. [2][3]
Slunj IX-X 1511. [4]
Pag IX-X 361. Grad Cissa na otoku Pagu propao je u more. [5]
Imotski / Imotsko polje IX 6,2 29. prosinac 1942. Velik dio zapadnog zida Crvenog jezera se urušio. Glavno vrelo rijeke Vrlike, Jauk, smanjilo je dotok vode u korito rijeke na nekoliko sati. Kamene gromade obrušavale su se s Biokova. [6][7]
Ston-Metković IX 1479. [8]
Dubrovnik IX srpanj 1516. [9]
Sinjsko polje, Trilj IX srpanj 1898. To je prvi potres iz Hrvatske koji je zapisan seizmografima (na talijanskim, njemačkim, britanskim, ukrajinskim, ruskim i slovenskim postajama). [10]
Dubrovnik IX svibanj 1520. [11]
Makarska VIII-IX 6,1/6,2 11. siječanj 1962. Kamene gromade s Biokova obrušavale su se na grad. U prvom udaru ozbiljno je napukla makarska riva u duljini 700-tinjak metara. [12][13]
Makarska 7. siječanj 1962.
Hvarski kanal VIII-IX 6,1 11. siječanj 1962. [14]
Pokupsko / Pokuplje VIII-IX 5,8/6,0 rujan 1909. Potres je proučavao Mohorovičić i otkrio plohu diskontinuiteta. [15][16][17]
Zagreb, Medvednica VIII 6,3 Kašinski 2 9. studeni 1880. Dva dana kasnije dogodio se još jedan malo slabiji udar. [18]
Dilj gora VIII 6,2/5,7 travanj 1964. [19][20]
Ston-Slano VIII 5,9/6,0 rujan 1996. [21]
Hvarski kanal VIII 5,9 7. siječanj 1962. [22]
Vinodol VIII 5,8 ožujak 1916. [23]
Novigrad Podravski VIII 5,6 ožujak 1938. [24]
Promina VIII 5,5 rujan 1970. [25]
Zagreb, Medvednica VIII 26. ožujak 1502. Srušio toranj crkve Sv. Marka. [26][27]
Sinjsko polje VIII svibanj 1899. [28]
Ploče-Metković VIII siječanj 1473. [29]
Dubrovnik VIII veljača 1481. [30]
Dubrovnik VIII studeni 1504. [31]
Dubrovnik VIII svibanj 1516. [32]
Sinjsko polje VIII studeni 1769. [33]
Mosor VIII ožujak 1844. S Mosora su padale kamene gromade. [34]
Ston VIII travanj 1850. [35]
Sinjsko polje VIII svibanj 1907. [36]
Zagreb, Kašina 6,1/6,2 siječanj 1906. [37]
Knin 6,2 svibanj 1925. [38]
Jelsa (Hvar) 6,2 srpanj 1937. [39]
Bilogora 6,2 ožujak 1938. [40]
Podgora (Biokovo) 6,2 siječanj 1962. [41]
Petrinja 6,2 6-7 Pokupski 7 29. prosinca 2020. Između Petrinje i Hrvatske Kostajnice uočeno je tridesetak rupa nastalih zbog propadanja tla, ponajviše ih je u selu Mečenčani pored Petrinje - najveća je široka 25m i duboka 13m. Rupe se šire te se njihov broj povećava s naknadnim podrhtavanjima tla. [42]
Vis VII-VIII 5,8 kolovoz 1956. [43]
Knin VII-VIII 5,5 studeni 1986. [44]
Zagreb, Miroševec i Markuševec VII-VIII 5,5 10 Sjevernomedvednički 1 22. ožujka 2020. Potres je udario u rano jutro u nedjelju za vrijeme karantene zbog koronavirusa, što je vjerojatno uvelike smanjilo broj žrtava. Najveće štete bile su u epicentralnom području na sjeveroistoku grada i u staroj gradskoj jezgri. Materijalna šteta procijenjena je na 86 mlrd. kn.[45] [46]

Potresi s epicentrom izvan granica Hrvatske koji su prouzročili značajnu štetu u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

(lista nepotpuna)

Epicentralno područje Mercalli Richter Dubina hipocentra [km] Rasjed Broj poginulih u RH Nadnevak Bilješke Izvor
Austrija VII-IX 15. rujan 1590.
16. rujan 1590. Teško je oštećen Medvedgrad. [47]
Slovenija, Idrija 1511. Izazvao je štetu i u Zagrebu. [48]
Slovenija 11. veljače 1699. Razoreni Medvedgrad i Veliki Kalnik, oštećeni Pavlinski samostan i crkva u Sveticama. [49]
Crna Gora X 6,9 15. travanj 1979.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  2. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  3. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/ovo-su-najjaci-potresi-kroz-povijest-koji-su-drmali-hrvatsku-regiju-i-svijet-20170810
  4. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  5. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  6. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  7. https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/od-pocetka-20-stoljeca-u-hrvatskoj-je-bilo-najmanje-sedam-potresa-jednako-jakih-onom-u-petrinji-bila-su-i-cetiri-jos-jaca/
  8. https://express.24sata.hr/znanost/split-zagreb-rijeka-osudeni-na-potrese-i-unistenje-23772
  9. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  10. https://epodravina.hr/pogledajte-kartu-potresa-u-hrvatskoj-kroz-proslost-najsnazniji-na-nasem-podrucju-bio-je-u-novigradu-podravskom/
  11. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  12. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  13. https://epodravina.hr/pogledajte-kartu-potresa-u-hrvatskoj-kroz-proslost-najsnazniji-na-nasem-podrucju-bio-je-u-novigradu-podravskom/
  14. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  15. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  16. https://epodravina.hr/pogledajte-kartu-potresa-u-hrvatskoj-kroz-proslost-najsnazniji-na-nasem-podrucju-bio-je-u-novigradu-podravskom/
  17. https://www.jutarnji.hr/life/znanost/burna-seizmoloska-povijest-zagreba-i-okolice-potres-kod-pukposkog-1909-doveo-je-do-jednog-od-najznacajnijih-seizmoloskih-otkrica-20-stoljeca-10151767
  18. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  19. https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/od-pocetka-20-stoljeca-u-hrvatskoj-je-bilo-najmanje-sedam-potresa-jednako-jakih-onom-u-petrinji-bila-su-i-cetiri-jos-jaca/
  20. https://epodravina.hr/pogledajte-kartu-potresa-u-hrvatskoj-kroz-proslost-najsnazniji-na-nasem-podrucju-bio-je-u-novigradu-podravskom/
  21. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  22. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  23. https://epodravina.hr/pogledajte-kartu-potresa-u-hrvatskoj-kroz-proslost-najsnazniji-na-nasem-podrucju-bio-je-u-novigradu-podravskom/
  24. https://epodravina.hr/pogledajte-kartu-potresa-u-hrvatskoj-kroz-proslost-najsnazniji-na-nasem-podrucju-bio-je-u-novigradu-podravskom/
  25. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  26. http://pressedan.unin.hr/povijesni-pregled-znacajnijih-potresa-u-hrvatskoj-regiji-i-svijetu.html
  27. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  28. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  29. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  30. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  31. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  32. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  33. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  34. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  35. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  36. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  37. https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/od-pocetka-20-stoljeca-u-hrvatskoj-je-bilo-najmanje-sedam-potresa-jednako-jakih-onom-u-petrinji-bila-su-i-cetiri-jos-jaca/
  38. https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/od-pocetka-20-stoljeca-u-hrvatskoj-je-bilo-najmanje-sedam-potresa-jednako-jakih-onom-u-petrinji-bila-su-i-cetiri-jos-jaca/
  39. https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/od-pocetka-20-stoljeca-u-hrvatskoj-je-bilo-najmanje-sedam-potresa-jednako-jakih-onom-u-petrinji-bila-su-i-cetiri-jos-jaca/
  40. https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/od-pocetka-20-stoljeca-u-hrvatskoj-je-bilo-najmanje-sedam-potresa-jednako-jakih-onom-u-petrinji-bila-su-i-cetiri-jos-jaca/
  41. https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/od-pocetka-20-stoljeca-u-hrvatskoj-je-bilo-najmanje-sedam-potresa-jednako-jakih-onom-u-petrinji-bila-su-i-cetiri-jos-jaca/
  42. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nevjerojatan-fenomen-kraj-petrinje-kud-je-otisla-ta-zemlja-znate-li-koliko-je-ovo-duboko-15043585
  43. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  44. https://www.pilar.hr/wp-content/images/stories/dokumenti/zbornici/40/mpd_knjiga_265.pdf
  45. Šteta od potresa u Zagrebu procijenjena je na vrtoglav iznos. Vlada traži novac od Europske komisije. Evo koliko maksimalno možemo dobiti. Novi list. 10. lipnja 2020. Pristupljeno 9. siječnja 2022.
  46. Markušić, Snježana; Stanko, Davor; Korbar, Tvrtko; Belić, Nikola; Penava, Davorin; Kordić, Branko. 1. srpnja 2020. The Zagreb (Croatia) M5.5 Earthquake on 22 March 2020 [Potres M5.5 u Zagrebu (Hrvatska) 22. ožujka 2020.]. Geosciences (engleski). 10 (7): 252. Bibcode:2020Geosc..10..252M. doi:10.3390/geosciences10070252
  47. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  48. https://hrcak.srce.hr/file/152812
  49. https://hrcak.srce.hr/file/152812