Guangzhou

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Guangzhou
广州
Koordinate: 23°6′N 113°15′E / 23.1°N 113.25°E / 23.1; 113.25Koordinate: 23°6′N 113°15′E / 23.1°N 113.25°E / 23.1; 113.25
Država Flag of the People's Republic of China.svg Kina
Provincija Guangdong
Vlast
 - Gradonačelnik Zhang Guangning
Površina
 - Ukupna 7.434,4 km²
 - Područje utjecaja 9.123 km²
Stanovništvo (2006.)
 - Grad 7.607.200
 - Područje utjecaja 9.754.600
 - Gustoća područja utjecaja 1.627 stanovnika/km²
Vremenska zona China Standard Time (UTC+8)
 - Ljeto (DST) ne primjenjuje se (UTC+8)
Poštanski broj 510000
Službena stranica www.gz.gov.cn
Zemljovid
Položaj Guangzhoua u Kini

Položaj Guangzhoua u Kini

Guangzhou (poznat i kao Kanton) je glavni grad kineske provincije Guangdong. Nalazi se na jugu Kine, na zaljevu koji je poznat pod imenom Biserna rijeka (zajedničko ušće rijeka Xi Jiang, Bei Jiang i Dong Jiang). Smješten je u blizini Hong Konga u jednom od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja Kine.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prvi grad na području Guangzhoua je bio Panyu osnovan 214. pr. Kr. 206. pr. Kr. je postao glavni grad kraljevstva Nanyue. 111. pr. Kr. je pripojen Kineskom carstvu za vrijeme dinastije Han i postao pokrajinski centar. Guangzhou je tada bilo ime pokrajine, a ne grada. Kasnije se Panyu sve češće počeo zvati Guangzhou. 758. godine su ga napali arapski i perzijski pirati. 878. ga je napao kineski pobunjenički vođa Huang Chao.

Prvi Europljani koji su posjetili taj prostor su bili Portugalci koji su stigli 1511. godine. Guangzhou su nazvali Cantão i prema tom imenu Europljani često grad zovu Kanton. 1557. su Portugalci u blizini osnovali trgovačku postaju Makao koja je imala monopol na trgovinu sa Zapadom i bila portugalska kolonija sve do 1999. Od 1683. se Kina otvara za trgovinu sa strancima i Guangzhou postaje najvažnija trgovačka luka za trgovinu Kine s Europljanima i do 18. st. je postao jedna od najvažnijih svjetskih trgovačkih luka. Do 1842. je imao monopol na trgovinu Kine s Europljanima, a nakon 1842. se otvaraju ostale kineske luke.

Od 1918. je Guangzhou službeno ime grada, a Panyu je ime južnog gradskog okruga. Između 1938. i 1945.je bio pod japanskom okupacijom. Japanci su bombardirali grad i terorizirali stanovništvo. 1949. je Guangzhou bio zadnje sjedište kineske nacionalističke vlade koja se borila protiv komunista. Komunisti su grad zauzeli 14. listopada 1949. i nacionalisti su pobjegli na Tajvan. Pod komunističkom vlašću se grad obnavlja. Nakon 1990. se Kina otvara slobodnom tržištu i Guangzhou se zbog svog položaja vrlo brzo gospodarski razvija.

Geografija[uredi VE | uredi]

Guangzhou se nalazi na jugu Kine na zajedničkom ušću rijeka Xi Jiang, Bei Jiang i Dong Jiang u zaljev poznat pod imenom Biserna rijeka. Obale tog zaljeva su izrazito gusto naseljene. Guangzhou je čvrsto povezan s okolnim gradovima Hong Kongom, Shenzhenom, Foshanom, Zhongshanom i Makaom i čini jednu metropolitansku regiju koja spada među najnaseljenije i gospodarski najdinamičnije dijelove Kine (s najbržim gospodarskim rastom).

Reljef na prostoru grada je brdovit. Klima je vlažna suptropska s jakim utjecajem monsuna. Zbog monsuna su ljeta mnogo vlažnija od zima.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Guangzhou je grad koji se brzo razvija i grade se mnoge moderne zgrade. Postoji poslovni centar s brojnim neboderima. Najvažniji su CITIC Plaza, Pearl River Tower i West Tower. Izgrađen je televizijski toranj koji je visok 610 metara i među najvišim je zgradama na svijetu.

Od tradicionalnih znamenitosti je značajan budistički hram Šest drva banjana, kraljevska grobnica Južne Yue i Zapadne Han dinastije i katedrala sv. Srca. Otok Shamian je značajan rekreacijski centar.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Guangzhou je jedan od gospodarski najrazvijenijih kineskih gradova i jedan od gradova s najbrže rastućim gospodarstvom. Grad je značajan poslovni i financijski centar. Osim lučkih djelatnosti, vrlo je razvijena raznovrsna industrija.