Filip Vezdin

Izvor: Wikipedija
O. Paulin od sv. Bartolomeja, OCD
Paulinus von Heilig Bartholomäus AGE V28 1809.jpg
Pravo ime Ivan Filip Vezdin
Rođen 25. travnja 1748.
Hof am Leithaberge, Gradišće
Umro 7. siječnja 1806.
Rim
Portal o kršćanstvu
Portal o životopisima
 
Polje jezikoslovlje
Institucija Collegium Urbanum de propaganda fide
Alma mater Karlovo sveučilište u Pragu
Portal o životopisima

Ivan Filip Vezdin (O. Paulin od sv. Bartolomeja, OCD; Hof am Leithaberge, Gradišće, 25. travnja 1748.Rim, 7. siječnja 1806.) bio je gradišćanskohrvatski katolički svećenik, misionar i jezikoslovac. Jedan je od začetnika indologije i autor prve tiskane sanskrtske gramatike (Sidharubana).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u obitelji gradišćanskih Hrvata, u mjestu Hof, danas u Donjoj Austriji, od oca Jurja Vezdina i majke Helene Prekunić. Bio je član karmelićanskog reda. Uz materinski hrvatski jezik govorio je još desetak europskih jezika – latinski, grčki, hebrejski, njemački, mađarski, talijanski, španjolski, portugalski i engleski, ali je kao misionar u Indiji (od 1776.) ovladao i sanskrtom i brojnim drugim indijskim dijalektima. Autor je prve sanskrtske gramatike (Sidharubam, seu Grammatica Samscrdamica, Rom, Congr. de Prop. Fide, 1790.) i jedan je od preteča komparativne filologije te plodan istraživač kulture i povijesti Istoka. Na zahtjev mjesnog vladara izradio je i usporednu englesko-portugalsko-malayamsku gramatiku. 1999. godine u indijskoj saveznoj državi Kerali podignuta mu je spomen ploča na kojoj je sljedeći tekst upisan na sanskrtu, malayamskom, hrvatskom i engleskom jeziku:

Ivan Filip Vesdin, Gradišćanski Hrvat, bosonogi karmelićanin, s redovničkim imenom Paulin od Svetog Bartolomeja, misionar u Malabaru od 1776. do 1789. Autor prve tiskane sanskrtske gramatike i preteča indijskih i indo-europskih studija u veliku čast svoje domovine i hrvatskog i indijskog naroda.

Njegovo istraživačko i znanstveno stvaralaštvo na područjima jezikoslovlja, povijesti, zemljopisa, arheologije, mumiografije, numizmatike, povijesti umjetnosti i liturgije broji 59 poznatih naslova, od kojih je 20 objavljeno u obliku knjiga još prije njegove smrti.

Njegovim indološkim radom se bavio hrvatski jezikoslovac Branko Franolić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta