Prijeđi na sadržaj

Naiva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Naivno slikarstvo)
Uskrsno jaje u Zagrebu na Trgu bana Jelačića oslikano u maniri naive. Oslikali su ga slikari naivci članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara, Udruge "Molvarski likovni krug" i Likovne sekcije "Podravka 72".[1]
Naivno kiparstvo u Ernestinovu.

Naivna (primitivna, izvorna) umjetnost je naziv za likovna djela samoukih umjetnika. Naivna umjetnost se kao poseban pravac unutar umjetnosti 20-og stoljeća javlja u mnogim državama Europe.

Naiva u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Za njenu afirmaciju u Hrvatskoj od odlučujuće važnosti bila je pojava Hlebinske slikarske škole na početku trećeg desetljeća 20. stoljeća, kada je u Hlebinama, selu nedaleko Koprivnice Krsto Hegedušić počeo 1930. sa seljacima Ivanom Generalićem i Franjom Mrazom intenzivno slikati tehnikom ulja na staklu čime stječu svjetsku slavu.

Nakon II. svj. rata Ivan Generalić postaje središnja ličnost Hlebinske škole i podučava većinu predstavnika tzv. druge generacije kojoj pripadaju: Mijo Kovačić, Ivan Večenaj, Ivan Lacković Croata, Dragan Gaži, Franjo Filipović i Martin Mehkek. Njihova djela naglašavaju romantični koncept podravskog krajolika i lirsku idealizaciju seoskog života.

Danas je u središtu Hlebina temeljna turistička atrakcija ovog kraja – Galerija naivnog slikarstva sa slikama i skulpturama umjetnika hlebinskog kruga i stalnom zbirkom najvećeg među njima – Ivana Generalića. U prostorima galerije često se održavaju izložbe mnogih umjetnika, recitali i folklorni nastupi, atraktivni za posjetitelje i turiste.

Galerija Josipa Generalića dopunjuje i obogaćuje bogatstvo naive i turističke sadržaje. Zanimljiv je i mali muzej uređen u zidanici kraj Generalićevog atelijera – riječ je o kolekcionarskoj zbirci koja prikazuje život jedne tipične podravske seoske obitelji s početka stoljeća. U hlebinskoj crkvi sv. Katarine je križni put ilustriran radovima slikara naivaca.

Naivni umjetnici[uredi | uredi kôd]

Henri Rousseau, Krotitelj zmija, 1907.g.
Mirko Virius, Procesija
Mirko Virius, Gliboki
Mirko Virius, Vinogradi
Muzej naivne umjetnosti u Hlebinama.

U svijetu[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]Nedovršeni članak Naiva koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.