Lascaux

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Slikarije na zidovima špilje Lascaux, oko 12000 pr. Kr.
Prapovijesni lokaliteti u dolini Vézère
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Prapovijesni lokaliteti u dolini Vézère
Flag of France.svg
Godina uvrštenja: 1979. (3. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, vi
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/85 UNESCO

Lascaux (Dordogne) je špilja s paleolitskim zidnim slikama ("Sikstinska kapela prapovijesnog doba") otkrivena slučajno 1940. nedaleko od Montignaca u Francuskoj. Zapravo, četiri dječaka su u potrazi za izgubljenim psom pronašli glavnu veliku špilju s crtežima životinja na zidovima.[1].

Na stijenama i stropovima špilje nalaze se dobro sačuvani naturalistički likovi životinja (konji, jeleni, bikovi, krave, medvjedi, bizoni i dr.) simbolično-magičnoga značenja, koji predstavljaju najvrjednija ostvarenja paleolitske umjetnosti. Godine 1979. Lascaux je dodan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi zajedno s drugim prapovijesnim nalazištima u dolini rijeke Vézère.[2]

Lascaux plan.jpg
Slika konja iz špilje Lascaux, popularno nazvana "Kineski konj" zbog sličnošću s kineskom umjetnošću.

Osobitosti[uredi | uredi kôd]

Tlocrt špilje pokazuje začuđujuću sličnost tog prostora čovjekova života s unutarnjim organima ljudskog tijela (utroba, krvotok). Ulaz u špilju u Lascauxu je mračni prolaz kroz koji se čovjek provlači osjećajući ga čitavim svojim tijelom, opipom, tj. taktilno, ali ne gledanjem. Daleki, teško pristupačni dijelovi špilje služili su kao svetišta i ona su oslikana.

Bizon usmrćuje lovca; slikarija iz novijeg razdoblja.

Na stropu špilje naslikane su različite životinje. Oslikana je cijela površina stropa, ali tako da između pojedinih likova nema međusobnog odnosa. Oni se kreću u različitim smjerovima, nalaze se u različitim položajima, slikani su jedan iznad drugoga ili čak jedni preko drugih (konglomerat). Ne postoji nikakva prostorna organizacija podloge, već samo niz individualno shvaćenih tijela oblikovanih velikim obojenim površinama s tamnim obrisima.

Slikar, iskonski umjetnik, je po nagonu ostavio veliko djelo o kojemu se ne može govoriti kao o primitivnoj umjetnosti, već jednostavno o izvornoj umjetnosti, u svoj njezinoj ljepoti. Neke slike nam se mogu činiti manje "estetskima", ali nisu zato manje osobiti. Nastali iz nekog mističnog obreda, oni nam svjedoče o čovjeku koji nam i nije tako stran kao što držimo za vrijeme koje nas razdvaja.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lascaux

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]