Špiljska umjetnost iberijskog mediteranskog bazena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Špiljska umjetnost iberijskog mediteranskog bazena
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Špiljska umjetnost iberijskog mediteranskog bazena
Flag of Spain.svg
Godina uvrštenja: 1998. (22. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/874 UNESCO

Špiljska umjetnost iberijskog mediteranskog bazena je zajednički naziv za skupinu arheoloških lokaliteta koje su UNESCO-va svjetska baština zbog jedinstvene vrijednosti prapovijesnih špiljskih slika, petroglifa i reljefa, koji čine najgušću koncentraciju ovakvih nalaza na svijetu.

Ovu skupinu špilja treba razlikovati od drugog UNESCO-vog zaštićenog lokaliteta u Španjolskoj pod nazivom "Altamira i paleolitska umjetnost sjeverne Španjolske".

Razmještaj lokaliteta[uredi | uredi kôd]

Ples iz tzv. Maurske špilje, El Cogul, Las Garrigas, Katalonija

Broj zaštićenih lokaliteta je znatno porastao od njihova upisa na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 1998. godine, i iznosi 727 lokaliteta. raspršeni su u 16 provincija u 6. španjolskih autonomnih zajednica:

Odlike[uredi | uredi kôd]

Iako su zajednički nazvane "mediteranskima", veliki broj lokaliteta se nalaze u unutrašnjosti pokrajina kao što su Aragon i Kastilja-La Mancha. Njihova umjetnička djela više-manje datiraju od mezolitika od oko 10.000. pr. Kr., do početka bakrenog doba, oko 4.500. pr. Kr.

Prvi put su otkrivena u pokrajini Teruel 1903. godine, a Juan Cabre je bio prvi koji je proučavao ova djela smatrajući ih regionalnom verzijom paleolitske umjetnosti. Antonio Beltran Martinez je bio prvi koji ih je smjestio na koncu paleolitika, tijekom mezolitika i početkom neolitika, razvrstavajući ih u četiri stilska razdoblja: naturalizam, statična stilizacija, dinamična stilizacija, moderna stilizacija i završni shematski stil.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Špiljska umjetnost iberijskog mediteranskog bazena

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]