Franjevački samostan i crkva sv. Ivana Krstitelja u Kloštaru Ivanićkom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Franjevački samostan i crkva sv Ivana Krstitelja rimokatolička je crkva u opićini Kloštar Ivanić, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Gotička crkva nastala na prijelazu iz 15. u 16. st. barokizirana je tijekom 17. st., kada je obnovljen samostan, s kojim tvori kompleks gotovo kvadratnog tlocrta. Značajna je s obzirom na arhitektonsku slojevitost i ubraja se među najveće srednjovjekovne sakralne građevine u sjevernoj Hrvatskoj te među rijetke koje su bile u cijelosti svođene gotičkim križno-rebrastim svodom. Jednobrodna je, pravokutnog tlocrta s poligonalno zaključenim svetištem poduprtim kontraforama i zvonikom. U razdoblju baroka dobiva bačvaste svodove sa susvodnicama, a preoblikovani su i prozorski otvori. Barokizirano je i pročelje na kojem je grb Luke Baratina renesansnih obilježja s uklesanom 1508., godinom izgradnje. Sačuvan je vrijedan barokni inventar. Samostan je sagrađen u 16. st. te obnovljen krajem 17. st. i 1730. godine.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2250 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kloštar Ivanić, Franjevački samostan i crkva sv. Ivana KrstiteljaInačica izvorne stranice arhivirana 10. lipnja 2020. Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 6. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.