Koordinate: 40°06′20″N 49°23′20″E / 40.10556°N 49.38889°E / 40.10556; 49.38889

Nacionalni park Gobustan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Petroglifi Gobustana
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Petroglifi Gobustana
Flag of Azerbaijan.svg Azerbajdžan


Nacionalni park Gobustan na karti Azerbajdžan
Nacionalni park Gobustan
Nacionalni park Gobustan
Lokacija NP Gobustan u Azerbajdžanu
Godina uvrštenja: 2007. (31. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1076 UNESCO

Nacionalni park Gobustan ili Gobustanski petroglifi (azerski jezik: Qobustan qoruğu) je nacionalni park u blizini naselja Gobustana, 64 km jugozapadno od Azerbajdžanske prijestolnice Bakua. Nacionalni park zauzima jugoistočni obronak planine kojom završava Kavkaz, prije zapadne obale Kaspijskog jezera, većinom u dolini rijeke Džejrankečmaz, između rijeka Pirsgat i Sumgait.

Ovo područje je prepuno dubokih klanaca (azerski: gobu) po kojima je i dobilo ime. Ostale znamenitosti su blatni vulkani (400 njih što je više od polovine poznatih u svijetu), plinsko kamenje, fosili, i velike odlomljene vapnenačke stijene koje tvore oko 20 velikih i malih špilja i prirodnih zaklona. Na tim stijenama je 1930. godine pronađen veliki broj petroglifa (oko 6.000) iz paleolitika, mezolitika i neolitika koji svjedoče o 40.000 godina prapovijesne umjetnosti na kamenu. Oni uglavnom prikazuju lov, ribolov, floru i faunu okolice, te način života koji se očuvao od prapovijesti do srednjeg vijeka. Zbog toga su 2007. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji.

Na zaštićenom području od 537 hektara nalaze se i ostatci naseljenih špilja, naselja i grobnica koje su nastale poslije posljednjeg Ledenog doba. Jedinstveni su i megalitski spomenici poznati kao "Gaval-daš kamenje" koje se sastoji od velike kamene ploče plinskog kamena, na 3 kamena potpornja, koja proizvodi neobičan zvuk kada se udari kamenom. Plinsko kamenje je nastalo kombinacijom jedinstvene klime, te izvora plina i nafte koji se mogu pronaći samo na ovom mjestu.[1]

Nacionalni park postoji još od 1966. godine i uključuje šire područje planina Bojukdaš, Kičikdaš, Džingirdag i brdo Jazili u blizini Kaspijskog jezera.

God. 1948. azerbejdžanski arheolog Išak Džaferzade je pored prapovijesnih petroglifa pronašao i starorimski natpis na latinskom koji je najistočniji rimski artefakt ikada pronađen.[2]

Danas je Gobustan najpopularniji nacionalni park u Azerbajdžanu i velika turistička atrakcija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gaval-daš glazbeno kamenje
  2. Gobustan na travbuddy.com (engl.) Posjećeno 15. ožujka 2011.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Nacionalni park Gobustan