Kambiz I.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kambiz I.
'Kralj Anšana'[1]
Vladavina 580. - 559. pr. Kr. (21 godina)
Krunidba 580. pr. Kr.
Prethodnik Kir I.
Nasljednik Kir II. Veliki
Supruga Mandana
Djeca
Kir Veliki, itd.
Puno ime
Kambiz I. od Anšana
Dinastija Ahemenidi
Otac Kir I.
Rođenje cca 600. pr. Kr.
Smrt 559. pr. Kr.

Kambiz I. (staroperz. Kambūjiya „Stariji“, grč. Καμβύσης, lat. Cambyses) bio je kralj Anšana[2] koji je vladao od 580. do 559. pr. Kr..[3] Njegov sin Kir Veliki utemeljio je golemo Ahemenidsko Perzijsko Carstvo.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Kambiz I. je jedan od ranijih pripadnika iranske dinastije Ahemenida. Njegov pradjed Ahemen smatra se utemeljiteljem dinastije po kojem je ista dobila ime. Kambizov djed Teisp od Anšana osvojio je elamski grad Anšan koji se vezuje uz njihova imena, a otac Kir I. vladao je kao vazalski kralj pod Babilonijom i Medijom. Teispov unuk, odnosno rođak Kambiza I., bio je Arsam od Perzije.

Život i značaj[uredi | uredi kôd]

Prema Herodotu, Kambiz I. bio je „čovjek iz ugledne obitelji i mirne naravi“.[4] Vladao je kao vazalski kralj medijskog kralja Astijaga. Oženio se princezom Mandanom od Medije[4],[5] kćeri Astijaga i princeze Arijene od Lidije, odnosno unukom Kijaksara od Medije i Alijata II. od Lidije. Njihov brak izrodio je njegova nasljednika Kira Velikog.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Prema sirijskom povjesničaru Nikolaju iz Damaska njegovo izvorno ime bilo je Atradat, a ranjen je u bitci kod perzijske granice nakon koje je podlijegao ozljedama. Bitku protiv medijskog kralja Astijaga je vodio zajedno sa svojim sinom Kirom Velikim. Datum njegove smrti nije pouzdan, no najčešće se spominju 559. ili 551. pr. Kr. Prema drevnim zapisima, pokopan je uz najviše počasti.[6]

Ostavština[uredi | uredi kôd]

Herodot spominje kako je Astijag odabrao Kambiza za zeta jer ga nije smatrao prijetnjom za medijski tron. To ipak nije bio slučaj s njegovim sinom Kirom II. koji je perzijskim ustankom zbacio djeda Astijaga s prijestolja i osnovao Ahemenidsko Perzijsko Carstvo[3].

Kronologija[uredi | uredi kôd]

  • 580. pr. Kr. - početak vladavine Kambiza I., sina Kira I.
  • 559. pr. Kr. - Kambiz I. umire, a naslijeđuje ga njegov sin Kir Veliki.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kambiz I. (enciklopedija Iranica, Muhammad A. Dandamayev)
  2. Kambiz I. (Bartleby.com). Inačica izvorne stranice arhivirana 26. srpnja 2008. Pristupljeno 23. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. 3,0 3,1 Kambiz I. (enciklopedija Britannica)
  4. 4,0 4,1 Kambiz I. (Livius.org)
  5. Herodot, 1.107.1
  6. Max Duncker: The History of Antiquity book, London, 1881., 7. svezak, str. 350.5-351.7

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]