Park prirode Blidinje

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Park prirode Blidinje
Blidinje
Blidinjsko jezero (23 ha, hl. max. 3,5 m) z Maleho Vranu.jpg
Pogled sa Vrana na Dugo Polje i Blidinjsko jezero sa Čvrsnicom u pozadini
Koordinate: 43°36′″N 17°30′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 43°36′″N 17°30′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Lokacija Hercegbosanska županija
Županija Zapadnohercegovačka
Hercegovačko-Neretvanska županija
Država BiH
Površina 364 km
Najbliži grad Tomislavgrad
Posušje
Jablanica
Utemeljen 30. travnja 1995.

Park prirode Blidinje se nalazi u Hercegovini u području visokog gorja središnjih Dinarida, i obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Administrativno je u sastavu općina Posušje (ZHŽ), Tomislavgrad (HBŽ), te općina Mostar, Prozor-Rama i Jablanica u HNŽ-u.

Blidinjsko jezero u proljeće

Opći podaci[uredi VE | uredi]

Zbog svojih geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta te prekrasnih krajobraza, dana 30. ožujka 1995. godine to je područje proglašeno parkom prirode. Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najvećih staništa endemskog bjelokorog bora munike. I prije osnivanja parka manja područja su bila pod različitim stupnjevima zaštite, tako je područje Masne Luke zaštićeno kao upravljani prirodni rezervat, dok su kao geomorfološki spomenici prirode zaštićeni: Blidinjsko jezero, Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz na Čvrsnici i Mijatova pećina na Vran planini.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Park prirode Blidinje je dobio ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog Polja na visini od 1184 mnv. Površina jezera je od 2,5 do 6 km² uz relativno malu dubinu od jednog metra do maksimalnih četiri metra.

Podno vrha Pločno u mjestu zvanom Masna Luka nalazi se crkva sa franjevačkim domom i umjetničkom galerijom. Među znamenitostima Parka su i bogata arheološka nalazišta, posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom Polju koja je u siječnju 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Svakako treba spomenuti prelijepe masive Čvrsnice kao i posebni geomorfološki rezervat Diva Grabovica u okviru prelijepe cjeline koja obuhvaća i kanjon rijeke Grabovice. Tu je i hodočasničko mjesto na Kedžari poznato po grobu Dive Grabovčeve. Na mjestu gdje se nalazi Divin grob svake godine u mjesecu srpnju hodočasti mnoštvo ljudi, osobito djevojaka.

SKI centar

U Parku je smješten i moderan skijaški centar, koji je zimi odredište mnogih posjetitelja, prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije. U centru je više skijaških staza, od onih za početnike do onih za vrhunske skijaše, sa žičarom četverosjedom kapaciteta 1942 osobe/h i skijaškom vučnicom, pored toga tu je sanjkalište za djecu.

Pored skijanja turističku ponudu parka čine: šetnja po pješačkim stazama, planinarenje, alpinističko penjanje, brdski biciklizam, slobodno ili organizirano korištenje područja parka prirode, paraglajding, obrazovne aktivnosti u cilju upoznavanja s florom, geologijom, hidrogeologijom i slične aktivnosti.

Geografija[uredi VE | uredi]

Park prirode Blidinje nalazi se na sjeveru Hercegovine u području visokog gorja središnjih Dinarida. Obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana povezanih udolinom Dugo Polje i Blidinjskim jezerom. Rasjedna udolina Dugo Polje se pruža u pravcu SI-JZ, okomito na dinarski pravac, čime djelomično određuje smjer pružanja Vrana i Čvrsnice, duga je 14 km i prosječno široka oko 3 km. Park je omeđen kanjonima Doljanke sa sjevera, Neretve sa istoka, Drežanke sa juga i obroncima Vrana sa zapada.

Masiv Čvrsnice čine planiski hrbti (vijenci) Velika Čvrsnica i Vilinac te visoravni Velika Čvrsnica, Muarnica, Plas i Mala Čvrsnica. Pored najvišeg vrha Pločno postoji još pet vrhova preko 2000 m; Draga kosa 2217 m, Jelinak 2170 m, Kapci 2156 m, Ploča 2040 m i Veliki Vilinac 2113 m.

Hidrologija[uredi VE | uredi]

Preko 50 % svih padalina na području parka čini snijeg čije otapanje u sušnom ljetnom razdoblju donekle održava podzemne vode i izvorišta. Gotovo cijelo područje parka pripada neretvanskom slivu, izuzev manjeg dijela na zapadu koji pripada cetinskom slivu. Od izvora sa vodotocima u samom parku su rijeka Diva Grabovica i potok Brčanj. Na prostoru parka su i dva izvorišta vodotokova koji omeđuju park, tako se izvorom ispod Risovca formira rijeka Doljanka na sjeveru, dok se Drežanka napaja vodama Vrana, Čvrsnice i Čabulje te dalje svojim kanjonom omeđuje južnu stranu parka. Pored ovih izvora područje obiluje i brojnim manjim izvorima, lokvama, bunarima, povremenim vodotocima i ponorima. Pored Blidinjskog jezera u parku postoje još četiri manja jezera; Čvrsničko, Ledeno, Crepulja i Črljenak, koja se nalaze na masivu Čvrsnice. Na Čvrsnici se nalazi i nekoliko snježnih bunara.

Biljni svijet[uredi VE | uredi]

Do danas je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemičnih, subendemičnih i reliktnih vrsta. Zbog ovog iznimnog bogatstva i raznovrsnosti područje je jedinstveno u Europi. Otprilike dvije trećine površine Parka prekriveno je šumom, dok ostatak područja uglavnom prekrivaju livade, pašnjaci i planinske rudine. Od brojnih endemskih šumskih vrasta najznačajniji je bjelokori bor munika.

Životinjski svijet[uredi VE | uredi]

Životinjski svijet je općenito slabo istražen. Nešto intenzivnije su istraživane ptice, osobito na području ornitološkog rezervata Blidinjsko jezero, te pojedine skupine dnevnih leptira i neke vrste vodozemaca.

Do sada je evidentirana 91 vrsta dnevnih Leptira. Isto tako u parku su evidentirane 122 vrste ptica koje su svrstane u 32 porodice. Od toga rijetke i ugrožene kao; tetrijeb gluhan (Tetrao urogallus), suri orao, patuljasti orao (Hieraaetus pennatus), zmijar (Circaetus gallicus), crkavica i bjeloglavi sup. Na području parka gnijezde se još srebrenasti galeb (Larus argentatus michahellis), planinska ševa kao i brojne druge vrste.

U jezeru Blidinje obitava endemska vrsta ribe oštrulja (Aulopyge huegelii). Na prostoru parka staništa imaju planinski daždevnjak i planinski vodenjak.

Od sisavaca tu su: divokoza, srna, divlja svinja, zec, vjeverica, slijepo kuče (Spalax leucodon); te predatori kao: smeđi medvjed, vuk, lisica, ris, divlja mačka, kuna zlatica, jazavac, lasica.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

Prvi međunarodni znanstveni simpozij Blidinje, Zbornik radova, 2005.
Šilić, Čedomil: Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje, Matica hrvatska, Čitluk, 2002. ISBN 9958944227

Bilješke[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Blidinje