Stara sinagoga u Sarajevu

Izvor: Wikipedija
Il Kal grandi
Stara sinagoga Sarajevo.png
Lokacija Sarajevo
Godine izgradnje 1580.
Religija judaizam

Il kal grandi (Veliki hram), najstarija je sarajevska sinagoga. Poznata je još pod imenom Stara sinagoga, Sijavuš-pašina daira, Il Kal vježu (Stari hram), Kortiž, Kortižiko (Kurtižiko) i Čifuthana.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stara sinagoga je podignut 1580. godine, kada je rumelijski beglerbeg Sijavuš-paša dao novac za izgradnju velikog stambenog objekta za judaističku sirotinju Sarajeva (koji je bio poznat kao Sijavuš-pašina daira, ili Velika avlija). Do kraja 16. stoljeća u prostoru Velike avlije nastaje prva sinagoga, Stari judaistički hram.

Hram je gorio nekoliko puta. U velikim sarajevskim požarima gorio je dva puta, prvi put 1697. godine, kad je Sarajevo popalio Eugen Savojski, drugi put 1788. godine. Nakon požara iz 1788., koji je zahvatio "jevrejsku mahalu" i okolne mahale, srušio se i krov sinagoge. Hram je obnovljen 1813. godine, kada je dobio današnji izgled. Hram je temeljito obnovljen 1909. godine, kada je dobio električnu rasvjetu, a kameno pročelje je ožbukano i postavljen je novi krov.

Unutrašnji prostor Starog hrama podijeljen je na tri broda. Njegov prednji dio je posvećeni prostor i služi za propovijed, a dva bočna broda hrama, kao i dio na sjevernom dijelu, imali su po dva kata, što je bio uvjet bogoslužja. Prostor na katu bio je namijenjen ženama, dok su u prizemlju bili muškarci.

Nakon nacističke okupacije Sarajeva, 1941. godine, hram je opljačkan i demoliran. U njemu su prije deportacije u koncentracijske logore bili zatočeni sarajevski Židovi, a krajem Drugog svjetskog rata hram je služio i kao magazin. Po završetku rata, 1957. godine, izvršena je temeljita rekonstrukcija objekta, koji je 1966. godine pretvoren u Muzej Židova Bosne i Hercegovine, odjel Muzeja Sarajeva.

Il Kal grandi je proglašen 2003. godine Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stari hram. sarajevo.travel. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]