Johannes Rydberg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Johannes Rydberg

Johannes Robert Rydberg (8. studeni 1854. – 28. prosinac 1919.) bio je švedski fizičar, uglavnom poznat po određivanju Rydbergove formule (1888.), koja je predvidjela valne duljine fotona (vidljive svjetlosti i ostalog elektromagnetskog zračenja), koje nastaju promjenom energetskih razina elektrona u atomu vodika (vodikove spektralne linije).

Rydbergova konstanta je fizikalna konstanta, koja je nazvana prema njemu, a proizlazi iz Rydbergove formule. Pobuđeni atomi, s vrlo visokim kvantnim brojevima, a koje prestavlja broj n u Rydbergovoj formuli, nazivaju se Rydbergovi atomi. Rydbergova predviđanja da će vodikove spektralne linije, koja se dobiju iz Rydbergove formule, pomoći u teoretskom razumijevanju atomske strukture, iskoristio je 1913. Niels Bohr i stvorio Bohrov model atoma. U spektroskopiji se koristi konstanta, koja se zasniva na teoretskom atomu beskonačne mase, i naziva se Rydberg (R) u njegovu čast.

Radio je cijeli svoj radni vijek na Sveučilištu u Lundu, Švedska. Jedan krater na mjesecu, 10506 Rydberg, nazvan je po njemu.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Mike Sutton, “Getting the numbers right – the lonely struggle of Rydberg” Chemistry World, Vol. 1, No. 7, July 2004.
  • Martinson Indrek, L.J. Curtis: "Janne Rydberg – his life and work", journal = NIM B, [1] 2005.
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Johannes Rydberg", MacTutor History of Mathematics archive, University of St Andrews, [[2] .