Emanuel Leutze

Izvor: Wikipedija
Emanuel Gottlieb Leutze
romantizam
Emanuel Leutze
Emanuel Leutze 1860-ih
Rođenje 24. svibnja 1816.
Schwäbisch Gmünd, Württemberg, Njemački savez
Smrt 18. srpnja 1868.
Washington, SAD
Nacionalnost američko
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Düsseldorf, Philadelphia, Washington
Utjecali John Rubens Smith, Karl Friedrich Lessing
Poznata djela Washington prelezi rijeku Delaware
Portal o životopisima

Emanuel Gottlieb Leutze (Schwäbisch Gmünd, 24. svibnja 1816.Washington, 18. kolovoza 1868.), američki je slikar njemačkoga podrijetla. Autor mnogih povijesnih slika (George Washington prelazi rijeku Delaware) i portreta. Freskama je oslikao dvorane u Kapitolu u Washingtonu.

Washington prelezi rijeku Delaware

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Leutze je 1825. godine kao dječak došao u Sjedinjene Američke Države. Slikarstvo je studirao u Philadelphiji. U dobi od 25 godina privremeno se vratio u Njemačku na studij kod Carla Friedricha Lessinga na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Leutze tada studira i povijest umjetnosti u Düsseldorfskoj školi. Njegova najpoznatija slika Washington prelazi rijeku Delaware (1851.) datira iz tog vremena i sadrži impresije o krajoliku rijeke Rajne kod Kaiserwertha. Druga inačica ove slike u posjedu je Metropolitan muzeja u New York-u, dok je prva izgorjela tijekom Drugog svjetskog rata u Kunsthalle-u u Bremenu.

Leutze je bio dugogodišnji predsjednik Udruge Düsseldorfskih umjetnika koja je 1848. dovela je do osnivanja društva likovnih umjetnika Malkasten („kutija sa slikarskim bojama”), a 1856. godine stvaranja Deutschen Kunstgenossenschaft-a („njemačke umjetičke zadruge“). Godine 1842. odselio se u München, a kasnije u Veneciju i Rim.

Godine 1845. vratio se u Dusseldorf gdje je u listopadu oženio Juliane Lottner. Njezin portret naslikao je 1846. i 1847. (Jantarna ogrlica, Supruga s kćeri Idom). U to vrijeme slike motive iz američke povijesti, kao što je Kolumbo pred vijećem u Salamanci, Kristofor Kolumbo na vratima samostana La Nahida, Sir Walter Raleigh i kraljica Elizabetha u šetnji (1845.), Torquemadu postavlja kralj Ferdinand, Veleposlanstvo Židova (1846.), Puritanac, njegova kći pred slikom Začuđujuće Gospe (1847.) i Washington okuplja trupe na Monmouthu (1852. – 54.).

Godine 1859. preselio se natrag u SAD gdje je bio zadužen za dekoriranje povijesnim freskama dvorane Kongresa i Senata u washingtonskom Kapitolu. Tu je 1861. godine naslikao i monumentalnu fresku Imperij kreće prema zapadu (Westward the Course of Empire Takes Its Way).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Emanuel Leutze
Mrežna mjesta
Nedovršeni članak Emanuel Leutze koji govori o likovnom umjetniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.