Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Osnovni podaci
Država RH
Ustanovljeno 2011.
Sjedište Trg hrvatskih velikana 6, 10000 Zagreb
predstojnik Zvonko Milas
Mrežne stranice
službene stranice Ureda
na mrežnom sjedištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova

hrvatiizvanrh.hr
Web sjedište Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je tijelo hrvatske državne uprave. Uspostavljen je temeljem Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 26. listopada 2011. godine,[1] kojim je uspostavljen i Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske[1], sukladno državnoj Strategiji o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske[2].

Ured je zadužen za odnos države Hrvatske s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Hrvatima iz zemalja u kojima su tradicionalna manjina te s Hrvatima u iseljeništvu.[3]


Ured navodi da uz pomoć Savjeta skrbi o odnosu s Hrvatima u BiH, hrvatskim manjinama u inozemstvu u Austriji (Gradišću), Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji (Vojvodini) te s Hrvatima iz zemalja hrvatskih iseljenika: Argentine, Australije, Austrije, Belgije i Luksemburga, Bolivije, Brazila, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Italije, Južne Afrike, Kanade, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Njemačke, Paragvaja, Perua, SAD-a, Švedske, Švicarske, Urugvaja, Velike Britanije i Venezuele.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]