Franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Franjevački samostan s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije je rimokatolička crkva u gradu Jastrebarskom, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Franjevački samostan s crkvom nalazi se u jastrebarskom polju, nedaleko grada Jastrebarskog. Sklop je izgrađen u 16. st., a krajem 17. st. započinju radovi na proširenju i pregradnjama koji će potrajati do sredine 18. st. Crkva je jednobrodna, pravokutnog tlocrta, s nešto užim, pravokutnim, izduljenim svetištem. Ima ulazni trijem u širini lađe i zvonik sjeverno od trijema, a uz sjeverni zid lađe kapelu oktogonalne osnove. Na južnoj strani je samostan, tradicionalna četverokrilna građevina s klaustrom omeđenim arkadnim trjemovima. Crkva je značajan primjer ranobarokne dvoranske građevine koja zajedno sa samostanom tradicionalnog koncepta čini skladnu cjelinu baroknog ritma i odnosa.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1453 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Jastrebarsko, Franjevački samostan s crkvom Uznesenja Blažene Djevice MarijeInačica izvorne stranice arhivirana 5. lipnja 2020. Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 6. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.