Lavlji čovjek

Izvor: Wikipedija
Lavlji čovjek
nepoznat autor, oko 40000. pr. Kr.
mamutska bjelokost, 29,6 x 5,6 x 5,9 cm
Ulmer Museum, Ulm
Portal: Likovna umjetnost

Lavlji čovjek (njem. Löwenmensch) ili Lavlja žena (njem. Löwenfrau)[1] je prapovijesna zoomorfna figurica čovjeka ili žene s lavljom glavom izrezbarena kremenim nožem od mamutske bjelokosti koja je pronađena 1939. godine u špilji Hohlenstein-Stadel u Njemačkoj.

Lavlji čovjek sprijeda

Figurica je visoka skoro 30 cm, starost joj je procijenjena na oko 40000 godina,[2] u razdoblje gornjeg paleolitika (Aurignacien), što je čini do sada najstarijim pronađenim općeprihvaćenim primjerkom figurativne umjetnosti.

Tumačenje figure je jako teško, ali ima nekih poveznica s paleolitičkim špiljskim slikama iz Francuske gdje su također pronađeni primjeri hibrida životinja i ljudi (npr. „Čovjek-ptica” u špilji Lascaux [1]). No, Lavlji čovjek je nekoliko tisuća godina stariji od tih primjera. Također, neki misle kako uopće nije riječ o prikazu mitskog bića već o prikazu šamana koji nosi kožu lava s glavom kao kapom.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Lavlji čovjek
  1. Jochen Duckeck, Archäologie: Der Löwenmensch (njem.) Pristupljeno 23. listopada 2016.
  2. Martin Bailey, Ice Age Lion Man is world’s earliest figurative sculptureArhivirana inačica izvorne stranice od 16. studenoga 2016. (Wayback Machine), The Art Newspaper, 31. siječnja 2013. (engl.) Pristupljeno 23. listopada 2016.