Jakub Selimoski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jakub ef. Selimoski
Jakub Selimoski

11. reis-ul-ulema
trajanje službe
1990. – 1993.
Prethodnik hfz. Husein Mujić
Nasljednik Mustafa ef. Cerić
(vršitelj dužnosti)
Rođenje 1946., Kičevo
Smrt 29. ožujka 2013., Istanbul
Zanimanje teolog

Jakub ef. Selimoski (Kičevo, 1946.Istanbul, 29. ožujka 2013.), makedonski teolog, 11. po redu reis-ul-ulema u razdoblju SFR Jugoslavije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Gazi Husrev-begovu medresu završio je u Sarajevu 1966. Nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese upisuje se na Filološki fakultet - Odsjek orijen­talistike u Beogradu Kasnije nastavlja studij na Odjelu civilizacije i kulture Sveučilišta Al-Azhar u Kairu, koji uspješno diplomira 1972. Po povratku u Islamsku zajednicu bio je postavljen za vjersko-prosvjetnog referenta, a malo kasnije za sekretara Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji.

Nakon smrti Bedri ef. Hamida, dotadašnjeg predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji, Jakub ef. Selimoski je postavljen za vršitelja dužnosti predsjednika, a zatim od strane Vrhovnog sabora Islamske zajednice SFR Jugoslavije 1981. godine imenovan za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji. Njegova spremnost i organizacione sposobnosti rezultirale su i izgradnjom i otvaranjem Isa-begove medrese u Skoplju, izgradnjom i obnovom brojnih džamija, pokretanjem izdavačke djelatnosti i prvog vjerskog informativnog lista nakon Drugog svjetskog rata u Makedoniji El-Hilal, te unapređenju vjerske pouke.

Početkom 1990. godine Jakub ef. Selimovski imenovan je vršiteljem dužnosti reis-ul-uleme, u kom periodu su obavljeni izbori na svim nivoima u Islamskoj zajednici te privedene kraju i promjene Ustava Islamske zajednice. Godinu dana kasnije, 9. ožujka 1991. godine tajnim glasanjem na sjednici Izbornog tjela za izbor reis-ul-uleme u Sarajevu, pobijedio je između četiri kandidata. Njegov izbor se uzima kao prvo slobodno, demokratsko biranje reis-ul-uleme nakon Drugog svjetskog rata. To je ujedno bio prvi i do danas jedini reis-ul-ulema koji nije bio iz Bosne i Hercegovine. Funkciju reis-ul-uleme obavljao je u vrijeme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini do raspada Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji odnosno formiranja Obnoviteljskog sabora za Islamsku zajednice u Bosni i Hercegovini. 1993. godine.[1]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sjećanje na Jakub ef. Selimoskog. preporod.com pristupljeno 26. 10. 2019

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Prethodi: reis-ul-ulema
1990.1993.
Slijedi:
hfz. Husein Mujić Mustafa ef. Cerić
(vršitelj dužnosti)