Dodatak:Popis svjetskih dana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
SiječanjVeljačaOžujakTravanjSvibanjLipanjSrpanjKolovozRujanListopadStudeniProsinac

Siječanj

Veljača

Ožujak

Travanj

Svibanj

Lipanj

Srpanj

Kolovoz

Rujan

Listopad

Studeni

Prosinac

Izvori

  1. Svjetski je dan Brailleovog pisma. N1. 4. siječnja 2020. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  2. a b c d e f g dizajn, Virtus. Virtus dizajn. Bombon. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  3. Međunarodni dan obrazovanja. Građanski odgoj i obrazovanje. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  4. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 60/7. Holocaust remembrance, 1. studenog 2005. (engl.)
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x GOOD Kalendar 2020/2021. Građanski odgoj i obrazovanje. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  6. zenskasoba. 6. veljače 2014. Međunarodni dan nulte tolerancije prema genitalnom sakaćenju žena. Sigurno mjesto. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  7. Svjetski dan pizze: Jeste li znali da je nastala još u 10. stoljeću, ali u drugačijem obliku?. www.vecernji.hr. Večernji list. 9. veljače 2021. Pristupljeno 14. veljače 2021.
  8. Kos, Tina. 9. veljače 2021. Svjetski je dan pizze: Nakon što ju je kraljica probala, sve se preokrenulo i svijet ju je zavoli. www.24sata.hr. 24sata. Pristupljeno 14. veljače 2021.
  9. Svjetski dan mahunarki – Zaštita bilja (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  10. User, Super. 11.veljače- Svjetski dan bolesnika - Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. www.zzjz-sk.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  11. Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. UNIRI. 11. veljače 2021. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  12. Buljan, Ivica. 13. veljače 2021. Svjetski dan radija: Neuništivi medij stoljetnog etera. www.hnd.hr. Hrvatsko novinarsko društvo,. Pristupljeno 14. veljače 2021.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)
  13. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 62/10. World Day of Social Justice, 26. studenog 2007. (engl.)
  14. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 56/262. Multilingualism, 15. veljače 2002. (engl.)
  15. Portal, Quirinus. 3. ožujka – Svjetski dan divljih vrsta. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  16. Međunarodni dan sreće. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  17. Mjesec Frankofonije u Hrvatskoj. La France en Croatie. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  18. dizajn, Virtus. Virtus dizajn. Bombon. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  19. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 21/2142. Elimination of all forms of racial discrimination, 26. listopada 1966. (engl.)
  20. Rezolucija Opće skupštine UN-a: World Down Syndrome Day, pristupljeno 19. ožujka 2016. (engl.)
  21. Međunarodni dan šuma. www.hrsume.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  22. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 47/193. Observance of World Day of Water, 22. prosinca 1992. (engl.)
  23. Urednica. Međunarodni dan prava na istinu. SOS Rijeka. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  24. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 62/122. Permanent memorial to and remembrance of the victims of slavery and the transatlantic slave trade, 17. prosinca 2007. (engl.)
  25. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 62/139. World Autism Awareness Day, 18. prosinca 2007. (engl.)
  26. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 60/97. Assistance in mine action, 8. prosinca 2005. (engl.)
  27. Nations, United. International Day of Conscience. United Nations (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  28. Obilježimo skupa online Međunarodni dan sporta za razvoj i mir. www.hoo.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  29. Događaj. tmnt.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  30. World Health Days. www.who.int (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  31. https://www.mexicanist.com/l/world-art-day/
  32. Međunarodni dan kineskog jezika | haohan (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  33. Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti. ICT Business. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  34. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 63/278. International Mother Earth Day, 22. travnja 2009. (engl.)
  35. Obilježavanje Dana djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT). rdd.gov.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  36. Međunarodni dan engleskog jezika. davidgarlandjones.com. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  37. Dan španjolskog jezika obilježava se u MSU. www.vecernji.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  38. 30. travnja - Međunarodni dan jazza. min-kulture.gov.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  39. Zašto i kada se slavi Svjetski dan tune? - 2021. hr.history-hub.com. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  40. DAN PORTUGALSKOG JEZIKA: 5. SVIBNJA - EKONOMIJA - 2021. Mad skills vocabulary. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  41. Svjetski dan ptica selica. www.haop.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  42. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 59/26. Commemoration of the sixtieth anniversary of the end of the Second World War, 22. studenog 2004. (engl.)
  43. Međunarodni dan tjelesne aktivnosti – Dan kretanja za zdravlje. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  44. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 47/237. International Year of the Family, 20. rujna 1993. (engl.)
  45. Tomero, Alicia. 16. svibnja 2020. Zašto se obilježava Međunarodni dan zajedničkog života u miru?. Madres Hoy. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  46. Međunarodni dan svjetlosti – DKTKS (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  47. Čestitamo Svjetski dan obiteljskih liječnika!. www.hlk.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  48. Svjetski dan pčela. mingor.gov.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  49. Harissa Spice Store - Od polja do šalice - Međunarodni dan čaja. www.harissa.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  50. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 57/249. Culture and development, 20. prosinca 2002. (engl.)
  51. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 55/201. Convention on Biological Diversity, 20. prosinca 2000. (engl.)
  52. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 57/129. International Day of United Nations Peacekeepers, 11. prosinca 2002. (engl.)
  53. Svjetski dan roditelja. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  54. Danas obilježavamo Svjetski dan bicikla 2021.!. Ekovjesnik (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  55. Rezolucija Opće skupštine UN-a: ES-7/8. International Day of Innocent Children Victims of Aggression, 19. kolovoza 1982. (engl.)
  56. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 27/2994. United Nations Conference on the Human Environment, 15. prosinca 1972. (engl.)
  57. Ribanje delamitom – Blog Muzeja i galerija Konavala. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  58. Međunarodni dan ruskog jezika. hr.tierient.com. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  59. Svjetski dan sigurnosti hrane - 7. lipnja - Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  60. Međunarodni dan svijesti o albinizmu – 13. lipnja. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  61. Izvještaj Svjetske zdravstvene skupštine (WHA): 58.13 Blood safety: proposal to establish World Blood Donor Day, 23. svibnja 2005. (engl.)
  62. Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  63. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 49/115. Observance of World Day to Combat Desertification and Drought, 19. prosinca 1994. (engl.)
  64. Održivi razvoj turizma u Hrvatskoj - Međunarodni dan održive gastronomije. www.odrzivi.turizam.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  65. Education, Global Campaign for Peace. 16. lipnja 2021. Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu. Global Campaign for Peace Education. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  66. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 55/76. Fiftieth anniversary of the Office of the United Nations High Commissioner for Refugees and World Refugee Day, 4. prosinca 2000. (engl.)
  67. Preko 20 gradova obilježava sedmi Međunarodni dan joge u Hrvatskoj: U Zagrebu je to 6. lipnja na Bundeku. NACIONAL.HR. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  68. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 57/277. Public administration and development, 20. prosinca 2002. (engl.)
  69. Danas je Međunarodni dan udovica. hr.iliveok.com. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  70. Svjetski dan pomoraca. sph.hr. 25. lipnja 2021. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  71. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 42/112. International Conference on Drug Abuse and Illicit Trafficking, 9. prosinca 1987. (engl.)
  72. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 52/149. United Nations International Day in Support of Victims of Torture, 12. prosinca 1997. (engl.)
  73. SRETAN DAN MIKRO, MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA!. EU-PROJEKTI.INFO. 27. lipnja 2018. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  74. Међународни дан тропских подручја. GDRSBL (srpski). 29. lipnja 2020. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  75. Svjetski je dan asteroida pa je vrijeme za prigodno paničarenje - možemo li ih vezati i odvući?. www.bug.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  76. Danas je Međunarodni dan parlamentarizma. Radio Tivat (srpski). 30. lipnja 2020. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  77. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 47/90. The role of cooperatives in the light of new economic and social trends, 16. prosinca 1992. (engl.)
  78. Obiljetnica međunarodnog dana novinara
  79. Danas je Svjetski dan čokolade proslavite ga uz ove genijalne čokoladne recepte pristupljeno 20. siječnja (hrv.)
  80. 15. srpnja - Svjetski dan vještina mladih | ReferNet. www.refernet.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  81. Svijet obilježava prvi Međunarodni dan Nelsona Mandele – Nacional.hr. arhiva.nacional.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  82. Šah-mat: Danas je Međunarodni dan šaha. NACIONAL.HR. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  83. Svjetski dan prevencije utapanja: U Hrvatskoj se godišnje utopi 90 ljudi. N1. 22. srpnja 2021. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  84. Svjetski dan hepatitisa 2021. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  85. Međunarodni dan prijateljstva. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  86. Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima - svjedočanstva - Vatican News. www.vaticannews.va. 30. srpnja 2020. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  87. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 49/214. International Decade of the World's Indigenous People, 23. prosinca 1994. (engl.)
  88. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 54/120. Policies and programmes involving youth, 17. prosinca 1999. (engl.)
  89. Svjetski dan humanosti – 19. kolovoza - Hrvatski Crveni križ. www.hck.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  90. Nations, United. International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief. United Nations (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  91. 23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma. Hrvatski sabor. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  92. Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih pokusa - Vatican News. www.vaticannews.va. 29. kolovoza 2020. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  93. Međunarodni dan milosrđa - povijest, značajke i čestitke - Kultura 2021. Public welfare. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  94. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 62/7. Support by the United Nations system of the efforts of Governments to promote and consolidate new or restored democracies, 8. prosinca 2007. (engl.)
  95. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 49/114. International Day for the Preservation of the Ozone Layer, 19. prosinca 1994. (engl.)
  96. Svjetski dan sigurnosti pacijenta. zdravlje.gov.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  97. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 55/282. International Day of Peace, 7. rujna 2001. (engl.)
  98. Međunarodni dan znakovnih jezika. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  99. Hrvatsko društvo znanstvenih i tehničkih prevoditelja. Društvo prevoditelja (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  100. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 40/202. Human settlements, 17. prosinca 1985. (engl.)
  101. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 44/236. International Decade for Natural Disaster Reduction, 22. prosinca 1989. (engl.)
  102. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 45/106. Implementation of the International Plan of Action on Aging and related activities, 14. prosinca 1990. (engl.)
  103. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 61/271. International Day of Non-Violence, 15. lipnja 2007. (engl.)
  104. 13. listopada - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa. www.kzz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  105. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 62/136. Improvement of the situation of women in rural areas, 18. prosinca 2007. (engl.)
  106. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 35/70. World Food Day, 5. prosinca 1980. (engl.)
  107. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 47/196. Observance of an international day for the eradication of poverty, 22. prosinca 1992. (engl.)
  108. Sretan vam Svjetski dan statistike! | Srce. www.srce.unizg.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  109. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 2/168. United Nations Day, 31. listopada 1947. (engl.)
  110. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 27/3038. Dissemination of information and mobilization of public opinion regarding problems of trade and development, 19. prosinca 1972. (engl.)
  111. Međunarodni dan međusobnog pomaganja Studenski.hr, pristupljeno 11. veljače (hrv.)
  112. Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća. www.hzjz.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  113. Do 2030. polovica svjetske populacije bit će izložena poplavama, olujama, tsunamijima. zastita.info. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  114. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 56/4. Observance of the International Day for Preventing the Exploitation of the Enivronment in War and Armed Conflict, 5. studenog 2001. (engl.)
  115. Svjetski dan ljubaznosti – Mlinarska. www.mlinarska.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  116. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 61/225. World Diabetes Day, 20. prosinca 2006. (engl.)
  117. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 51/95. Follow-up to the United Nations Year for Tolerance, 12. prosinca 1996. (engl.)
  118. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 60/5. Improving global road safety, 26. listopada 2005. (engl.)
  119. a b Danas je Svjetski dan muškaraca, ali i dan WC-a: Evo što trebate znati o obje stvari. www.vecernji.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  120. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 44/237. Second Industrial Development Decade for Africa, 22. prosinca 1989. (engl.)
  121. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 51/205. Proclamation of 21 November as World Television Day, 17. prosinca 1996. (engl.)
  122. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 54/134. International Day for the Elimination of Violence against Women, 17. prosinca 1999. (engl.)
  123. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 32/40. Question of Palestine, 2. prosinca 1977. (engl.)
  124. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 47/3. International Day of Disabled Persons, 14. listopada 1992. (engl.)
  125. Danas je Međunarodni dan banaka. Radio KFOR Srpski (engleski). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  126. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 40/212. International Volunteer Day for Economic and Social Development, 17. prosinca 1985. (engl.)
  127. Svjetski dan tla 2020. www.haop.hr. Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  128. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 51/33. Proclamation of 7 December as International Civil Aviation Day, 6. prosinca 1996. (engl.)
  129. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 58/4. United Nations Convention against Corruption, 31. listopada 2003. (engl.)
  130. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 5/423. Human Rights Day, 4. prosinca 1950. (engl.)
  131. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 57/245. International Year of Mountains, 2002, 20. prosinca 2002. (engl.)
  132. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 55/93. Proclamation of 18 December as International Migrants Day, 4. prosinca 2000. (engl.)
  133. 18. decembar - Međunarodni dan arapskog jezika | Preporod.info. www.preporod.info (bošnjački). Pristupljeno 13. studenoga 2021.
  134. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 58/220. Economic and technical cooperation among developing countries, 23. prosinca 2003. (engl.)
  135. Rezolucija Opće skupštine UN-a: 60/209. Implementation of the first United Nations Decade for the Eradication of Poverty (1997–2006), 22. prosinca 2005. (engl.)
  136. UN proglasio Dan pripravnosti na epidemije, godinu dana od pojave koronavirusa. N1. 8. prosinca 2020. Pristupljeno 13. studenoga 2021.